PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] "Uchwycić emocje"

FunBoy
05-11-2006, 23:20
Uchwycenie emocji wydaje mi sie najtrudniejsza sztuka w fotografii ludzi... Ocencie czy mi sie udalo...

1. "Szczęście"

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lukasz.info/photography/DSC_2818ps_basia.jpg)

2. "Wolność"

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lukasz.info/photography/DSC_2829ps_basia.jpg)

Pozdrawiam
FunBoy

patrycjusz
05-11-2006, 23:38
Podoba mi się. świetne

Jacek_Z
05-11-2006, 23:53
SUPER. szczególnie nr 1.

PADI
05-11-2006, 23:57
Oba świetne! Jak dla mnie niosą sporą dawkę optymizmu :D Gratuluję, wyglądają, że tak powiem pro ;) - można spytać o warunki oświetleniowe i sprzętowe?

Jak masz więcej z serii to się pochwal :D

Czornyj
05-11-2006, 23:58
Jedynka świetna. Podoba mi się błękitno-brązowa tonacja, wpisanie modelki w rytm lin w tle, poza i gest modelki. Dwójka już nie bardzo - kadr mniej przekonujący, poza mniej korzystna, a w dodatku przypomina mi scenę z filmu "Titanic" :lol:

michalv
05-11-2006, 23:58
Emocje uchwycone - gratuluję, choć moim zdaniem lepiej by było bez okularów.

FunBoy
06-11-2006, 00:16
Dziekuje za takie komentarze :D

Jesli chodzi o sprzet... to stary dobry D70s... oraz od roku uzywany przeze mnie 35-70/2.8 (wlasnie tydzien temu zostal sprzedany jednemu forumowiczowi - mam nadzieje, ze bedzie tak samo dobrze sluzyl jak mi; btw. pilna potrzeba zakupu tego co w stopce widnieje, gdyz aktualnie nie mam zadnej portretowki). A oswietlenie - zastane... nawet blenda nie zostala wyciagnieta z pokrowca :)

PADI
06-11-2006, 00:31
Powiedzcie mi proszę w czym tkwi sęk, gdzie jest pies pogrzebany, od czego zależy to, że niektóre zdjęcia wyglądają [przynajmniej w moim mniemaniu] profesjonalnie a inne nie. Chyba wiecie o co mi chodzi - kontrast, kolory, ostrość, jakość, wszystko. Nie potrafię lepiej sprecyzowac. Niby wiadomo - robić dużo zdjęć, doświadczenie itd. Słońce jest wszędzie to samo, a tu nawet blenda nie poszła w ruch. Diabeł tkwi w obiektywie? Ehh... ;)

Takie refleksje, bo aktualnie robiłem zdjęcia praktycznie tylko kitem, więc nie mam porównania.... nie wiem czy stawiać na szkło, blendę, lampy, studio...

ReSeT_Pl
06-11-2006, 00:32
Bardzo ladne zdjecia i udalo Ci sie uchwycic emocje :).
Pozdrawiam.

Czornyj
06-11-2006, 00:53
Powiedzcie mi proszę w czym tkwi sęk, gdzie jest pies pogrzebany, od czego zależy to, że niektóre zdjęcia wyglądają [przynajmniej w moim mniemaniu] profesjonalnie a inne nie. Chyba wiecie o co mi chodzi - kontrast, kolory, ostrość, jakość, wszystko. Nie potrafię lepiej sprecyzowac. Niby wiadomo - robić dużo zdjęć, doświadczenie itd. Słońce jest wszędzie to samo, a tu nawet blenda nie poszła w ruch. Diabeł tkwi w obiektywie? Ehh... ;)

Takie refleksje, bo aktualnie robiłem zdjęcia praktycznie tylko kitem, więc nie mam porównania.... nie wiem czy stawiać na szkło, blendę, lampy, studio...

Padi - nie łudź się, że megahiper obiektyw cokolwiek załatwi. To zdjęcie wygląda profesjonalnie bo jest poukładane kompozycyjnie i mamy na nim piękny zestaw barw. Zasługą dobrego obiektywu jest jedynie ładne rozmycie tła.

Kamash
06-11-2006, 00:57
moją opinie znasz.. ręka jednak delikatnie za blada.. (moj crt).. jedynke mozna by wyciagnac do 800 pixeli wertykalnie..

