Zobacz pełną wersję : [KTORY WYBRAC] a mnie ciagnie do analoga...
od jakiegos czasu biegam z d50, ostatnio dokupilem do niego 50/1.8 i tak sobie zamarzylem niektore fotki na sciane rzutnikiem rzucic albo bw odbitki na kliszach iso1600 porobic - nigdy nie mialem analogowego aparatu, od zawsze bawilem sie cyframi ale zabawa ta niosla za soba cos wiecej niz 'u cioci na imieninach'
nie chce na analogowe lustro przeznaczyc za duzo pieniedzy, ma to byc raczej forma zabawy, jak mi sie nie spodoba zeby nie plakac ;) i koniecznie nikon poniewaz w tym systemie mam zamiar kolekcjonowac szkla
pomocy kamraci ;)
Masz dużo opcji... podaj jakieś kryteria, bo bez tego nic się nie da doradzić.
hm, chcialbym zeby do d50 i mojego analoga pasowaly te same szkla (wiem ze kit 18-55dx nie bedzie dzialac, mowie o wszystkich nastepnych ktore kupie), przejrzalem forum i widze ze dobre noty ma f80, a co z NIKON F50 na przyklad?
Michal Puchacz
06-11-2006, 17:16
Może używany F80 ? Naprawdę dobry aparat, fotografuję nim od lat.
Chociaż tak sobie myślę, że jednak gdybym teraz kupował używanego analoga to brałbym F100. To już klasa wyżej niż F80, a ceny są atrakcyjne. Np. na interfoto używany F100 za 1400 zł.
no w tym klopot, ja sobie tego analoga raczej ubzduralem jako fajna zabawke na zimowe wieczory - nie mam na niego konkretnego cisnienia ;) za 1400 to wolalbym sobie jakies fajne szklo kupic do mojego syfraka - najchetniej wydalbym na body rowno lub ponizej 400 pln. i nie oczekuje od niego cudow, po prostu chce zobaczyc jak robi sie zdjecia na kliszach, moze zrobic slajdy z jakiegos wyjazdu, a noz-widelec zakocham sie w analogach, wtedy pomysle nad konkretna inwestycja.
Apropos.
Kit 18-55 będzie działać, ale zaowocuje to potworną winietą.
Co do wyboru puszki.
Miałem F-80 przez grube pół roku, niestety musieliśmy się rozstać. Aparat pierwsza klasa, rewelacyjny pomiar śwatła. Nie ma najlepszych opini, ale tylko ze względu na ergonomię i troszeczkę stos. cena/jakość. Więc jak już kupować F80 to tylko z battery packiem, żeby można było to maleństwo spokojne w rącach trzymać. I masz naprawdę bardzo fajny sprzęt. Niestety nie wiem, czy cena jest w twoich granicach (chodzą już teraz koło 600zł, może i mniej).
Są również inne opcje.
F-70 - solidna, ale trochę starsza konstrukcja. Atut - cena.
Jest też seria F-x01 i tu masz bdobre F-601 i F-801s.
No i starsze profi FM2 itp. Jest na forum grupa ludzi, którzy tym robią i są zadowoleni.
Także wyborów masz wiele. Ale ja myślę, ża dla zrobienia 1 rolki slajdu na miesięc (bo tak myślę, że zamierzasz) F-70 w zupełności wystarczy, F-65 też by się nadał. F-80 to już naprawdę nieźle.
Także wyborów masz wiele. Ale ja myślę, ża dla zrobienia 1 rolki slajdu na miesięc (bo tak myślę, że zamierzasz) F-70 w zupełności wystarczy, F-65 też by się nadał. F-80 to już naprawdę nieźle.
czasem pewnie nawet mniej niz 1 rolka na miesiac, chyba ze zachoruje na slajdy ;)
a co z f50 ? nie warto sie tym interesowac wogole ?
i jeszcze mam male pytanko jak to jest z kitowym 18-55DX.
czy on ma w cyfrze rzeczywiscie zakres 18-55 czy moze jest to rzeczywiscie 27-82 wynikajace z wielkosci matrycy?
stala 50tka zachowuje sie jak 75. skoro 18-55 jest dedykowanym kitowym obiektywem do d50 czy tak naprawde prezentuje on inne dlugosci ogniskowej ?... pokrecilem sie w tym.
Michal Puchacz
06-11-2006, 18:00
i jeszcze mam male pytanko jak to jest z kitowym 18-55DX.
czy on ma w cyfrze rzeczywiscie zakres 18-55 czy moze jest to rzeczywiscie 27-82 wynikajace z wielkosci matrycy?
stala 50tka zachowuje sie jak 75. skoro 18-55 jest dedykowanym kitowym obiektywem do d50 czy tak naprawde prezentuje on inne dlugosci ogniskowej ?... pokrecilem sie w tym.
