Zobacz pełną wersję : Nowe Extreme'y SANDISKA 400x - Wasze opinie?
eldritch
23-01-2010, 11:30
Pojawiły się chwilę temu w sprzedaży nowe karty SANDISKA serii Extreme z prędkością zapisu 400x czyli 60 Mb/s.
Macie już może te karty w Swoich aparatach? Jak się sprawują? Są jakieś problemy z działaniem w starszych body D50, D70s, D200 itp. ...?
Jestem ciekaw Waszych opinii.
maniek750
25-01-2010, 17:34
Ja tez jestem ciekaw opini posiadaczy tych modeli kart ;-) Sam wlasnie chce zakupic 16GB 60MB/s i jestem ciekaw jak to pracuje z D700 w porownaniu z 16GB 30MB/s. Moze ktos ma i podzieli sie wrazeniami ;-)
Witam. Wydaje mi się, że te karty to raczej do rekorderów do kamer video.
Własnie tam jest potrzebna duża prędkość zapisu. Nie wiem czy w foto będzie to
odczuwalne.
rainbowwarrior
25-01-2010, 19:30
Myślę, że wzrost szybkości zapisu może być odczuwalny przy seriach RAWów o dużej rozdzielczości, z szybkością 8 kl./s i większych. Również czekam na opinie użytkowników. Może któś używa też Extreme Pro 90 MB/s i również podzieli się wrażeniami.
pawel1967
25-01-2010, 20:20
To było na testach . Nawet D300s mimo zapewnień nie jest w stanie wyjść poza 30mb/s . Kolega ma kartę trójkę sandiska ja mam czwórkę i nic z tego nie wynika szybkość jest zbliżona . Obie są orginalne . Testy mówia to samo 90mb/s to teoria . D700 nic tu nie zmieni
Wydaje mi się, że te karty to raczej do rekorderów do kamer video.
Własnie tam jest potrzebna duża prędkość zapisu.
W kamerach, to chyba nie prędkość, a ciągłość strumienia liczy się bardziej.
rafal1676
26-01-2010, 04:20
Witam wszystkich.Jestem posiadaczem karty Sandisk extrem 16gb 60mb/s.Powiem krotko, gdy robie zdjecia w RAW 14bit na moim D300s to zapis jest bardzo wolny. Przy robieniu zdjec w serii,jak zrobie dwa na sekunde, to jest super.Sprawa ma sie lepiej gdy zmienie na RAW 12bit lub JPEG, wtedy jestem bliski tych 7 kl/s. Chce odrazu zanaczyc ze karta jest orginalna, kupiona od przedstawiciela Sandisk i u nich zarejestrowana. O problemie tej karty dowiedzialem sie kilka tygodni po zakupie mojej, gdy bylem w Adoramie (sklep w NY).Sprzedawca powiedzial mie ze do D300s powinienem kupic sobie Sandisk pro 90mb/s lub Sandisk Ducati.Byl tez natyle mily ze zaprezentowal mi dzialanie tych trzech kart(60mb/s, 90mb/s, Ducati) i powiem ze roznica w szybkosci zapisu przez puszke jest widoczna.