PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana ekspozycji w trybie M (d3OO)

Lucid
24-01-2010, 12:33
Siema. Zauważyłem ze w trybie M można zmienić wartość ekspozycji od -5 ev do +5. Tyle ze ta zmiana nie wpływa w zaden sposób na zdjecie( patrzac na histogram) . Rozumiem ze w skrajnych ekspozycjach np 1/8000 i f22 nie dało by się zmienić ekspozycji na - ale przy normalnych ustawieniach tez nic się nie dzieje. Ktoś wytłumaczy o co chodzi?? Pozdro!

jackrabbit
24-01-2010, 12:40
omg, a jak wg Ciebie ma dzialac korekta ekspozycji w trybie M?

nie dziala i tyle

Lucid
24-01-2010, 12:43
Przez zmianę czasu albo przysłony...

R
24-01-2010, 12:45
kiedys pisalem o tym i tez byl ogien na forum. z tym ze ja pisalem o takiej sytuacji + lampa blyskowa. po dlugich sporach i niezlym dymie doszlismy jako tako do porozumienia, ze korekcja EV w trybie M dziala na sile blyskania lampy

natomiast bez lampy... nie ma prawa dzialac na zaden z parametrow naswietlania.

morzon
24-01-2010, 12:48
Edit: nvm...

Lucid
24-01-2010, 14:16
spoko, mam ponad rok d300 i teraz zauważyłem ze można zmieniać ta wartość...w d50 tego nie miałem wiec mnie troche zdziwiło, pozdrawiam, można skasować...

ajt
24-01-2010, 14:22
Korekta ekspozycji w trybie M działa, ale w specyficzny sposób :)
Nie zmienia oczywiście "sama z siebie" czasu ani przysłony, ale ma wpływ na to, co pokazuje drabinka. Przykład: mamy korektę na zero. Ustawiamy ekspozycję ręcznie, zmieniając czas i przysłonę, by uzyskać na drabince określone wskazanie. Robimy zdjęcie. Teraz wprowadzamy korektę, np. -1EV. Czas i przysłona pozostają niezmienione, zdjęcie wyjdzie tak samo naświetlone jak wcześniej, tylko że w wizjerze zobaczymy inne wskazanie drabinki. Żeby ją ustawić tak samo jak wcześniej, trzeba będzie ustawić czas dwa razy krótszy (bo korekta jest na -1EV). Reasumując: jeżeli w trybie M fotografa uznać za automat ustawiający ekspozycję poprzez taki dobór parametrów naświetlania, by drabinka była na zero, to korekta ekpozycji jak najbardziej z takim automatem zadziała :)

Lucid
24-01-2010, 15:18
ajt jak sie kiedys w jakis sposób gdzies spotkamy masz duże bro:) pozdro i dzięki !

ajt
24-01-2010, 15:48
Może jakiś plenerek uda się zorganizować, ale chyba dopiero jak się trochę ociepli i zazieleni.... :)

Skibek
24-01-2010, 17:02
Podobnie jak ustawisz AUTO ISO w trybie M. Jak kręcisz przysłoną lub czasem to i tak klatka jest "prawidłowo" (czyli wg jakiegoś wzorca) naświetlona. Oczywiście jak ystawisz "kosmiczne" parametry to ISO może nie starczyć i zdjęcie będzie np. niedoświetlone (albo prześwietlone), ale w pewnym zakresie kręcenie pokrętłami nie ma wpływu na ekspozycję (ma wpływ za to na głębię ostrości i zamrożenie lub rozmazanie ruchu).
Używam tego trybu na meczach piłki ręcznej, bo czasem potrzeba 320/5,6 a czasem 100/8, a jeszcze kiedy indziej trzeba depnąć 500/2,8 (ekspozycja/przysłona), a klatki są zawsze odpowiednio naświetlone (AUTO ISO to reguluje).

darkownik
24-01-2010, 17:15
To teraz też zrozumiałem to, iż u niektórych osób korekta ekspozycji ustawiona jest np. w D90 zawsze na -1EV z powodu prześwietlania zdjęć. W takim zatem przypadku będą oni zawsze zerować drabinkę i uzyskiwać ciemniejszą fotkę do stopnia w jakim im odpowiada. Jeśli sie mylę to poprawcie mnie proszę.
Pozdrawiam.