Zobacz pełną wersję : 3 ciekawe zestawy - pomocy!
Witam, mam możliwość kupna sprzętu w USA. I tak sobie już czytałem o obiektywach, sprawdzałem ceny w polsce i us.
I skompletowałem 3 zestawy...
Zestaw1:
Nikon D80 body (wbud. AF) US - 1332zł
Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR Lens - US 839zł
Nikkor 50mm f/1.8D AF - US 350zł
=2523zł
Zestaw2:
Nikon d5000 - (2000zł) (bez AF) - US 1453zł
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX - US 620zł
Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF AF-S DX Zoom - US 700zł
=2773zł
Zestaw3:
Nikon d60 - (1600zł) US- 949zł
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX - US 620zł
Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR Lens - US 839zł
=2408zł
Mhh.. naprawdę mam smaka na to szkło- 50mm 1.8 af, ze względu na stosunek cena/jakość. Wiąże się to z puszką d80 (duży wizjer, duży plus), ale zastanawiam się nad puszką d5000 (nowsza technologia, fotki zbliżone do d90, nowsza matryca, mniejsze szumy.. kręcenie filmów-na imprezkach czemu nie) ... (brak AF) czyli stałka musi być z nowszych, co z tym idzie droższych.. Z kolei 35mm to raczej nieco węższy kąt i większa głębia ostrości (dla mnie minus) w stosunku do 50mm które na cropie d80 wynosi 75... (prawie jak n85mm) Druga rzecz, nie wiem czy ogniskowa 18 70-105 robi dużą różnicę. (robi?) Żeby była stałka 50mm 1.8 AF-S w cenie 35mm.. to na stówe wziąłbym d5000. Wychodzi na to, że mam ogromny dylemat :P Podpowiadajcie pod kątem Cena/jakość/możliwości danych zestawów Proszę o waszą pomoc, wskazówki?
Mmm.. i takie amatorskie pytanko: załóżmy, że są b. dobre warunki oświetleniowe, zrobię zdjęcie portretowe stałką 50mm i zrobię zdjęcie kitowym obiektywem n 18-55 cofając się i dobierając odpowiednią odległość od osoby, tak aby ogniskowa wynosiła również 50mm i kadr był identyczny jak przy stałce. (głebia ostrości/Jakość zdjęć będzie taka sama na obu obiektywach?)
Wielkie dzięki!
Poz. nr 1 najlepiej wychodzi :) Dorzucając jeszcze całe 250 zeta dokupisz Tampona 55-200 na A.
Mmm.. i takie amatorskie pytanko: załóżmy, że są b. dobre warunki oświetleniowe, zrobię zdjęcie portretowe stałką 50mm i zrobię zdjęcie kitowym obiektywem n 18-55 cofając się i dobierając odpowiednią odległość od osoby, tak aby ogniskowa wynosiła również 50mm i kadr był identyczny jak przy stałce. (głebia ostrości/Jakość zdjęć będzie taka sama na obu obiektywach?)
A przysłonę w 50 f/1,8 jaką ustawisz? :-)
Piotr
PS. Zestaw 1 i 2 będą dobre, każdy ma swoje zalety, a o tym które są dla ciebie ważne, to się dopiero dowiesz, więc bierz tańszy i licz na to, że ci trafi. :-)
a nie lepiej w 1 zmienić D80 na D90 ?
Też bym brał 1:) tylko zamiast 50 to 35:P
Z wymienionych to proponuję zdecydowanie zestaw nr 1.:)
Zgodnie z poprzednikami stawiam na zestaw nr 1.
Nie wiem jak D5000 ale D60 jest malenki i niewygodnie sie go trzyma.
Zestaw 1 ze wzgledu na srubokret.
Pzdr
michup91
26-01-2010, 00:31
Jak wyżej, 1 chyba najlepsza opcja;) I zastanów się nad D90 jak tam ktoś wyżej pisał.
velaskez
26-01-2010, 00:37
Zestaw nr 1. Choć ja bym wziął zamiast tego 18-105 to 35/1.8 ;)
pioter m
26-01-2010, 01:04
Jak w shreku - 2.
