PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia przyrodnicza - ptaki, wiewiórki itp

Martix
23-01-2010, 20:50
Jakie stosujecie ustawienia szczególnie chodzi mi o czas i przesłonę.
Jak używać AF dla tak ruchliwych obiektów by było ostro i ładnie wykadrowane a scena nam nie umknęła.

Sprzęt to D200 i nikkor 180mm

Rycerz
23-01-2010, 21:09
Jakie stosujecie ustawienia szczególnie chodzi mi o czas i przesłonę.

dziwne lekko pytanie:
odpowiednie do pory dnia, roku i efektów jakie chcemy uzyskać...

Sprzęt to D200 i nikkor 180mm

do ptaków troche za mało, chyba że myslisz o gołębiach ;)
pomyśl o 300mm...
a poza tym temat szkieł do ptaków jest mocno wałkowany w archiwum, warto pokopać...

jest taka słynna książa o fotografowaniu ptaków na pewno ci pomoże, poza tym warto choćby tutaj poczytać http://www.fotoprzyroda.pl/

Martix
23-01-2010, 21:39
Na razie muszę się zadowolić tym co mam :). Pytam bo wcześniej prawie nie robiłem tego typu zdjęć. Dziś troszkę ustrzeliłem ptaszków i część zdjęć jest nieostra mimo ustawienia 1/200s ale chyba domyślam się dlaczego. Dziura 2.8. Musze się nauczyć celować w przedmioty w ruchu stąd moje drugie pyt.

driftmen
23-01-2010, 23:43
Do obiektów w ruchu przełącz AF w AF-C, postaraj się zachować krótki czas. Nie wiem czy na przesłonie 2.8 obiekt nie wyjdzie z GO(zależy z jakiej odległości)...

Martix
24-01-2010, 09:03
Podejrzałem exify osób robiących zdjęcia ptaków i tam czasy sięgały 1/500s. (czesto ISO jest wysokie), ja miałem ustawione 1/200s co czasem mogło być za mało.

Spróbuję następnym razem ustawić AF na C. Rozumiem że przy przytrzymanym spuście mogę wówczas bez obaw że mi obiekt wyjdzie nie ostro wykadrować fotę. Autofokus cały czas śledzi zaznaczony punkt, tak?

A mała GO ma być

driftmen
24-01-2010, 10:08
Tak, AF śledzi obiekt przy przytrzymanym spuście do połowy.