PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Rajd rowerowy Międzynarodowy Dzień Ziemi

Vicnikon
26-01-2010, 02:01
Zapraszam do oceny :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img192.imageshack.us/img192/2539/dsc01158x.jpg)

Pozdrawiam:)

moshica
29-01-2010, 09:24
Minimalnie za dużo dołu i za mało góry. Kolorystyka też nie odpowiednia, sepia już więcej dodałaby klimatu. Klimat odbioru jest ;-)

MrLiR
05-02-2010, 14:00
Ja bym chyba dal klasycznie w BW. IMO kadr jest OK

NBA
05-02-2010, 14:16
Świetne... Uwielbiam bajki... Chce już wiosny...

Agraf
11-02-2010, 11:58
mi tam góry nie brakuje, choć mogłoby być w BW ale jest ok, jak masz więcej to dawaj

darko
12-02-2010, 01:12
Zdjęcie ma potencjał jak dla mnie, ale ta kolorystyka stanowczo nie.
Zastanawia mnie to, czemu dałeś do reportażu?

teh_14m3
12-02-2010, 01:19
Zastanawia mnie to, czemu dałeś do reportażu?

pojęcie reportaż dokumentalny, poczytaj to pytanie wyda ci się retoryczne.

co do zdjęcia to kompozycja imo jest bardzo dobra jeśli weźmiemy pod uwagę kontekst. Człowiek jest tu tylko tym tak zwanym rodzynkiem, bo przecież ziemia jest chyba na tym zdjęciu najważniejsza. To też jest odpowiedź pewnie dlaczego tak dużo dołu.

Dlatego osobiście przyczepić się nie mogę, zielony zafarb jakoś mi nie podchodzi ale jakby w serii to się w jakiś sposób broniło to nie miałbym nic do gadania ;)

darko
12-02-2010, 01:27
pojęcie reportaż dokumentalny, poczytaj to pytanie wyda ci się retoryczne.

Reportaż dokumentalny, każdy reportaż będzie dokumentalnym, powinien coś opowiadać o danym wydarzeniu
a tego tu nie ma jak dla mnie, jest pole, droga, panowie na rowerach i już
I dalej mnie zastanawia czemu reportaż?

teh_14m3
12-02-2010, 19:03
Reportaż dokumentalny, każdy reportaż będzie dokumentalnym, powinien coś opowiadać o danym wydarzeniu
a tego tu nie ma jak dla mnie, jest pole, droga, panowie na rowerach i już

ale jest też tytuł. Jakbyś zrobił to o czym mówiłem w poprzednim poście wiedziałbyś, że jest to specyficzny rodzaj reportażu, przedstawiający jakieś wydarzenie/miejsce/przedmiot/człowieka. Zdjęcie nie może istnieć bez komentarza opisującego co to jest, przykładem tego jest fotografia archiwalna. Gdybyś zobaczył zdjęcie jakiegoś dziadka na polu, trzymającego w ręce kawałek metalu, mógłbyś powiedzieć że tez zdjęcie nie ma sensu. Natomiast gdybyś przeczytał, iż jest to kombatant który został ranny w tym dokładnym miejscu, podczas wojny, w czasie unieszkodliwiania człogu wroga. Dodatkowo jeszcze w ręce trzyma pocisk który o mało go nie zabił. Może i jest to wtedy portret ale funkcjonujący w zakresie reporterskim, bo inaczej nie miałby sensu.
Tutaj akurat nie ma podanej konkretnej daty, miejsca, ale zamysł można zrozumieć.

szy.
18-02-2010, 23:24
A mi się kolor tutaj kompletnie nie podoba. Jeżdżę na rowerze
dużo i w ogóle nie mam takich wrażeń kolorystycznych z nim
związanych.

Jeśli miało być i rowerowo i 'ziemsko', to pewnie w brązach
żwiru czy błota wyszło by klimatycznie, naturalnie, a pewnie
i z klasą.

Szy.