Antonioo
26-01-2010, 01:08
no 1....a małe pytanie, po ile mają d90 z 18-105?...bardziej to bym obstawiał...nawet kosztem zakupu tylko kita
1, rozważając po cichu czy nie zastąpić D80 nowszym D90 ;)
a nie lepiej w 1 zmienić D80 na D90 ?
Na pewno lepiej, tylko kolega podal kwote 2400-2800 na zestaw body + 2 obiektywy, a nie body + torba ;)
Z kolei 35mm to raczej nieco węższy kąt (...) w stosunku do 50mm albo to wina poznej godziny, albo cos ze mna jest nie tak bo mi cos nie pasuje w tym stwierdzeniu...
sprawdzajac ceny w US pamietaj o podatku stanowym ktory nie jest pokazywany w sklepach internetowych np B&H
D80 + tamron 17-50/f2.8 "tanio" i dobrze
Bierz zestaw 1. Podoba Ci się 50/1.8, to kupuj. Do tego masz 18-105, też fajny zoom. W D80 masz najlepszą ergonomię, silnik AF, świetny wizjer. Z tych 3, to tylko z D80 możesz cieszyć się AF w 50/1.8. Ja osobiście bym wolał 35mm/1.8, bo dla mnie 50mm jest za wąskie, ale to już zależy od preferencji osobistych. Zestawy faktycznie są fajne, sam miałbym dylemat. Ale skoro mówisz, że chcesz 50mm, to zostaje tylko pozycja 1.
Nie wiem jak D5000 ale D60 jest malenki i niewygodnie sie go trzyma.
Zestaw 1 ze wzgledu na srubokret.
Pzdr
Taki sam jest!
zestaw nr jeden ale pomysl o D90!
Mhh.. sorka, to była pomyłka "miałem na myśli: 35mm ma szerszy kąt w stosunku do 50mm.. no, ale chyba też większą głębię ostrości.. a to jak już wspomniałem raczej na minus. Jestem zaskoczony ogromem odpowiedzi w tak szybkim czasie. Okej, d80 wbud. silnik af. itd.. świetnie, ale czy są jeszcze jakieś ciekawe i nie strasznie drogie obiektywy AF oprócz 50mm 1.8? Zwykle każdy krąży wokół tego szkła kiedy jest mowa o d80 i jego silniku... Co z innymi szkiełkami, dla których warto mieć śrubokręt? Są jakieś godne uwagi? Co do D90.. jest to raczej za droga puszka jak dla mnie na obecną chwilę. Wiem, że świetna. Dużo o niej czytałem. W niedalekiej przyszłości może se dozbieram do szkiełka Fisheye Samyang 8mm i powinno mi starczyć do zabawy na dłuższy czas. A później.. pewnie zmienię body, ale z hybrydy nie chcę od razu przerzucać się na d90, wolę tańszą puszkę na początek. A co do cen.. (sprawdzałem na ebay'u) I tak wiem, wiem o podatku, ale nie zawsze jest on doliczany jak kupujesz na tego typu stronach (ebay).
stecarlos
27-01-2010, 17:11
Odpuść sobie inne niż D80/90, bo nie posiadają silnika AF. To co zaoszczędzisz na puszce wydasz na obiektyw z SWM. D80/90 ma górny wyświetlacz i w ogóle jest bardziej ergonomiczny.
Fotowentura
27-01-2010, 17:38
z podanych tylko zestaw 1.
jednakże, ja też proponuję pomyśleć o D90. natomiast zoom weź z zestawu nr 2, czyli 18-70 - to naprawdę zacne szkło, a trochę przyoszczędzisz.
pioter m
27-01-2010, 19:41
Odpuść sobie inne niż D80/90, bo nie posiadają silnika AF. To co zaoszczędzisz na puszce wydasz na obiektyw z SWM. D80/90 ma górny wyświetlacz i w ogóle jest bardziej ergonomiczny.
