Zobacz pełną wersję : czerwone zdjęcia/D50
tajabone
24-01-2010, 14:28
witam serdecznie. czy ktoś z użytkowników wie jak rozwiązać problem czerwonej poświaty na zdjęciach? od jakiegoś czasu wszystkie zdjęcia robione na zewnątrz mają przewagę czerwieni, szczególnie niebo, które wygląda na niektórych jak po wojnie nuklearnej. problem zaczął się, kiedy zabrałam aparat do bośni, myślałam, że to ze względu na wysoką temperaturę, jednak w temperaturze zimowej aparat nadal nie potrafi wydobyć błękitu, niezależnie od tego jaki balans bieli ustawię. będę ogromnie wdzięczna za pomoc.
jacek.gold
24-01-2010, 14:31
wstaw zdjęcie
właśnie bez tego ciężko wywnioskować o co chodzi :)
tajabone
24-01-2010, 14:48
no na przykład to:
http://picasaweb.google.com/wspomnienia.po.wspomnieniach/Niemcowa#5430285124348865314
jackrabbit
24-01-2010, 14:57
ja nie znam odpowiedzi na to pytanie ale jakby co to lancuchy w 4x4 zaklada sie na wszystkie kola
będę ogromnie wdzięczna za pomoc.
Wygląda to faktycznie jakby balans bieli ustawił się na stałe na jakąś wartość. Zresetuj aparat przyciskiem od spodu, procedurę masz opisaną w instrukcji. Jeśli to nie pomoże, to zostaje robienie w rawach i zmiana balansu bieli przy wywoływaniu JPEGów.
tajabone
24-01-2010, 15:23
dziękuję bardzo, zgodnie z instrukcją zresetowałam aparat, tyle, że dziś niebo nad szczecinem ma naturalnie (bądź nienaturalnie) czerwoną poświatę, stąd trudno będzie sprawdzić, czy aparat wydobywa już naturalne kolory czy nie. dam znać po najbliższym teście, tymczasem dziękuję serdecznie:)
tajabone
24-01-2010, 15:30
ach, no i dziękuję też za porady motoryzacyje, samochód nie mam pojęcia czyj, ale jeśli bym kiedyś miała terenowy 4x4, i przypadkiem chciałabym wjechać na oblodzoną górę pomimo znaku zakazu - ustrzegł mnie Pan od dylematu w związanego z łańcuchami:)