Zakres ogniskowych 18–55 mm to odpowiednik zakresu 27–82,5 mm dla formatu 35 mm
Pozdrawiam.
Kup sobie FM2 (albo coś w tym guście) i do tego 2 albo 3 manualne obiektywy o stałych ogniskowych. W ten sposób pójdziesz w teren z dwiema rolkami Velvii (czy innego TMaxa) i zrobisz piękne zdjęcia, skupiając się na sztuce i ceniąc każde przyciśnięcie migawki.
Według mnie przy krótkich ogniskowych nie ma kompatybilności pomiędzy cyfrakami i analogami.
Tzn. np. zoom AF 28-70 działa, ale na cyfraku zaczynasz od 42 mm - trochę wąsko.
F50 to taka trochę tandeta ale nie miałem osobiście to nie będę krytykował (za bardzo)
Z aparatów dostępnych teraz w żenująco niskich cenach wato IMHO popatrzeć na:
F70 - solidnie zbudowany, ładnie kompatybilny (szkła AIS, przejściówki i podobne) - bardzo dobry pomiar i przyzwoita migawka (bardziej precyzyjna korekta ekspozycji niż w F80) i generalnie bardzo dobry aparat pomimo kilku braków.
F50 i F70 znajdziesz tu: http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slr9294.htm#f50
F80 - bardzo przyzwoity model amatorski - nadrobili braki z F70 (dodali inne - chyba nawet bardziej dokuczliwe) -ale jak chcesz robić tylko na szkle ze stykami to cudo zabawka - mi najbardziej podoba się głośność F80 - minimalna :-D
I coś z tanizny co mozna pokochać, czyli F301 taka obudowa na migawkę z jednym pomiarem ale ciężka i bardzo solidna - robiłem na slajdach i się nawet da :mrgreen: - słowem - mój ulubiony aparat:
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slr8486.htm
Seria FM (FM,FM2,FM2n - nie FM10) to panzerkamera - praktycznie niezniszczalne i doskonałe "w teren" - jak zmoknie nawet to jest spore prawdopodobieństwo że nic mu się nie stanie, ale to już troszkę większe pieniądze no i rzecz jasna zero automatyki...
dokańczając post poprzednika - FM 3A - z automatyką
zdecydowanie polecam to co mam - 801s - jest nie do zajechania. ma wszystko co trzeba. tylko niestety nie mozna praktycznie stosowac obiektywów typu G - bez pierścienia przysłon.
Moim zdaniem - dla amatora z ambicjami jako uzupełnienie Dslra (kompatybilność obiektywów) do okazyjnego cykania na Reali czy innej Velvi F80 to wyśmienita sprawa.
Chyba że jakoś bardziej wyrafinowanie...
Moim zdaniem - dla amatora z ambicjami jako uzupełnienie Dslra (kompatybilność obiektywów) do okazyjnego cykania na Reali czy innej Velvi F80 to wyśmienita sprawa.
Chyba że jakoś bardziej wyrafinowanie...
no i doszlismy do sedna;) wlasnie takie cykanie mnie interesuje. pozostaje wiec rozejrzec sie po czelusci internetu za f80 w znosnej cenie.
również polecam F80, z gripem ( MB16 ) trzyma się świetnie, dzwięk migawki wspaniały delikatny, cichy ( D80 przypomina dzwiękiem niestety Zenka ), na ergonomię nigdy nie narzekałem, pozdrawiam
Zgadza sie - F80 to dla naszego kolegi jeden z najlepszych wyborow.
Nie polecalbym koledze zadnego z MANUALI.... po pierwsze wszystkie FMki wykrocza nawet znacznie poza limit naszego przyjaciela. Po drugie kolega sklania sie ku cyfrze, czasem przepinajac obiektyw do analoga... a Wy mu polecacie FM2ke...?????
Po zalozeniu obiektywu typu G do takich klasykow jak FM, 801, 601, 301 to kolega CUBE se nie porobi zadnego slajdu....
F80 lub jeszcze taniej: F65 czy F75 to dla niego doskonaly sprzet. Mozna powiedziec ze reprezentuja podobny poziom co jego D50. Nie bedzie mial zatem problemow z ich obsluga i zmiesci sie w 400 zlotych.
