Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Krótkie pytanie co do gwarancji SIGMY w Polsce a za granicą.

Aragon1981
25-01-2010, 12:45
Krótkie pytanie co do gwarancji SIGMY w Polsce a za granicą.

Zakupiłem jakiś czas temu Sigmę 70-200 /2.8 II
z gwarancją , jednak zakupiłem ją od osoby prywatnej, która zakupiła ją w sklepie FOTO JOKER,
ale nie sprawdziła szkła w sklepie, a gdy sprawdziła już w domu że jest problem z kalibracją,
to było już za puzno gdy tam wrucił, gdyż foto joker nie przyjmuje reklamacji po wyjściu od kasy,
tylko już wysyła już bezpośrednio na serwis.
I z tego powodu po nie zpełna miesiącu od zakupu tego obiektywu przez pierwszego właściciela,
ja zostałem nim jako drugi ale już wiedząc o tym , i kupując go taniej, (gdyż często używałem ostrości manualnej).
Lecz teraz chcę go skalibrować by mi ostrzył dokładnie (ostrzy przed punktem ostrzenia)
I TU JEST PROBLEM
Podobno gwarancja Sigmy na Polskę obejmuje tylko pierwszych właścicieli , czyli tych na których jest wypisana gwarancja.
A moje pytanie czy i WY mieliście taki kiedyś problem, i czy to jest prawdą.
Ja osobiście nie mam jak tego sprawdzić.
A drugie pytanie Czy gwarancja taka obejmuje serwiny za granicą , a dokładniej w Irlandii

Pozdrawiam.

marszull
25-01-2010, 15:16
jak jest z serwisem w irlandii to nie wiem, ale w pudelku powinienes miec dwie gwarancje: sigma polska i gwarancje miedzynarodowa
Co do pierwszej czesci to na pewno tak nie jest. Do zrealizowania naprawy gwarancyjnej (takze kalibracji) potrzebujesz gwarancje sigma polska i dowod zakupu (faktura, paragon)

pioter m
25-01-2010, 16:48
Zawsze konieczny jest blankiet i paragon. Czasem zgadzaja sie na ksero paragonu, bo druk termiczny z kas fiskalnych po jakims czasie blaknie pomimo braku dostepu swiatla (koperta w szafie).
Polska gwarancja jest nieco inna niz w UK. U nas bywa dluzsza dla szkiel EX sigmy, ale to jest tylko i wylacznie wola dystrybutora na dany kraj. Tak samo wyspiarze maja dluzsza gwarancje od nikona.

jednoslowo
25-01-2010, 21:52
Zasada jest taka że, kalibrują już w serwisie Sigmy podajże w Warszawie - wysyłasz tam obiektyw + puszkę kurierem, ubiezpieczoną, oni to kalibrują i odsyłają podajże na swój koszt lub za pobraniem - wszystkiego dowiesz się w Siedziby Sigmy w WWA. Jak jest za granicą tego nie wiem. Wydaje mi się że główną podstawą do kalibracji jest gwarancja + dowód zakupu.

marszull
25-01-2010, 22:20
Nie kalibruja w warszawie tylko w gdyni, i wysylasz i odsylaja na koszt serwisu dhlem
musisz poszukac, ale gdzies podaja dokladna instrukcje w jaki sposob wyslac szklo do kalibracji

lewAp7
25-01-2010, 22:22
przecież wszystko jest opisane na str serwisu (http://foto-service.pl/index.php?mode=4). Po co utrudniać sobie życie pytając o to na forum, gdy można dowiedzieć się bezpośrednio i konkretnie ?...

Aragon1981
26-01-2010, 03:47
przecież wszystko jest opisane na str serwisu (http://foto-service.pl/index.php?mode=4). Po co utrudniać sobie życie pytając o to na forum, gdy można dowiedzieć się bezpośrednio i konkretnie ?...

Ooo Dzięki :)

Pozdrawiam.