PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Nikkor 18-200 mm f/3.5-f/5.6

Gzella
23-01-2010, 12:16
Witam i proszę o info jaka jest różnica między:
1. 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX Zoom-Nikkor
2. a AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6 G ED VR Ⅱ

Gio
23-01-2010, 12:33
optycznie żadna, vr ten sam. w nowym dołożono przełącznik do blokowania zooma.

Gzella
23-01-2010, 12:45
1. Który z nich jest nowszym modelem?
2. Warto kupić jak uniwersalny obiektyw do celów rodzinno-uniwersalnych?

funkey
23-01-2010, 13:53
Chyba było na tym forum kilka tematów na ten temat. Proponuje poszukac.

1. VR II jest nowszy
2. do celów rodzinno-uniwersalnych warto.

błajan
23-01-2010, 15:27
nie wysuwa się przedni tubus co było fabryczną wadą 18-200 jak można było...

mean-machine
24-01-2010, 17:34
Ja mam nowszą wersję i ogólnie bardzo polecam. Jednak na 18mm zauważalna jest spora dystorsja, tak więc polecałbym dodać do zestawu np. sigmę 10-20mm do szerokiego kąta jeśli lubisz widoczki i jakieś szło do makro.

d_an
24-01-2010, 19:29
Z pewnością warto mieć taki obiektyw - żeby popstrykać na spacerze, wycieczce, jakiejś imprezce rodzinnej i nie odźwigać się przy tym lub nie zmieniać co chwila obiektywu. Jednak jeżeli ma to być jedyny obiektyw lub uzupełnienie kita to w miarę rosnących ambicji i świadomości to szybko zacznie brakować czegoś jeszcze (jaśniejszego, ostrzejszego, szerszego, szybszego itp...)

Przemas-Glasgow
30-01-2010, 21:20
Na początek to dosyc dobry wybór.
Popstrykasz i będziesz wiedział jaki zakres najczęściej jest używany i wtedy sobie kupisz coś lepszego.
To szkło do celów rodzinno - wycieczkowych jest świetne
Pozdrawiam

mmac
30-01-2010, 21:36
Co do pytania na wstępie, to VR II ma (przynajmniej teoretycznie) lepszą stabilizację obrazu. Według producenta umożliwia fotografowanie z ekspozycją wydłużoną o cztery stopnie (VR miał trzy stopnie).
Czy kupić? Jak pisali koledzy prędzej warto. Jest to wygodne rozwiązanie co celów "ogólnych". Na spacer nie trzeba brać plecaka. Jak stwierdzisz, że potrzeba czegoś lepszego, to też nie będzie problemu z odsprzedaniem.

pppppp
30-01-2010, 22:16
mam i sobie chwalę (pierwszą wersję) choć 150-200mm słabe to i tak takich ogniskowych używam rzadko, ale np na wczasy/wycieczkę z dziećmi zabieram tylko to szkło i do tego sprawdza się świetnie

Piotr_
30-01-2010, 22:21
Co do pytania na wstępie, to VR II ma (przynajmniej teoretycznie) lepszą stabilizację obrazu. Według producenta umożliwia fotografowanie z ekspozycją wydłużoną o cztery stopnie (VR miał trzy stopnie).
Czy kupić? Jak pisali koledzy prędzej warto. Jest to wygodne rozwiązanie co celów "ogólnych". Na spacer nie trzeba brać plecaka. Jak stwierdzisz, że potrzeba czegoś lepszego, to też nie będzie problemu z odsprzedaniem.

Obie wersje mają ten sam VR i optykę. Jedyną różnicą jest dodanie blokady zmiany ogniskowej.

Pablopoland2
21-02-2010, 20:44
Cena obu jest teraz porównywalna wiec jak sie zastanawiasz nad zakupem to ja bym wybral nowszy model VRII

fragola
02-03-2010, 16:42
mam i sobie chwalę (pierwszą wersję) choć 150-200mm słabe to i tak takich ogniskowych używam rzadko, ale np na wczasy/wycieczkę z dziećmi zabieram tylko to szkło i do tego sprawdza się świetnie

Jestem właśnie przed zakupem tego szkła. Używam kitowego N 18-55 i N 55-200. Rzeczywiście zmienianie obiektywów podczas zwykłego spaceru jest dość denerwujące dlatego kit i 200 idą pod młotek a za tę kasę kupię rzeczone szkiełko. No, ale do rzeczy - skoro przy 150-200 ten obiektyw jest slaby ( mydli? ) to co poleciłbyś z taką ogniskową?

pppppp
02-03-2010, 22:38
Jestem właśnie przed zakupem tego szkła. Używam kitowego N 18-55 i N 55-200. Rzeczywiście zmienianie obiektywów podczas zwykłego spaceru jest dość denerwujące dlatego kit i 200 idą pod młotek a za tę kasę kupię rzeczone szkiełko. No, ale do rzeczy - skoro przy 150-200 ten obiektyw jest slaby ( mydli? ) to co poleciłbyś z taką ogniskową?

hmm miałem to samo: denerwowało mnie zmienianie szkła w górach i dlatego mam 18-200 ale 55-200 VR wg mnie obrazek ma ładniejszy, zwłaszcza na długim końcu, a jak chcesz mieć ostro i w miarę tanio na 200mm to kup N70-300VR ba nawet 300mm jest bardzo dobre jak dla mnie, miałem nawet pomysł aby sprzedać 18-200 i zakupić to szkło i jako uzupełnienie N18-70 ale to znowu targanie dwóch zawsze ...
a N70-300 VR ma znajomy i użycza kiedy chcę :-D

wszystko zależy czego oczekujesz, dla mnie na plażę z dziećmi, wycieczkę, czy w góry to 18-200 jest rewelacją
ptaków nie pstrykam, te 200 mm albo na pożyczonym N70 300 długi koniec dla nie bardziej jako ciekawostka niż zapotrzebowanie (raz trafiłem misie co te 300 wtedy by się przydało) co nie zmienia faktu że jak bym miał nadmiar gotówki to tego 70-300 bym kupił ale nie mam i problemu nie ma :)