F50 z tego towarzystwa bym stanowczo wykluczyl. Bardzo wolny AF, klopotliwa guziczkowa obsluga, ciemny wizjer i kilka innych tego typu rodzynkow. To BAAAARDZO amatorskie body.
Ja ostatnio kupiłem F -801 za 200zł
I uważam że to bardzo fajny aparat
Miałem też 301, też bardzo fajny manual
I F80, ale tego bym już nigdy nie kupił bo nie gada ze szkłami manualnymi
Teraz bym chciał F3
teh_14m3
06-11-2006, 21:26
kup sobie zenita jak ci sie spodoba to kupisz sobie jakas puszke do ktorej bedziesz mial wiecej szacunku ;), a jak sie nie spodoba to bedziesz mial czym wbijac gwozdzie :P Wydatek rzędu 20 zl xD
czyli wniosek włąsciwie prosty - zalezy od szkieł.
czy ma w perspektywie prace na nowych nikkorach typu G
czy tez chce pracowac na starych manualach, szkłach na m42 i innych tanich rozwiazaniach.
czyli wniosek włąsciwie prosty - zalezy od szkieł.
czy ma w perspektywie prace na nowych nikkorach typu G
czy tez chce pracowac na starych manualach, szkłach na m42 i innych tanich rozwiazaniach.
Dokladnie Jacku! Chociaz ta fm3ka ktora polecales jest i moim marzeniem.... moze kiedys.
Ale Ci dobrze w tym basenie.... hihihi
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon12.gif)
nie cofaj się w żadne rozwiązania które nie pozwolą Tobie na wykorzystanie w pełni np. lampy błyskowej, obiektywów typu G czy D , chociaż w jedną stronę ( z analoga do cyfry, bo z DX nie współpracują z analogami ) zenka nie kupuj, kto ma niech ma ( mam dwa i nie tylko Zenki, niech leżą ...wspomnienia... )
...a tak korzystając z okazji Jacek_Z , slaw74, jaki polecacie obiektyw do F80 zamiast 28-80G ( zamiana na podobny zakres wszystko wyjaśnia ) z możliwością ewentualnego podpięcia do D80 , pytanie ma dużo wspólnego z głównym wątkiem .... ( T28-75 ??? )
hm. poki co to slaw74 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=3846) najlepiej zrozumial o co mi kamon ;)
dokladnie potrzebuje body ktore bedzie odpowiednikiem mojego d50 tyle ze na klisze, nie interesuja mnie zadne manualne 'klasyki', zenita mam ale chodzi mi o UZYWANIE TYCH SAMYCH szkiel AF w obu body. zaczynam kolekcjonowac sprzet w systemie nikona i chce miec puszke zarowno analogowa jak i cyfrowa a jeden komplet osprzetu.
....a korzystając z okazji, Jacek_Z, slaw74, jaki obiektyw polecacie do F80 w miejsce N28-80G, myślę że przy głównym wątku to pytanie może też coś wyjaśnić, istotne żeby można było wykorzystać również w D80 ........ pewnie T28-75/2,8 ale może coś innego ...
dokańczając post poprzednika - FM 3A - z automatyką
zdecydowanie polecam to co mam - 801s - jest nie do zajechania. ma wszystko co trzeba. tylko niestety nie mozna praktycznie stosować obiektywów typu G - bez pierścienia przysłon.
Jacku możesz wyjaśnić dlaczego 801 nie współpracuje z obiektywami typu G
Właśnie podpoiłem taki obiektyw pod aparat, i na programie P działa (dobiera czas do przysłony)
Wracając do wątku to polecam właśnie to body
na P działa, na S też.
tylko, że w akurat tych dwóch trybów uzywa sie (w kazdym razie ja) najmniej.
ale nie ma jak sterowac przysłoną - bo nie ma jej na obiektywie, a na body nie ma drugiego kółka sterującego.
w związku z tym nie ma jak robic np na manualu, czyli m.in nie ma jak robic na błysku zewnetrznych lamp - w studio foto (i oczywiscie nie tylko tam)
slaw74 - to nie basen. To morze. Morze Martwe zresztą. Lewitacja jest super.
