Zobacz pełną wersję : Sigma 150-500 OS
Witam
Nabylem wlasnie ten obiektyw i zamontowalem do kamery Nikon D300 wydaje sie, ze wszystko jest w porzadku ale po wlaczanym stabilizatorze w momencie nacisniecia na spost slychac ciagle prace motoru, nawet jakis czas po zrobieniu zdjecia. Ciekaw jestem czy uzytkownicy tego obiektywu spotkali sie z takim zjawiskiem?
andrzej
Witaj,
Tak właśnie działa stabilizacja i autofocus. To całkowicie normalne : )
Dokładniej rzecz ujmując stabilizacja manipuluje soczewkami wewnątrz, a do tego potrzeba mocy. Moc = hałas, niestety :)
Moze to zabrzmi troche naiwnie ale musze sie upewnic. Czy to znaczy, ze nalezy zrobic zdjecie po ustaniu pracy motoru?
Nieważne kiedy - kiedy silnik działa oznacza to, że stabilizacja wykonuje swoją pracę.
Naprawdę - nie przejmuj się dźwiękiem, to normalne.
Michał Jędrak
25-01-2010, 23:47
Patrzysz przez wizjer
Wciskasz spust do połowy i zaczyna działać autofocus, jak również włącza się stabilizacja (takie burczenie z lekkim zgrzytaniem)
Po sekundzie widzisz w wizjerze, że stabilizacja działa, czyli obraz się już tak bardzo nie trzęsie.
Wciskasz spust do końca wtedy, gdy obraz na chwile przestaje się ruszać.
Ta stabilizacja obrazu nie jest wcale taka zła. Wydaje dziwne dźwięki, ale ja kilka razy zrobiłem zdjęcie na 500mm i 1/30s.
Dzieki za wszelkie uwagi.
Andsaw, może napisz krótko, jak oceniasz ten obiektyw jeśli chodzi o optykę? Zadowolony z niej jesteś?
Michał Jędrak
26-01-2010, 11:02
To może ja ocenię... Ogólnie do zabawy i zdjęć rodzinnych, to jestem bardzo zadowolony, bo mam niezły zakres ogniskowych za niedużą, stosunkowo, cenę. Niestety demon ostrości to to nie jest. Wiadomo, że 'oko nie boli', ale jak porównuję ze swoim 85/1.8 to wychodzi miękko. Jeśli chcesz zarabiać lub jeśli chcesz mieć bardzo ostre zdjęcia, to niestety musisz zainwestować w jakiegoś Nikkora (cena ma cztery zera). Ja go używam do łapania ganiającego syna, do moich szalejących psów i czasami do zabawnych zdjęć innych ludzi, więc mi nie przeszkadza i nie narzekam.
Mialem ten obiektyw i sprzedalem, ale jak bede mial nadwyzke kasy, to kupie go jeszcze raz. 500mm za taka cene + OS to naprawde dobra rzecz. W zupelnosci wystarczy do "domowych" zastosowan.
Dopiero co nabylem ten obiektyw i nie zdazylem przetestowac. Zanim jednak zdecydowalem sie na zakup przeczytalem wiele opini na najrozmaitrzych forach oraz obejrzalem wiele zdjec. Opinie sa bardzo rozne tak, ze mysle ze nalezy zrobic serie fotek i samemu ocenic czy sa udane.
Jezeli tylko bede mial wiecej zdjec to postaram sie zamiescic je na forum.
Andrzej