W sumie nie ma zbyt wielu szkiel srubokretowych, ktorych by mi brakowalo na d5000. Nie przesadzaj wiec.
50-tki i...
Nie masz nic do powiedzenia, to nie pisz.
D90 zamiast d80 to niezly pomysl, tylko te ceny takie nierealne. Jakby im vatu brakowalo.
nie rozumiem Waszego nieobiektywizmu i slepego zapatrzenia w srubokret od ktorego wszystkie firmy zaczely juz dawno odstepowac. Technologicznie d5000 bije d80 na glowe, a Wy namawiacie uzytkownika na przestarzale body
ja zdecydowanie wybral bym d5000, a jesli mialbym narzekać na zbyt male body, "slaba energonomie", ktora wg mnie wcale nie jest taka slabaa poprzez klawisze funkcyjne, czy brak srubokreta to zaczekalbym i dolozyl do d90,
pozdrawiam
Zestaw 1 będzie dobrym wyborem, i jak poprzednicy sugeruje myśleć o D90 :P
co do szkła 18-105 będzie odpowiednie, może jakaś stałka do tego N35?
W sumie nie ma zbyt wielu szkiel srubokretowych, ktorych by mi brakowalo na d5000. Nie przesadzaj wiec.
50-tki i...
Nie masz nic do powiedzenia, to nie pisz.
I?
I 85/1.8. Jeszcze? 60/2.8. To może coś taniego szerokiego? Proszę: S14/3.5 (do wyhaczenia w okolicach 500 zł). Hmmm... Może S20/1.8? Rewelacyjne szkiełko. Podobnie S24/1.8. Hmmmm... to że tobie nie brakuje innym może.
Technologicznie d5000 bije d80 na glowe,
Z tym biciem na głowę bym nie przesadzał. Matryca? Owszem. Ale pod warunkiem, że potrzebujemy wysokie ISO. I to zasadniczo jedyny argument na korzyść D5000.
I?
Z tym biciem na głowę bym nie przesadzał. Matryca? Owszem. Ale pod warunkiem, że potrzebujemy wysokie ISO. I to zasadniczo jedyny argument na korzyść D5000.
no oczywiscie,a wieksza szybkosc zdjec seryjnych, LV, nagrywanie filmow, wiekszy i czytelniejszy obrotowy wyswietlacz, HDMI i jeszcze by sie tam cos znalazlo to juz sie nie liczy... no i najwazniejsze, mozesz kupic nowy i miec gwarancje ;)
no oczywiscie,a wieksza szybkosc zdjec seryjnych,
W większości przypadków bajer
LV,
Bajer
nagrywanie filmow,
Bajer
wiekszy i czytelniejszy
No fakt. Warte uwagi
obrotowy wyswietlacz,
Bajer
HDMI
Bajer
i jeszcze by sie tam cos znalazlo
I to się nazywa marketing :D
Czemu więcej kl/s to bajer. Sugerujesz że to co deklaruje producent nie ma przełożenia w praktyce ?
Akurat dla mnie przy wyborze byłby to ważny aspekt.
BTW reszta faktycznie bajer ;)
ja bym brał D5000 + 18 - 105 + 35 1,8 lub dozbierał do D90 i kupił jakiegoś kita taniego, brak śrubokręta nie przeszkadza bo jest masa szkieł z silnikiem a będzie jeszcze więcej, 35 na pełnej dziurze ma tak małą GO że będziesz robił testy BF/FF bo nie trafisz z ostrością ;)
pomyśl o CLS-ie, może będziesz chciał błysnąć lampką nie koniecznie na body zapietą a tu zoonk nie da się, a duże użyteczne iso to zawsze +
więc ihmo D90 + jedno szkło nawet 18-55 na początek lub D90 z 35 i lub 50 (mi nie odpowiada, i nie chodzi o brak silnika, wolę 35 do w domu (fakt mam małe pokoje) lepiej mi się do dzieci sprawdza a jak brak $ to jednak D5000 + 35 1,8
Czemu więcej kl/s to bajer. S
Dlatego napisałem "w większości przypadków". Maksymalną ilość klatek na sek. w swoim aparacie z tego co pamiętam wykorzystałem 3 raz odkąd kupiłem aparat (ponad rok temu). Niektórzy to potrzebują, nie przeczę, ale to raczej mniejszość.
