Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wschód słońca nad saden owocowym
Prosze o konstruktwna krytyke.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/viewer.php?file=oi6h6xhynt7dwsubtszc.jpg)
Według mnie mogłoby być sporo jaśniej.
Chcialam rozjasnic, a nawet robilam jasniejsze wersje, ale mi sie nie podobalo. Jakos takie szare wychodzilo.
Hmm... powiem tak.. poszczególne składowe zdjęcia nawet mi się podobają, ale (to "ale" jest tutaj tylko w celach dyskusynych, a nie narzekających ;) ):
- śnieg jakoś tak zbytnio niebieski jest... wiem, że czasem taki bywa, ale tutaj, chyba z powodu tego czerwonego nieba zbytnio przykuwa uwagę.
- podoba mi się niebo i podobają mi się te chyba sadzonki drzew... ale razem jakoś to nie współgra, chyba bym pokombinował z innym kadrowaniem... coś zrobić główniejszym tematem... bo generalnie teraz lewa strona zdjęcia jest jakby mało interesująca... kawałek lewej strony to nawet bardzo mało interesujący.
Te ciemnosci ujda ale czemu snieg jest taki "nijaki"?:)
Niebo OK :)
Snieg faktycznie wtedy był taki niebieski, bo bylo jeszcze dosc ciemno a niebo bylo granatowe co dalo efekt" niebieskiego sniegu. Spróbuje pozniej wstawic troche inna wersje kadrowania i obrobki.
Niebo ...ładne kolorki w dobrym momencie ...ziemia ciemnawo i niebiesko ...czekam na inną wersje ;)
Proac150
25-01-2010, 14:52
Można się przyczepić do kilku rzeczy (ja bym skorygował trochę kolor śniegu), ale mz to jest najlepsza Twoja praca z tych, które widziałem.
Moze poprosru wzielam do serca Wasze uwagi i trooche poprawiam sie :p
borregaard
25-01-2010, 17:27
Snieg faktycznie wtedy był taki niebieski,
Nawet pod grożbą kompletnej abstynencji....wprowadzenia prohibicji nawet...nie uwierzę...:mrgreen:
Kasiu wystarczy poprawić balans bieli i będzie dużo lepiej
pozdrawiam :-D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/213/65984132.jpg)
Niebo ...ładne kolorki w dobrym momencie ...ziemia ciemnawo i niebiesko ...czekam na inną wersje ;)
Podpisze sie :)
Dziekuje Harb :)
Nadal mam robic druga wersje skoro harb juz poprawil?? HeHe
A ten cholerny snieg naprawe byl rzeczywiscie niebieski.
Miałem taki sam problem na początku ze śniegiem ;)
Dziekuje Harb :)
Nadal mam robic druga wersje skoro harb juz poprawil?? HeHe
A ten cholerny snieg naprawe byl rzeczywiscie niebieski.
oczywiście że rób, ja tylko dałem Ci wskazówkę, nie linkowałem bo chciałem żebyś to obejrzała w podobnych warunkach czyli na ciemnym tle
ps. w NX-ie w narzędziach po prawej stronie na górnej listwie jest B/W/N Control Point wystarczy wziąć środkowy i spróbować postawić go na jakimś szarym fragmencie fotki, w razie potrzeby przesunąć na jaśniejszy lub ciemniejszy odcień szarości, zmieniał się będzie WB - można pozostawić pointa w takim miejscu w którym WB na fotce osiągnie taki balans jaki Ciebie zadowoli
pozdrawiam :-D
borregaard
25-01-2010, 19:58
Janku,chyba nie trafiłeś w ten szary punkt.....:mrgreen: :mrgreen:
Janku,chyba nie trafiłeś w ten szary punkt.....:mrgreen: :mrgreen:
wcale nie było moim zamiarem wyciągać idealnie białego śniegu z tej fotki bo na pierwszy rzut oka widać ze on przy tym świetle i warunkach na pewno taki nie był :-D wystarczy ze fota straciła silną niebieskość a resztę autorka może zrobić w powtórnej obróbce z pełnego rozmiaru zdjęcia będzie jej o wiele łatwiej aniżeli mnie z tego znaczka pocztowego, ale jezeli chcesz specjalnie dla Ciebie Andrzeju mogę to zrobić i wyślę Ci na pw :) :razz:
borregaard
25-01-2010, 20:20
wcale nie było moim zamiarem wyciągać idealnie białego śniegu z tej fotki bo na pierwszy rzut oka widać ze on przy tym świetle i warunkach na pewno taki nie był :-D wystarczy ze fota straciła silną niebieskość a resztę autorka może zrobić w powtórnej obróbce z pełnego rozmiaru zdjęcia będzie jej o wiele łatwiej aniżeli mnie z tego znaczka pocztowego, ale jezeli chcesz specjalnie dla Ciebie Andrzeju mogę to zrobić i wyślę Ci na pw :) :razz:
No tak......faktycznie.....:wink: :mrgreen: :mrgreen:
Harb, pamietam...Bylam na Twoim szkoleniu w Neptunie ;)