Zobacz pełną wersję : 50 1,8 a 50 1,8D
Witam
Chciałem się dowiedzieć jaka jest różnica między tymi obiektywami i który lepiej kupić. Z tego co się orientowałem szkiełka bez literki "D" są made in japan, czyżby z literką były chińskie podróbki?
Może znajdzie się na forum ktoś kto testował obie wersje
Neemeste
25-01-2010, 08:44
Nie ten z literka D to nie podróbka..... :) Spokojnie.... Zgodnie z opisem producenta literka D na obiektywie oznacza:
Obiektywy z serii D posiadają wbudowany mikrokomputer, który przekazuje informację o dległości pomiędzy fotografowanym obiektem a aparatem, co umożliwia przestrzenny (3D Matrix Metering) pomiar matrycowy oraz przestrzenne (3D Multi-Sensor Balanced Fill-Flash) wielopolowe zrównoważenie błysku wypełniającego. Obiektywy z serii D posiadają pierścień manualnego doboru przysłony, którego brak w obiektywach G.
Ja posiadam wersję z D.... obiektyw rzeczywiście świetnie ostrzy... no i jak na swoją cenę...fantastyczny. Jednak rzeczywiście trochę nijaki... gdybym miała wybierać raz jeszcze w pierwszym rzucie zapewne byłby to 35 1.8 może dlatego że dla lustrzanki cyfrowej to bardziej uniwersalna ogniskowa...a 50 ni to za szeroko ni to za wąsko... :)
Na allegro znalazłem 50 1,8 bez literki D niby "legendarny i japoński" ze stykami czyli też powinien przekazywać informację o odległości, i tak się zastanawiałem nad różnicą.
zapewne kolego i tak nie zobaczysz różnicy :) więc nie steruj się i bierz obojętnie którego i rób zdjęcia.
Dzięki bardzo i pozdrawiam