Hm... też dużo czytałem przed zakupem mojej pierwszej lustrzanki i w końcu wybrałem D60.
Nie żałuję rzecz jasna, ale na dzień dzisiejszy z proponowanych zestawów wybrałbym nr 1. Obiektyw to kwestia wyboru i upodobań lub wizji, co będziesz fotografował. Jednak "kity" z serii 18- 70 czy 18- 1105 zbierają przychylne opinie, więc możesz brać śmiało, jak coś na początek. Chyba że na przykład tzw. spacerzoom 18- 200.
Szkiełka 35 nie znam, choć przyznam jeśli fundusze studenckie pozwoliłby na zakup, to chętnie bym się z nim zaprzyjaźnił, a i kita 18- 55 zamieniłbym na w/w ;)
D80 to przede wszystkim AF i inny układ aparatu jako tako (dodatkowe przyciski na obudowie, wyświetlacz).
Jeszcze raz podsumuję i doradzę D80 jeśli masz wybór z tych, co podałeś.
Pozdrawiam.
Fotowentura
27-01-2010, 22:25
nie rozumiem Waszego nieobiektywizmu
a kto powiedział, że porady na forum mają być obiektywne? każdy ocenia i doradza sprzęt wg własnych doświadczeń, gustów i potrzeb, a decyzję autor wątku i tak musi podjąć sam.
cyt mpwt:
"I?
I 85/1.8. Jeszcze? 60/2.8. To może coś taniego szerokiego? Proszę: S14/3.5 (do wyhaczenia w okolicach 500 zł). Hmmm... Może S20/1.8? Rewelacyjne szkiełko. Podobnie S24/1.8. Hmmmm... to że tobie nie brakuje innym może."
D80 na 99%. Myślę, że na początek jednak 50mm 1.8, to będzie tańsza opcja do sprawdzenia własnych potrzeb(czy będzie za ciasno). A w przyszłości własnie coś z szerszych które podał mpwt, może S20/1.8. Na kicie 18-xxx sprawdzę czy to 35mm czy 20mm będzie najbardziej optymalna do zdjęć które będę robić. (okaże się w praniu) Zawsze po jakimś czasie będę mógł zmienić puszkę.. najpierw przekonam się czego mi brakuje w D80, czy klatek/s, czy mniej szumu.. i może zamienię na d90 (może d200?) albo coś wyższego, póki co najbardziej zależy mi na zabawie szkłami.. koniecznie stałka i to raczej 50-tka (byłaby dla mnie nieco bardziej wymagająca, a to raczej dobrze). Co do wielkości korpusu.. ymm nie mam dużych rąk, raczej należą do mniejszych, także jeśli puszka jest mała (d5000) to raczej nie stwarzałoby to dla mnie problemu.
cyt ppppppp: "pomyśl o CLS-ie, może będziesz chciał błysnąć lampką nie koniecznie na body zapietą a tu zoonk" (mowa o d5000)
Mhh... myślałem nad lampą i w przyszłości raczej ową kupię.. Naprawdę na d80 nie będzie żadnej opcji błyskania z wyjętą lampą z body? (np w plenerze) ..? Jakbym ją kupywał to byłaby to raczej sb600-800
Jeszcze jedno pytanko do was. Czy 35mm nastawiona na 1.8 da mi tak samo rozmyte tło (małą GO) jak 50mm też na 1.8 (oczywiście stojąc dalej od modelki i ujmując ten sam kadr)
Powtórzę się i powiem, że jestem zaskoczony ogromem odpowiedzi! A to, że są one nieobiektywne/różnią się, to mi nie przeszkadza, a wręcz pomaga i jest ciekawiej. :)
Naprawdę na d80 nie będzie żadnej opcji błyskania z wyjętą lampą z body?
