Zobacz pełną wersję : Jak zapakować obiektyw - poradzcie
Witam,
musze wyslac obiektyw, ale nie mam do niego zadnego pudelka ani nic z tych rzeczy. Udalo mi sie znaleźć jakies pudelko ale o takiej wielkosci, ze zmiescily by sie 3-4 takie obiektywy. Myslicie ze jak obiektyw dam do folii i tam powrzucam kawalki zbitego papieru i potem calosc w pudelku tez mocno obrzucam papierem to przetrwa? Wiem, moze dziwne pytanie - w domu bym cos wykombinowal pewnie, ale aktualnie przebywam na studiach i tutaj pole manewru sie zawęża.
Poradzcie cos
Pozdrawiam
Trochę dziwne pytanie przyznam. A skoro masz za duże pudełko to w czym problem ? nóż, taśma klejąca i zmniejsz wymiary na takie jakie potrzebne luzy wypchaj papierem a na początek najlepiej wsadź szkło do worka bądź owiń stretchem żeby chociaż trochę było chronione przed wilgocią. Jednakże nikt nie da ci 100% pewności że szkło przetrwa tym bardziej jeśli wysyłasz je PP. dmuchając na zimne zapłać dodatkowo z opcję "ostrożnie" bo wtedy podobną skaczą delikatniej po paczkach ;)
pzdr
Matko :(
Niedługo będą się pytać jak trafić do rozporka.
leny1980
25-01-2010, 12:02
Matko :(
Niedługo będą się pytać jak trafić do rozporka.
he he ale się uśmiałem ;)
Nie zmniejszaj pudełka. Opakuj obiektyw folią najlepiej bombelkową, mogą być nawet reklamówki. Jak już opakujesz to dołóż kolejną warstwę. Resztę wypakuj gazetami. Niestety nie wiesz co stanie się z paczką w transporcie. Warto zapakować tak, aby przetrwała ewentualny upadek.
www.jakzapakowacobiektywlubinnyprzedmiotporadnikdl apoczatkujacychvol1.pl
jednoslowo
25-01-2010, 21:49
Najlepiej obiektyw owinąć jakąs folią i zapakować go w jakiś mały kartonik - napewno się coś znajdzie. Potem resztę opakowania wyłozyć wypełniaczem. możesz zawsze kupić na poczcie odpowiedni karton, zabezpiecz najlepiej jak się da - najlepiej by było folią bąbelkową oraz wypełniaczami. Przejdź się do sklepu z art. biurowymi to napewno coś ci znajdą.
Zaznacz paczkę jako ostrożnie szkło, możesz też ją ubezpieczyć.
Wszystko zależy od $$$, któe warto zainwestować, bo jak obiektyw się rozbije to będzie raczej większa strata
Nam do firmy dostarczają tonery do drukarek w takiej folii z grubymi kanalikami powietrznymi. Świetnie się nadaje do zapakowania obiektywu :)
Nam do firmy dostarczają tonery do drukarek w takiej folii z grubymi kanalikami powietrznymi. Świetnie się nadaje do zapakowania obiektywu :)
super to teraz nic tylko zamów sobie tonery i będziesz miał niezłą folie żeby zapakować obiektyw :)
Heh, już kilka odłozyłem - to takie woreczki/ rękawy z kanałami powietrza wzdłuż, więc kształt w sam raz, chronią o wiele lepiej niż bąbelki ;)
Można też użyć fragmentów styropianu do obłożenia ścianek pudełka od wewnątrz oraz jako przegrody między szkiełkami. Najlepiej byłoby każdy obiektyw zapakować w osobne, odpowiednio wyściełane pudełko (folia bąbelkowa, styropian, zmiętolone gazety do dodatkowego upchania i unieruchomienia)-a potem do czegoś zbiorczego. Robiłem tak w przypadku sześciu obiektywów i nigdy nie było najmniejszych zastrzeżeń, jakichkolwiek problemów.
Pozdrawiam
Alonzo
można też zapakować obiektyw w folię, a pustą przestrzeń pudełka wypełnić pianka montażową. zabezpieczy idealnie:)
super to teraz nic tylko zamów sobie tonery i będziesz miał niezłą folie żeby zapakować obiektyw :)
i jeszcze tonery zostaną... ;-)