Kamash
06-11-2006, 00:57
tak czepiam sie.. ;)

FunBoy
06-11-2006, 01:04
jedynke mozna by wyciagnac do 800 pixeli wertykalnie..
Tez nie lubie "znaczkow", jednak staram sie dobierac rozdzielczosc zdjecia pod ekran ustawiony na 1024"768... w moim odczuciu - najczesciej uzywana rozdzielczosc. Jak poziome foty jeszcze jakos daja rade... to pionowe sa strasznie male... Wieksze foty na takiej rozdzialce trzeba scroll'owac, co mnie strasznie irytuje, gdyz nie moge skupic sie na calym zdjeciu, tylko przewijam gora... dol... gora... dol... i tak w kolko...

FunBoy
06-11-2006, 01:07
tak czepiam sie.. ;)
Wiem, ze zawsze moge na Ciebie liczyc ;)

A z drugiej strony... Jeszcze by mi woda sodowa uderzyla do glowy przy samych pozytywach ;)

danz1ger
06-11-2006, 01:16
Emocje uchwycone - gratuluję, choć moim zdaniem lepiej by było bez okularów.

zdjecia podobaja mi sie ale "emocje nie uchwycone" wlasnie przez te okulary. nie ma (prawie) nic piekniejszego jak szczescie wyrazane spojrzeniem takiej szczypawki.

hicks
06-11-2006, 03:25
podoba sie i to bardzo

Tordek
06-11-2006, 07:59
podoba mi sie :]

Madziulek
06-11-2006, 09:10
świetne,piękne barwy
gratulacje:-)

skulinski
06-11-2006, 17:08
Swietne. Fajnei widziec takei obrazki kiedy za oknem szaro. No i fajnie, ze to sample ze szkla, ktore wlasnie kupilem :D. Powodzenia z 50tka.

adrian
06-11-2006, 17:11
Kolory i kompozycja baaardzo mi się podoba. Ekstra tło, szczególnie w pierwszej fotce. Dużo optymizmu, poproszę o więcej :)

Andre
06-11-2006, 17:13
Ladne zdjecie, wyrazajace bardzo pozytywne emocje.

PADI
06-11-2006, 17:36
Padi - nie łudź się, że megahiper obiektyw cokolwiek załatwi. To zdjęcie wygląda profesjonalnie bo jest poukładane kompozycyjnie i mamy na nim piękny zestaw barw. Zasługą dobrego obiektywu jest jedynie ładne rozmycie tła.
Na megahiper obiektyw to mnie nawet nie stać :lol: ale taki 50/1.8 na przykład... :lol: Dobra, przestaje biadolić, bo nic z tego nie wynika ;) Poczekać aż przestanie lać, zorganizować modelkę, torba na ramię i działać... :)

Gratuluję zdjęć :D

PS. Na pewno nie masz więcej z tej sesjii? ;)

FunBoy
06-11-2006, 17:41
Na megahiper obiektyw to mnie nawet nie stać :lol: ale taki 50/1.8 na przykład... :lol: Zapomnij o tym obiektywie - takie moje zdanie - jesli chcesz robic foto ludzi z mala GO to musisz miec swietna plastyke czyli nieostrosc (tzw. bokeh)... inaczej bedziesz koleczka ogladal na rozmazanym tle ;-) Ja wlasnie zakupilem 85/1.8 z racji na brak 50/1.4 na rynku wtornym... zobaczymy jaka plastyke to szklo mi przyniesie... ale caly czas szukam 50/1.4, gdyz nie wszedzie wejde z 85.

FunBoy
06-11-2006, 17:47
Niezle kombinujesz PADI :-) Moze niedlugo bedzie czesc druga "uchwycic emocje" ;-)

PADI
06-11-2006, 17:59
Zapomnij o tym obiektywie - takie moje zdanie - jesli chcesz robic foto ludzi z mala GO to musisz miec swietna plastyke czyli nieostrosc (tzw. bokeh)... inaczej bedziesz koleczka ogladal na rozmazanym tle ;-)

Kurcze, do tej pory wszędzie polecali ten obiektyw, taki popularny... się przymierzałem do kupna, a tu mi takie wieści niesiesz ;) 85/1.8 czy 50/1.4 są jak nie patrzeć 3 razy droższe niestety ;)

Czornyj
06-11-2006, 18:09
Kurcze, do tej pory wszędzie polecali ten obiektyw, taki popularny... się przymierzałem do kupna, a tu mi takie wieści niesiesz ;) 85/1.8 czy 50/1.4 są jak nie patrzeć 3 razy droższe niestety ;)

