Zobacz pełną wersję : SB900 czy SB600 + Samyang 8mm
Drodzy forumowicze,
Taki problem przede mną. Mam fundusze w wysokości 1600zł. Nieprzekraczalny fundusz, zatem nie piszcie o dozbieraniu :P. Posiadam D90+Grip, T17-50 f/2,8 N50 f/1,8 jest i lampka SB600, zacząłem się bawić w strobowanie i odczuwam brak dodatkowej lampki ale i jednocześnie szerokiego kąta.
Pytanie zatem jest: czy SB900 jest tak świetna że warto w nią zainwestować bardziej niż w przerysowane kadry z fiszaja i dodatkowa SB600.
Jaki byłby Wasz wybór?
Articool
22-01-2010, 21:55
Myślę, że bym się pokusił o używaną SB 800 plus obiektyw
siwyyy77
22-01-2010, 21:55
I co jaki będzi wynik to będzie Twój wybór ?
Ale skoro chcesz... bierz SB900, nie lubię fiszaja :)
cheyenne
22-01-2010, 22:08
w d90 nie działa pomiar światła z samyangiem więc foty robisz na czuja - wybór wiec oczywisty sb 900
SB-900 jest jak na mój gust za wielka.
Dlatego wybrał bym samyanga i jeszcze coś obiektywowego.
cheyenne
22-01-2010, 22:22
SB-900 jest jak na mój gust za wielka.
Dlatego wybrał bym samyanga i jeszcze coś obiektywowego.
może i jest wielka ale i efektywna
sam mam największego nissina którego używałem z d90 i było ok
I co jaki będzi wynik to będzie Twój wybór ?
Ale skoro chcesz... bierz SB900, nie lubię fiszaja :)
Wszystko zależy co mnie bardziej przekona, znam plusy i minusy poszczególnych "wyborów" jednak zastanawiam się czy ktoś dobrymi argumentami przekona mnie do jednego lub drugiego wyboru.
900'tka, fajna, mocna lampa, tryb commander, strobo, ale i tak używając CLSa wyzwalał bym obydwie zewnętrzne lampki - poprzez ta wbudowaną w D90 (chyba ze jakiś plener to radiem, ale wtedy to i tak manual) wiec zastanawiam sie czy wogole tryb commader w 900tce wykorzystam. Szkiełko to szkiełko, zawsze coś nowego, a fiszaj daje interesujące / niepowtarzalne kadry.
Niewiem, naprawdę nie wiem. Jestem w dużej kropce.
Ja dobrze bym się zastanowił ( co z pewnością uczyniłeś) ale na twoim miejscu pewnie wziąłbym sabinkę , zawsze coś kreatywniejszego można wymyślić , a co do propozycji samyang + sb800 też warto by się zastanowić
Nie wiem czy SB900 jest bardziej efektywna od SB800?
Miałem SB900 i sprzedałem, bo nic mi to nie dawało po za wielkimi gabarytami.
Za to kupiłem drugą SB800 i na 50 1,8 starczyło.
Czy jest lepiej? Oczywiście.
Mam zamiast jednej, dwie lampy i obiektyw.
Jeśli lampa jest na aparacie, to mam to samo co z SB900.
Jeśli chcę sterować lampami w CLS, to sterowanie jest z lampy w aparacie.
Nawet w plenerze nie ma problemu ze sterowaniem.
Co do Samyanga 8, to lampa w pomieszczeniach nic nie pomorze, więc nie będzie potrzebna.
Za to w plenerze super efekty można robić.
Poszukaj SB800 i kup Samyanga 8.
Nie wiem czy SB900 jest bardziej efektywna od SB800?
Chdziło mi, że bardziej efektywna niż SB600 bo takie było wstępne założenie. Czytając temat o przegrzewaniu się SB900 i ogólnych problemach postanowiłem szukać używanej, w dobrym stanie SB-800. Chyba będzie to najkorzystniejsze wyjście.