18-200 jest fajnym szkłem, żona nie bierze aparatu do ręki jak nie jest podpięty a ja coraz więcej podpinam stałki (w domu) a to już zupełnie nie dla niej

TOP67
02-03-2010, 23:01
Cena obu jest teraz porównywalna wiec jak sie zastanawiasz nad zakupem to ja bym wybral nowszy model VRII

LUDZIE!!! Czytajcie ze zrozumieniem.
W tym wątku już 2 razy napisano, że obydwa obiektywy mają VR II. Różnią się tylko blokadą zoom.
Jest też prawie identyczny wątek sprzed kilku dni, gdzie napisano to kilkanaście razy.

fragola
02-03-2010, 23:17
pppppp Dzięki za odpowiedź i podpowiedź :) Czyli moje dwa obiektywy i aparat na sprzedaż a potem zakup N 18-200. Tym bardziej, że mąż ciągle zadaje mi pytanie czy zdecydowałam się na tę sprzedaż wreszcie bo on już dawno podjął decyzję co do tej sprzedaży :)
Taką trzy setkę bardzo bym chciała mieć bo właśnie ptaki bym fociła, ale kasy niet. A co do stałek - mamy dwie i coraz bardziej się do nich przekonuję bo są jak żylety tylko jak zaczęłam od zoomów to teraz trochę trudno mi się przyzwyczaić.

andrzejekgaj
09-04-2010, 11:59
Drążąc temat... Też zastanawiam się nad zakupem kita 18-200, tylko skoro obydwa obiektywy maja vr II i różnią się tylko tym że nowszy ma (złote literki VR ;-)) i blokadę zoomu i nie będzie sam wyjeżdżał, to czy jest sens przepłacać?
Nowy kosztuje ok 2200 +- 100PLN
A jego poprzednik już od 1500-1600 na aukcjach?
Różnice można odczuć w kieszeni, a czy da się zauważyć różnice w fotografowaniu???
Czekam na poruszenie wątku.
Pozdrawiam.

pppppp
09-04-2010, 14:13
jak znajdziesz używkę w bardzo dobrym stanie nie warto za nowy przepłacać, optycznie są takie same a za oszczędzone $ można kupić lampę, inny jasny obiektyw (N35 1,8 N50 1,8) , statyw - co tam potrzeba
sam kupiłem z drugiej ręki ale raz odebrałem osobiście a dwa był jeszcze na gwarancji, jechałem ponad 200 km ale było warto

Fazzi86
09-04-2010, 16:49
Wg mnie nie warto przepłacać, szczególnie że w nowym ta blokada działa tylko na 18mm a na tej ogniskowej starsza wersja się nie wysuwa więc trochę o kant d.. ta blokada ;) Lepiej chyba albo używaną starszą wersję, albo nową bo można dostać za nieco ponad 1900 więc nie warto raczej dopłacać.

andrzejekgaj
14-04-2010, 17:49
Wg mnie nie warto przepłacać, szczególnie że w nowym ta blokada działa tylko na 18mm a na tej ogniskowej starsza wersja się nie wysuwa więc trochę o kant d.. ta blokada ;) Lepiej chyba albo używaną starszą wersję, albo nową bo można dostać za nieco ponad 1900 więc nie warto raczej dopłacać.

Dzięki za ceną radę, akurat o tym nie wiedziałem, jak wcześniej wspomniałem lepiej jednak znaleść dobrą używkę i nawet do 500zł zaoszczędzić niż brać kitowe szkiełko które i tak z czasem się wymieni...

Władca Pixeli
15-04-2010, 07:04
Wg mnie nie warto przepłacać, szczególnie że w nowym ta blokada działa tylko na 18mm a na tej ogniskowej starsza wersja się nie wysuwa więc trochę o kant d.. ta blokada ;)
Taka opaska za grosze załatwia ten problem raz na zawsze i nie potrzeba żadnych blokad :p
i pasuje jakby była robiona pod ten obiektyw :mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/3524/f51o.jpg)

Fazzi86
18-04-2010, 11:39
Póki co to wysuwanie w jakimś tam zakresie ogniskowych mi nie przeszkadza więc się obejdzie, ale może kiedyś się przyda :) Te opaski to są takie gumowe jak na ręce niektórzy noszą? Bo się nie domyślam po zdjęciu :P

Władca Pixeli
18-04-2010, 16:38
Póki co to wysuwanie w jakimś tam zakresie ogniskowych mi nie przeszkadza więc się obejdzie, ale może kiedyś się przyda :) Te opaski to są takie gumowe jak na ręce niektórzy noszą? Bo się nie domyślam po zdjęciu :P
Tak

felis.nigra
20-05-2010, 17:55
używam 'pierwszej' wersji od ok. 2 lat i jestem zadowolony, przede wszystkim ze względu na uniwersalność.
moim zdaniem nie warto dopłacać TYLKO za blokadę wysuwania (to jedyna nowość w 'poprawionej' wersji), choć przyznać trzeba, że samo wysuwanie wkurza bardzo, szczególnie przy wędrówkach w wyższych górach, z delikatnymi wspinankami..