Zobacz pełną wersję : Soczewka do makro czy obiektyw?
pozaswiatemslow
25-01-2010, 13:25
Hej! już niedługo wiosna(mam taką nadzieję:)
W związku z tym mam pytanie posiadam Nikona D3000 wiosną chciałabym się zając makrofotografia,gdyż ten temat zawsze mnie zachwyca.
Zastanawiam się nad zakupem soczewki do makro tylko ze wybór jest tak ogromny,że nie wiem na co się zdecydować.
Na obiektyw na razie mnie nie stać.
Co doradzacie?
Tak na prawdę dużo zależy jak bardzo ogranicza Ciebie kasa. Warianty widzę takowe...
1. Dedykowany obiektyw makro. Najwygodniejsze rozwiązanie, jednocześnie może być dość drogie (zależy w jakie szkło się wpakujesz). Ideałem cenowym byłby m.in. Tamron 90/2.8, polowałbym też na Nikkora 60/2.8. Wybór szkła to również kwestia motywów, na które będziesz polować - motylki wymagają czegoś dłuższego, bo są płochliwe.
2. Pierścienie pośrednie ze stykami (przenoszenie pomiaru światła i sterowanie przysłoną) + tańszy obiektyw stałoogniskowy z serii "D" lub "G" np. Nikkor 50/1.8. Jest taniej, nadal w miarę wygodnie.
3. Pierścienie pośrednie, przejściówka, szkła M42 lub inne manuale (nawet Nikkora). Tanio, ale w Twoim wypadku baaardzo niewygodnie (nie masz pomiaru światła i nie pracujesz na jasnych przysłonach roboczych).
4. Kupujesz Raynoxa DCR-250 i możesz go domocować do dowolnego zestawu z dwóch pierwszych. Z trzecim raczej się nie da :) Ewentualnie Raynoxa możesz podpiąć pod któreś ze szkieł, które aktualnie posiadasz... wtedy to jest znacznie tańsza opcja.
5. Soczewek w stylu "+2 +4 +10 dioptrii" nie polecam, psują strasznie jakość obrazu na jego krawędziach... ale jeśli musisz...
6. Pierścień odwrotnego mocowania i odwracasz swój 18-55. Da radę, ale wszystkie parametry musisz ustawiać ręcznie. To już najtańśze rozwiązanie.
pozaswiatemslow
25-01-2010, 15:24
no własnie myślałam na początek o tych soczewkach
Moim zdaniem nie ma sensu kupować tych prostych soczewek. Zobacz porównanie z DCR-250 i przy okazji odwróconym Heliosem M42:
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/52865-test-porownawczy-soczewka-raynox-i-odwrocony.htm
A przy okazji, co można uzyskać przy pomocy rozwiązania z punktu nr. 6. Ale wymaga to obycia ze sprzętem i intuicyjnego opanowania zestawienia czas naświetlania/przysłona.
http://www.flickr.com/photos/abikeodyssey/sets/72157620781617068/
Sprzęt którym fotograf się posługuje to D40, odwrócony 18-55 i SB-400 (+własnej roboty dyfuzor). Jak widać fajne makro za niewielkie pieniądze.
pozaswiatemslow
25-01-2010, 20:13
na soczewke jednak szkoda kasy:)