Rozwiązanie "Low End"
Manulal - Nikon FG, tanie to dziś jak barszcz. A od biedy zapnie wszystko co jest na bagnecie AI-s. Ma TTL i nawet SB800 z nim fajnie biega. Baterie założy raz na dwa lata, a jak zerknie w wizjer to dozna szoku.
sprocket
07-11-2006, 05:58
do F80 polecam 50mm 1,8 - ja praktycznie nie sciagam z swego F80
pierwszy okrzyk wydasz jak spojrzysz w wizjer F80 - kto wie :) moze juz nie powrocisz do D50 ;)
....a korzystając z okazji, Jacek_Z, slaw74, jaki obiektyw polecacie do F80 w miejsce N28-80G, myślę że przy głównym wątku to pytanie może też coś wyjaśnić, istotne żeby można było wykorzystać również w D80 ........ pewnie T28-75/2,8 ale może coś innego ...
hmmmm... ja bym bral Nikkora 28-70 2,8ifed... ale mnie na to nie stac, zatem zastanawialbym sie nad 35-70 2,8d
Takie ogniskowe i jasnosc sa dla mnie wystarczajace. Choc i tak zbieram stalki.
Jacek_Z
"to nie basen. To morze. Morze Martwe zresztą. Lewitacja jest super." Jacku jak moglem nie rozpoznac...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon12.gif)
cube zatem wybieraj miedzy f80 a f75 ze wskazaniem na ten pierwszy!
do F80 polecam 50mm 1,8 - ja praktycznie nie sciagam z swego F80
pierwszy okrzyk wydasz jak spojrzysz w wizjer F80 - kto wie :) moze juz nie powrocisz do D50 ;)
no w porownaniu z d50 to f80 ma fajny wizjer.. ale to dalej ciemna miniaturka w porównaniu z 801s, który jest tańszy i znacznie bardziej ergonomiczny i wytrzymały
Nie będe zakładał nowego wątku więc zadam tutaj pytanie
Mam od niedawna 801 i chciałbym się dopytać czy wasze egzemplarze po złapaniu ostrości wydaja z siebie takie lekkie pisknięcie i dopiero po ułamku sekundy strzelają fotkę. Następne zdjęcia strzela już bez tego
Po ponownymj złapaniu ostrości sytuacja się powtarza
Ze szkłami manualnymi jest tak samo
Pozdrawiam
Mam od niedawna 801 i chciałbym się dopytać czy wasze egzemplarze po złapaniu ostrości wydaja z siebie takie lekkie pisknięcie i dopiero po ułamku sekundy strzelają fotkę. Następne zdjęcia strzela już bez tego
Pozdrawiam
Jarku, u mnie tak nie ma.
Cube, ja bym polecał Ci jednak te f801s. Dostaniesz tanio. Ja kupiłem za 250 zł na Interfoto, a allegro możesz dostać już za 200zł. Masz wszystko co potrzeba. Przede wszystkim wielki, jasny wizjer, podgląd głębi ostrości, ponowne naświetlanie klatki, trzy pomiary światła, ISO od 6 do 6400, czasy od 30 s do 1/8000s i b. Dobrze się go trzyma, jest bardzo wytrzymały, no ale gorzej z tą współpracą z obiektywami typu G, jak już wcześniej wspomniano.
Ale i tak bym Ci go polecał. Tani i bardzo dobry. A, i dobrze mi się nim robi zdjęcia moją 50tką.
Z tego co wiem to jeszcze F70 jest bardzo dobre i dostaniesz do 400zł, a F80 to wydatek z rzędu min. 600zł.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
mam f801s a mialem wczesniej f801 i "piskają tylko kiedy chciałem robić zdjęcia przy czasie ponad 1/60 s ... (ostrzega przed poruszeniem)
moze chodzi Ci o mechaniczny dzwięk podczas zabawy kiedy nie ma filmu? to zwykła proba naciągnięcia rolki której nie ma.. czy z załozonym filmem masz to samo? jesli tak to coś jest nie tak
Dzięki mp
Założyłem film i przestał wydawć ten dźwięk
A kto by pomyślał że rozwiazanie będzie takie banalne:)
Dzięki mp
Założyłem film i przestał wydawć ten dźwięk
A kto by pomyślał że rozwiazanie będzie takie banalne:)
Dokladnie, a juz myslalem,ze mam dziwny egz;) Tak szczerze mowiac, mialem zenitha, kilka eosow (poziom pstrykacza niedzielnego), i mam od 10mies. D50. Kolekcjonujac ulubine szkla trafilem na F801 z 50/1.8 w idealnym stanie i.... jestem pod wielkim wrazeniem tego aparatu. Ergonomia doskonala, ma wszystko czego oczekuje od SLR:), no moze oprocz spota, ale naprawde jest swietny. Zaskakuje zaawansowaniem i solidnoscia, cieszy gadetami (mierzy swiatlo moia manualna rybka 16/2,8!). Wlasnie zakladam swoja pierwsza rolke...Mysle, ze to wlasciwy "manual" dla posadacza D50:)