Zobacz pełną wersję : Różnice w naswietleniu dla różnych ISO
Zauważyłem następującą rzecz której nie potrafię sobie wytłumaczyć.
Robię dwa zdjęcia aparat w trybie M z lampą SB-900 w trybie TLL. Parametry ekspozycji różnią się tylko wartością ISO.W pierwszym przypadku jest to ISO 200 a w drugim ISO 1600. W drugim przypadku zdjęcie jest lepiej naświetlone (histogram przesunięty w prawo o jakieś 20%). Z czego wynika taka różnica ? Wydawało mi się, w obu przypadkach zdjęcie powinno wyglądać identycznie.
stachmuszel
23-01-2010, 13:56
Im większa czułość ISO, tym matryca rejestruje więcej światła zastanego. Kadr jest wtedy równiej naświetlony.
Może też być taka sytuacja, że robiąc fotkę na niskim ISO, lampa doświetla kadr na progu swojej możliwości. Podnosząc ISO "dopełniasz" kadr światłem zastanym.
Pozdr.
Im większa czułość ISO, tym matryca rejestruje więcej światła zastanego. Kadr jest wtedy równiej naświetlony.
Może też być taka sytuacja, że robiąc fotkę na niskim ISO, lampa doświetla kadr na progu swojej możliwości. Podnosząc ISO "dopełniasz" kadr światłem zastanym.
Pozdr.
Tak, ale to jest troche nieprecyzyjne, bo iso zwiększa zarówno ilość zastanego jak i błyskowego, a migawka decyduje tylko o zastanym.
stachmuszel
23-01-2010, 14:21
Tak, ale to jest troche nieprecyzyjne, bo iso zwiększa zarówno ilość zastanego jak i błyskowego, a migawka decyduje tylko o zastanym.
Ok, ale lampa u kolegi pracuje w trybie iTTL, a więc sama dobiera moc błysku. Podnosząc ISO zmniejsza jej moc.
Chyba sprawa już mi się wyjaśniła. Zdjęcia robiłem w dzień w pomieszczeniu. Przy ISO 200 aby prawidłowo naświetlić potrzebny był błysk lampy natomiast przy ISO 1600 błysk nie był potrzebny do prawidłowej ekspozycji ale że lampa była włączona to też musiała błysnąć co spowodowało mocniejsze naświetlenia. Nie wiem czy dobrze sobie to tłumaczę ale wydaje mi się że mogło tak być. Jak robiłem zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu to zarówno przy ISO 200 jaki 1600 histogram był identyczny.