Te ograniczenia tyczyły się D5000. Z D80 nie będzie żadnego problemu.
Ja parę dni temu zmieniałem lustrzankę z alfy a200 i przesiadłem się na kolejną max amatorską, czyli na nikona d5000 18-105VR. Różnica jest ogromna na plus oczywiście nikona :) Przed tym zakupem zastanawiałem się nad d80, bo cenowo z obiektywem wychodziła podobnie jak zestaw, który kupiłem. W marzeniach oczywiście była d90, ale na nią nie było mnie stać, a pomysł, żeby pierwszy kit d90 + 50tka uważam za nietrafiony. Kolega ma d50 z 50 1.8 i owszem obiektyw super, ale naprawdę ciężko się kadruje a o zdjęciach w pomieszczeniach można zapomnieć, bo wychodzą same portrety(jak na portretowy obiektyw przystało). Jakoś szkła super jak za tą cenę, bez porównania do obiektywów ze zmienną ogniskową w tym przedziale cenowym. Wracając do tematu - kupując z USA też brałbym d80, bo mniej bajerów do spieprzenia się, ale gdybym miał zamiar kupić w Polsce, to właśnie wybrałbym d5000, bo tutaj przyda się już mieć gwarancje(kupując d5000 można zasmakować d90 - matryca, procesor). A żeby totalnie zamieszać, to powiem - pozbieraj kaskę i odkładaj na d90 z kitem 18-55 :) Nie będziesz miał problemu z taką decyzją jak potrzymasz d90 w ręce chociaż przez chwilę, mi się ten plan nie udał, ale cóż - udało mi się kupić d5000 w dobrej cenie i z dobrym szkłem jak na początek.
Też jadę w lutym do USA - gdzie powynajdywałeś swoje oferty, bo sprawdzałem ebay i kiepsko to wygląda, a mam ochotę na zakup 35 2.8 - w Polsce 750zł - znalazłeś lepiej w USA?
Michał Figura
30-01-2010, 14:22
zestaw nr 1. nie ma co dyskutować. Używałem D80 odkąd pojawił się w sprzedaży i choć zmieniłem puszkę to 80'tka nadal siedzi w torbie jako dodatkowe body.
Pozdrawiam
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX:
http://cgi.ebay.com/Nikon-35mm-f-1-8G-F-1-8-G-DX-AF-S-Nikkor-Lens-NEW-USA_W0QQitemZ360230516968QQcmdZViewItemQQptZCamera _Lenses?hash=item53df6978e8
199+9 przesyłka i może doliczony podatek a może nie. Jak kupywałem swój aparat canona s3 is 2 lata temu? Nie doliczono mi podatku ;) Podobnie z kartą pamięci do niego.
Nie jest o wiele taniej niż w polsce.. Ale jak już tam będziesz to przy okazji można by grosz zaoszczędzić.
Tyle że wiesz.. ebay, to ebay sprawdzisz dziś, jest w tej cenie, sprawdzisz za parę dni i będzie coś tańszego albo droższego. Ja jak sprawdzałem np nikona d80 to był za 467$ + free shipping, teraz go już nie ma, dlatego trzeba patrzeć na te ceny w przybliżeniu... ; ) Ceny produktów, które podawałem w głównym wątku, były sprawdzane jakieś 2 tyg temu, także teraz już tych aukcji może nie być. Nie chce mi sie ich szukać od nowa.
