PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie jest 5kl/s w D200

MALIQ
26-01-2010, 10:05
Mam ustawiony tryb Ch, ale wybrać w menu mogę jedynie 4kl/s. W specyfikacji jest jak byk 5kl/s. Ktoś wie jak można ustawić i "wybrać jeszcze jedną klatkę więcej"?
pozdrawiam

Mariusz888
26-01-2010, 10:12
A w menu ustawia się CH? Bo mi się wydaje że w menu to masz ale ustawienia dla CL ;) a to dla CL się ustawia prędkość dlatego że dla CH jest zawsze max ;) a tak btw to w instrukcji na str 158 pisze też jak byk:

d4CL-Mode Shooting Speed
i jest max 4 kl/s ;) więc czytanie ze zrozumieniem rządzi ;)

MALIQ
26-01-2010, 12:52
To troche kicha, ze tak napisze, bo zanim kupiłem d200 to czerpałem informacje z serwisów fotograficznych. Np. optyczne.pl podaje szybkość 5kl/s. Po zakupie to sie zgodze, ze mozna przeczytac instrukcje...

Jacek_Z
26-01-2010, 13:06
Nie załapałeś tego co napisał Mariusz.
Masz tryb CL i tryb CH - obok tego CL na pokrętle. W trybie CL masz max 4 klatki (to sobie ustawiasz w menu), W trybie CH masz 5 klatek. Oczywiście pod warunkami - krótki czas (chyba min 1/250) itd.

Mariusz888
26-01-2010, 14:16
Dokładnie... ;) tryb szybkich zdjęć seryjnych jest z założenia szybki więc masz 5kl/s ;) tryb zdjęć seryjnych wolnych również z założenia powinien być wolniejszy od trybu szybkiego bo inaczej sens istnienia ich równolegle byłby żaden więc jest możliwość ustawienia tego w zakresie 1-4kl/s - nie wiem... dla mnie to jest tak logiczne i proste że już się chyba bardziej nie da ;)

Skibek
26-01-2010, 18:55
Moi koledzy spierali się ze mną, że w D700 mają max 7kl/s i ich D700tki nie mogą pstrykać z prędkością 8kl/s. Też próbowałem im wytłumaczyć, że to co jest do ustawienia w menu (1-7kl/s) to ustawienia dla trybu LOW (CL), czyli "powolnego" kłapania. Tryb HIGH (CH) trzepie zawsze na maxa (czyli w przypadku D700 - 8kl/s.
Oczywiście mówimy tu o zastosowaniu akumulatora z większym napięciem (11V z hakiem).

Slawek Wojtczak
26-01-2010, 22:16
np. w d300 w menu d4 ustawia się szybkośc fot. w trybie CL. Tutaj bez akumulatora z większym napięciem można ustawić max 6kl/s. z dodatkowym akumulatorem z większym napięciem można ustawić CL nawet na 7kl/s, a to dla tego, że w CH bedzie kłapał z 8kl/s

MALIQ
29-01-2010, 09:15
Nie załapałeś tego co napisał Mariusz.
Masz tryb CL i tryb CH - obok tego CL na pokrętle. W trybie CL masz max 4 klatki (to sobie ustawiasz w menu), W trybie CH masz 5 klatek. Oczywiście pod warunkami - krótki czas (chyba min 1/250) itd.

Wszystko jasne, na pewno to wypróbuję z 1/200 i powinno być dobrze.

maciek_apocaliptic
31-01-2010, 11:49
Kto pyta, nie błądzi :) Ceny puszek semi-pro spadły na tyle, że początkujący kuszą się na ich zakup. Ma to swoje dobre i słabsze strony. D200 nie jest bardzo wymagającą puchą, ale trzeba jej mimo wszystko troszke czasu poświęcić.
Najbardziej zastrzelił mnie kiedyś wpis chyba na skąpcu, użytkownika niezadowolonego z nowego D90, bo.... zdjęcia wychodzą na "niebiesko" :) Po prostu niektórzy ludzie powinni pozostać przy małpkach. Ale to taki off-top ;]