Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kawał świata
Tatry oglądane z Połoniny Wetlińskiej. Przy ocenach proszę brać pod uwagę fakt, że fotografowany obiekt znajdował się ok. 180km od fotografa.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/tatry_na_nikoniarze-1.jpg
źródło (http://www.bmiller.pl/forum/2010/tatry_na_nikoniarze.jpg)
Załączone zdjęcie to ok. 80-90% kadru na dłuższym boku. D90 + 70-210/4-5.6 ustawiony na 210mm.
Hmmm, jak by to powiedzieć - słabe zdjęcie. Juz lepiej by wyglądało z samymi górami w oddali, bez tego paskudnego czarnego pasa na dole.
No cóż tu mówić, wprawdzie eksepertem nie jestem, ale zdjęcie nie jest w moim typie. Fota kompozycyjnie jest zła i niczego ciekawego nie przedstawia. Jest kiepsko naświetlona i nie ostra. Skoro tak daleko było do obiektu, to może lepiej nie fotografować? Tyle...
Skoro tak daleko było do obiektu, to może lepiej nie fotografować?
Może :-)
sa ludzie, ktorzy sie tym pasjonuja (www.dalekieobserwacje.eu) i ja ich poniekad rozumiem : )
nie przemawia, a jeśli tak to czy nie lepiej zrobić lepsze??? hmm...
sa ludzie, ktorzy sie tym pasjonuja (www.dalekieobserwacje.eu) i ja ich poniekad rozumiem : )
... ooo, a tego nie znałem.
A co do zdjęcia, to będąc na Wetlińskiej masz pewnie dużo innych ciekawszych kadrów. To traktuję jako dokumentację pobytu. :mrgreen:
masz pewnie dużo innych ciekawszych kadrów.
Mam. W każdą stronę, podczas mgły, w słońcu, latem i zimą. Do wyboru do koloru.
To traktuję jako dokumentację pobytu. :mrgreen:To raczej dokumentacja niecodziennego zjawiska. Tak doskonała (!) widoczność trafia się sporadycznie (kilka dni w roku) późną jesienią, zimą i wyjątkowo wczesną wiosną. Musi być tęgi mróz, wysokie ciśnienie i czyste niebo, najlepiej wszystko jednocześnie.
Ja pokazuję Wam źle wykadrowane, źle naświetlone i nieostre Tatry. To wszytko prawda - pod tym względem to zdjęcie się nie broni. Zdjęcie ma jednak inną zaletę - odległość od fotografowanego obiektu. Te 180km to więcej niż "czwórką" z Rzeszowa do Krakowa. Rzućcie okiem na mapę zanim napiszecie, że lepiej było tego zdjęcia nie robić ;-)