Wiem, że lepszy jest nikon d90, ale jak chcesz go kupic to tylko nówka, a to będzie wydatek ok 2400zł ... Nie potrzebuję lepszej matrycy, niższych szumów. Bardziej zależy mi na zabawie ze szkłami, obcowaniu z nimi, zaprzyjaźnieniu się.. i wywnioskowania czego mi brakuje. A puszkę, zawsze będę mógł zmienić za rok czy za dwa :)
No właśnie średnio to wychodzi w tych stanach.. Zaoszczędza się parę złotych, a nie ma gwarancji i potem trudniej sprzedać. Dla porównania ten obiektyw z ebaya wyjdzie po dzisiejszym kursie 614zł, a w Polsce jest za 733zł http://www.fotobasia.pl/product/obiektywy/nikkor/nikkor-af-s-dx-35mm-f-1-8-g Chyba, żeby kupować w USA, to trzeba trafić z dopiskiem Refurbished. Często amerykańce biorą sprzęt na dwa tygodnie, pobawią się i oddają, a on otrzymuje przydomek Refurbished i cena spada o 30-50%. Niestety często jest jakiś mankament typu brak klawisza w laptopie albo jakiegoś niewpływającego na sprawność elementu aparatu typu muszla, pasek. Podsumowując sprawdzaj na bieżąco ceny w PL, bo może trafić się coś w lepszej cenie niż w USA. Co do zabawy szkłami, to masz taką możliwość i w systemie DX, jest już tyle zamienników, a ceny nikkorów też pospadały, że na pewno dostarczą Ci mnóstwo frajdy :) Poza tym kupując obiektywy DX możesz je podłączyć do body z AF i bez, kupując obiektyw bez silniczka jesteś skazany na droższe body po tym jak będziesz zamieniał dziadka d80 ;)
Leeo, co do refurbished... To wydaje mi się że źle mówisz. Ja rozumiem to określenie: "produkt refurbished jest to produkt który zwrócono po krótkim czasie, albo nawet taki w którym była zepsuta jakas część, pęknięta szybka, obudowa, cokolwiek, ale zanim zostanie sprzedany jest kierowany do fabryki czy gdzieś i przywracany do stanu fabrycznego, tylko sprzedawany zazwyczaj bez pudełka (przychodzi w zwykłym tekturowym kartoniku) (gwarancja na rok). I jesli chodzi o mnie, kupiłem 2x ipody nano 1 ipod touch refurbished (były nówki, z folią na ekranie) i tak samo tato kupywał kamere refubished - również z folią na ekranie (kabelki instrukcja wszystko w szczelnie zafoliowanych torebeczkach) i od 3-4 lat wszystko działa ładnie i się nie psuje, więc chyba trochę nastraszyłeś. ;) Bardzo wielka szkoda, że u nas nie funkcjonuje w ten sposób zwrot produktów. To jest mega plus w stanach :)
Z resztą masz chociażby małe info na temat produktów refurbished ze strony apple:
Each Apple Certified Refurbished Product:
* is fully tested (including full burn-in testing).
* is refurbished with replacement parts for any defective modules identified in testing.
* is put through a thorough cleaning process and inspection.
* is repackaged (including appropriate manuals, cables, new boxes, etc.).
* includes the operating software originally shipped with the unit and the custom software offered with that system. See each products "Learn More" for more details.
* is given a new refurbished part number and serial number.
* is placed into a Final QA inspection prior to being added to sellable refurbished stock.
Refurbishment procedures follow the same basic technical guidelines as Apple's Finished Goods testing procedures.
(wybaczcie za offtop) :)
Kup D5000 z 18-105 jeżeli nie możesz D90 . Ja bym nie brał D80.
Kup D5000 z 18-105 jeżeli nie możesz D90 . Ja bym nie brał D80.
Tylko, że D5000 to półka niżej niż D90/80. Matryca to nie wszystko. Jak autor wątku kupi D5000 to może szybko odczuć, że brakuje mu ergonomii i możliwości, jakie daje D90/80. Oczywiście warto dozbierać do D90, ale jako alternatywę lepiej kupić D80. Ale to tylko moje zdanie.
szyper88
13-02-2010, 21:33
D80 to juz sprzet wycofywany i nie produkowany nastepca to D90
LEPIEJ KUPIC DOBRE SZKLO A SLABSZE BODY :-))))))))
i tak brakuje mi D60 bo na swoim D90 nie moge wycisnac takich kolorkow jak w tym D60 :-(
ale to juz kwestia matrycy i innego tematu .
ale to juz kwestia matrycy i innego tematu .
A raczej fotografa... popracuj nad profilami...
