Zobacz pełną wersję : Nikkor 28mm f/2.8 sample
mistrzbo
24-01-2010, 21:12
Witam !!
jest ktos w posiadaniu sampli z Nikkor 28mm f/2.8 zastanaiwam sie nad zakupem i licze na wsparcie :)
Pozdro bO
sprecyzuj o którą wersję pytasz?
Są dwie AF (starsza ma mniej soczewek, nowsza więcej), miałem każdą wersję po kilka sztuk i jedna z nich była niezła, pozostałe marne, więc ogólnie kiepsko. Z manuali masz też kilka odmian, AI będę za jakiś czas posiadać to się wypowiem, podobno najlepsza 28/2.8 to AIS ostrząca od 20cm, ale też ją miałem i była bardzo kiepska w narożnikach, ale może trafiłem kiepską sztukę bo opinie ma w sieci niezłą. Sztuki są nierówne i to nie tylko moja opinia:
http://www.16-9.net/lens_tests/28mm_2.html
marcin_G
24-01-2010, 21:35
a ja zawsze byłem przekonany, że wersja AF była tylko jedna - taka jak seria"E"...
a ja zawsze byłem przekonany, że wersja AF była tylko jedna - taka jak seria"E"...
Wersja stara AF jest taka jak seria E czyli 5 soczewek w 5 grupach, wersja AF28/2.8D ma układ 6/6 i ostrzy z bliższej odległości (25cm zamiast 30cm).
Witam !!
jest ktos w posiadaniu sampli z Nikkor 28mm f/2.8 zastanaiwam sie nad zakupem i licze na wsparcie :)
Pozdro bO
28 MF AiS 2,8 , mam i polecam. Wersja AF podobno taka sobie.
28 MF AiS 2,8 , mam i polecam. Wersja AF podobno taka sobie.
Wersja AF jest zupełnie inna, Wersja MF ma 8/8 a AF 5/5 i 6/6 (soczewki/grupy)