Zobacz pełną wersję : Obiekt za ciemny. Dlaczego?
iskra6669
25-01-2010, 19:33
MAM DO WAS cholernie ważne pytanie...jestem szcześliwa posiadaczka NIKON-a d 5000:))
Od pewno czasu mam pewien problem...kiedy ustawiam aparat na funkcje S-czyli ta z preselekcja czasu pojawia sie cholerny napis"obiekt jest za ciemny."dzieje sie tak tylko na funkcjach a,S,P...jesli juz jakims cudem uda mi sie zrobic zdj wychodzi całe czarne nawet jesli jest to dzien lub pomieszczenie jest dobrze oswietlone.Co moze być nie tak???prosze pomozcie:(
Co moze być nie tak???prosze pomozcie:(
No jak to co? Przecież aparat wyświetlił komunikat "obiekt za ciemny". Trzeba użyć np. lampy błyskowej. Może dajesz za krótki czas i przesłona cię ogranicza. To może dać wtedy wyższe ISO? Podpowiedzi jest setka ale trochę za mało danych, co za obiekt, gdzie, jakie światło.
MAM DO WAS cholernie ważne pytanie...jestem szcześliwa posiadaczka NIKON-a d 5000:))
Od pewno czasu mam pewien problem...kiedy ustawiam aparat na funkcje S-czyli ta z preselekcja czasu pojawia sie cholerny napis"obiekt jest za ciemny."dzieje sie tak tylko na funkcjach a,S,P...jesli juz jakims cudem uda mi sie zrobic zdj wychodzi całe czarne nawet jesli jest to dzien lub pomieszczenie jest dobrze oswietlone.Co moze być nie tak???prosze pomozcie:(
hmm dziwne mam ten sam aparat i nie mam tego efektu no chyba ze nie zdejmę przedniego dekielka ;) a tak prawdę mówiąc to trzeba pamiętać, że na tych trybach trzeba otwierać ręcznie lampę błyskową, ale to i tak nie powinno wyjść zupełnie ciemne zdjęcie! Może jakaś wada aparatu?
Dzieje sie tak bo masz za krotki czas migawki i zdjecie jest nie doswietlone , wydluz czas naswietlania a bedzie ok ;)
iskra6669
25-01-2010, 20:00
No tak ale jeśli plan jest dobrze oświetlony to po co mi lampa??Jesli<dla przykładu>chce zrobić spadające krople wody...lub cos innego...jestem amatorka więc dopiero się ucze:)na błedach.Dla przykładu...mam ustawiona opcje P<pres.czasu>1 1600s i Lo...i wychodzi...czarna plama...:// "obiekt jest zbyt ciemny":((
No tak ale jeśli plan jest dobrze oświetlony to po co mi lampa??
Skoro masz komunikat za ciemny to zapewne znaczy, że jednak plan nie jest dobrze oświetlony? Albo od parametrów czasów/przesłony zbyt dużo wymagasz? Zdajesz sobie sprawę jaki to czas 1/1600 sek?! Pokaż nam to czarne zdjęcie, opisz sytuację, czy próbujesz np. zrobić zdjęcie postaci w piwnicy oświetlonej jedną żarówką 60W przy czasie 1/1600 sek. Wróżkami nie jesteśmy.
iskra6669
25-01-2010, 20:12
barto28
DZięki:))takie odp rozumiem:)ale im mniejsza przysłona tym np.woda staje się płynną postacia a nie pojedyńcza kropla
barto28
DZięki:))takie odp rozumiem:)ale im mniejsza przysłona tym np.woda staje się płynną postacia a nie pojedyńcza kropla
No jak chcesz chwycic krople to musowo muszisz czas migawki skrocic, jak migawka bedzie wolna to wyjdzie ci smuga z wody :)
barracuda
25-01-2010, 21:05
barto28
Po tym zdaniu widać, że zupełnie nie rozumiesz po co używasz programu S lub A. CHyba musisz trochę podciągnąć swoją wiedzę. A na razie program P :)
A co do Twojego głównego pytania, to najlepiej jak wrzucisz zdjęcie przy którym miałaś taką informację.
jackrabbit
25-01-2010, 21:44
spoko, mi tez sie taki komunikat pojawia jak sobie chce zrobic autoportret, chyba musimy z tym zyc...
Morfi_pl
25-01-2010, 21:50
trzeba z tym żyć. D5k wyświetla dwa rodzaje komunikatu - obiekt jest za ciemny lub obiekt jest za jasny - wszystko zależy od ustawień Twojego aparatu. Już gdzieś na forum był temat, w którym to padła propozycja jak go skasować (na chwilę). Komunikat jest zaszyty w oprogramowaniu i nie da się go wyłączyć w menu. Fakt, trochę zaśmieca ekran, jednak można przełączyć menu na klasyczne - o ile pamiętam, wtedy nie pojawia się i nie zasłania jednak nie jestem pewien.
Moja rada - "olać" komunikat, focić, poznawać możliwości sprzętu.