Mój punkt widzenia-----odpuściłbym sobie wszystkie z tych opcji:
d60 mały, nosem będziesz przestawiał ustawienia pola AF, świetne ISO, brak silnika za to tani i szklarnie można dokupić za różnice w cenie
D500 fajnie leży w łapce, REWELACYJNE ISO duży wizjer ruchomy, bardzo dobra zabawka jeśli robi się zdjęcia z różnych fajnych miejsc gdzie trzeba łapy wystawiać, a jeszcze do tego Tami 2.8 i jest konkretny sprzęt
D80 -wiertarka w środku, świetnie siedzi w łapce i gówniane ISO które zasra Ci życie jeśli robisz zdjęcia nawet z Tamim 2.8
Jak dobrze pamiętam to ISO 1600 w D60 jest lepsze niż ISO 400 w D80!
Mój typ obecnie to d90 ma wszystko co trzeba,gabaryty, drugi wyświetlacz, 3cale TFT, ISO bezkonkurencyjne, stopnie kelwina które ma też D80 a a żeby wyszło jak narazie w miare tanio dokupiłbym do niego naprawdę dobre i w miarę ostre szkiełko 28-100mm nikkora ( http://allegro.pl/item918990949_nowy_idealny_nikkor_asph_28_100mm.ht ml ).
A jeśli miał przymusowo wybrać z tych 3 to biorę:
1: D5000
2: D60
3: D80
To tylko moja opinia
irek6311
14-02-2010, 16:49
Jak dobrze pamiętam to ISO 1600 w D60 jest lepsze niż ISO 400 w D80!Jak dobrze pamiętam to D60 powstało z D80 i szum na ISO 1600 ten sam ,
D60 to uproszczony mechanicznie D80 i jedyna zaleta D60 to cena zakupu .
tgollob_jamessuchar
14-02-2010, 17:01
Jak dobrze pamiętam to D60 powstało z D80 i szum na ISO 1600 ten sam ,
nie do końca, D60 posiada już procesor obrazu EXPEED co zwiększa możliwości
ta sama jest matryca, ale D60 to nowsza pucha, miałem i żałuję, że sprzedałem... ma jednak dwie wady - brak śrubokręta i obsługa CLS, a także Auto FP (czyli ogółem współpraca z lampami)
Jak dobrze pamiętam to D60 powstało z D80 i szum na ISO 1600 ten sam ,
różnica jest miażdżąca i nikt mi nie powie bo miałem obie puchy teraz kupiłem d40x i zbieram na d90 + cała szklarnia z nikkora, dajcie sobie spokój z D80 chyba że wszystkie zdjęcia robicie w dzień a wieczorami posiłkujecie się lampką SB.
tgollob_jamessuchar
14-02-2010, 22:08
różnica jest miażdżąca i nikt mi nie powie bo miałem obie puchy teraz kupiłem d40x i zbieram na d90 + cała szklarnia z nikkora, dajcie sobie spokój z D80 chyba że wszystkie zdjęcia robicie w dzień a wieczorami posiłkujecie się lampką SB.
zapewne masz na myśli "rozciągnięcie czasu" ?
powodzenia jeśli użyjesz lampy na niskim ISO :) efekt będzie na pewno "fajny" :)
irek6311
15-02-2010, 16:37
różnica jest miażdżąca i nikt mi nie powie bo miałem obie puchy teraz kupiłem d40x i zbieram na d90 + cała szklarnia z nikkora, dajcie sobie spokój z D80 chyba że wszystkie zdjęcia robicie w dzień a wieczorami posiłkujecie się lampką SB.Jeśli tak piszesz to wychodzi żeś nigdy D80 w rękach nie miał ,
ja mam D80 a w pracy D300 i dopiero widzę różnicę w jakości zdjęć ,
D80 szumi tak jak D60 a różnice jak są to zależą tylko od wiedzy i doświadczenia fotografa ,
podstawa to dobra optyka + RAW pliki i wiedza jak w trudnych warunkach zdjęcia robisz Berry .