To kup manuala

Mikołaj
06-11-2006, 21:03
e tam kadziecie koledze.:mrgreen:
według mnie zdjęcia owsze ładne są: ostre, ładne kolory :twisted:, ale jeśli chodzi o treść a konkretne to o co koledze chodzi - emocje, to jest cienko. są one zbyt powierzchowne, płytkie. sceny sprawiają wrazenie wyreżyserowanych, nie naturalnych. Brakuje im glębi...
sorry za łyżkę dziegciu ale to czułem je oglądając. Chyba nie naruszam żadnych zasad krytykując :lol:

swiatlo
06-11-2006, 21:17
e tam kadziecie koledze.:mrgreen:
według mnie zdjęcia owsze ładne są: ostre, ładne kolory :twisted:, ale jeśli chodzi o treść a konkretne to o co koledze chodzi - emocje, to jest cienko. są one zbyt powierzchowne, płytkie. sceny sprawiają wrazenie wyreżyserowanych, nie naturalnych. Brakuje im glębi...
sorry za łyżkę dziegciu ale to czułem je oglądając. Chyba nie naruszam żadnych zasad krytykując :lol:

Jakoś sam się trochę bałem tego samego powiedzieć. To znaczy zdjęcia bardzo mi się podobają technicznie i w ogóle jako dynamiczne, pozytywne i pełne życia zdjęcia pięknej kobiety, ale jakoś to zupełnie mi się nie kojarzyło z nadanymi im tytułami.
Co do dwójki, to zamiast słowa "wolność" to mi się kojarzy chęć spojrzenia na tą scenę od drugiej strony modelki :)

FunBoy
07-11-2006, 10:18
Chyba nie naruszam żadnych zasad krytykując :lol:
No przestan... nie po to sie tutaj wystawiam, aby same "ochy" i "achy" uslyszec ;-) To jak autor postrzega zdjecie moze sie diametralnie roznic od odbioru innych ludzi, wiec konstruktywna krytyka jak najbardziej pozadana... Przynajmniej bede wiedzial w ktora strone isc na kolejnych sesjach :)

FunBoy
07-11-2006, 10:30
To ze Ci inni polecali, nie znaczy ze jest on dobry do foto o ktorym tutaj dyskutujemy. Oczywiscie jest to bardzo dobry obiektyw, podobno nawet ostrzjszy od 1.4, ale w fotografii ludzi ostrosc nie jest najwazniejsza (szczegolnie gdy fotografujesz kobiety, i tam nawet lekka nieostrosc - ale bardzo delikatna ;-) - jest pozadana). Ja osobiscie lubie wycinac postac z otoczenia ktrotka GO, a wersja 1.8 niestety ma bardzo kiepski bokeh. Jesli bedziesz robil krajobraz to przymkniesz obiektyw, gdzie akurat wersja 1.8 tego szkla sie sprawdzi znakomicie (moze nawet lepiej, ze wzgledu na lepsza ostrosc - osobiscie zgaduje teraz, wiec musisz sie zapytac w innym dziale ;-)). Zatem powinienes sobie odpowiedziec, do jakich zastosowan chcesz kupic takie szklo. Jak pewnie wiesz, uniwersalne rzeczy nie sa najlepsze ;-) Wczesniej mialem swietnego zooma i wlasnie sie na stalki przesiadam... nie bez powodu... Sa po prostu jeszcze lepsze :)

FunBoy
07-11-2006, 11:02
PADI - wez jeszcze pod uwage, ze pogon za lepszym sprzetem jest pewnym rodzajem blednego kola... Jesli nie sprzedajesz zdjec pojawia sie pytanie - ile jestes w stanie wydac na swoje hobby... Ja caly czas fotografie traktuje jako moje hobby... Zreszta cyfre dopiero pol roku temu kupilem, gdyz wczesniej nie bylo mnie na nia stac. Fotografia to droga zabawa, ale na cos trzeba ciezko zarobione $$$ wydawac, bo inaczej co nam z nich ;-)

Kitem do D70 rowniez mozna robic swietne zdjecia... wez za przyklad YOZ'a i jego foty:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8703
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8560
Podobno wszystko robi kitem, wiec pytanie czy jest sens sie pchac w obiektywy, ktore beda pozniej lezec w torbie?

Ja za stalki dopiero sie wzialem, gdy poczulem potrzebe zejscia na mniejsza przeslone niz f2.8...

Wolski
07-11-2006, 13:52
swietne i te czyste kolorki

Agula
08-11-2006, 01:12
Ja wlasnie zakupilem 85/1.8 z racji na brak 50/1.4 na rynku wtornym... zobaczymy jaka plastyke to szklo mi przyniesie... ale caly czas szukam 50/1.4, gdyz nie wszedzie wejde z 85.

Wlasnie przegladalam e-bay i pare jest 50/1.4 (cena 200$) - to tak na marginesie ;)

1 dla mnie jest po prostu super

ps. i tym samym swoim pierwszym postem witam wszystkich serdecznie :)

Phoenix
08-11-2006, 13:43
pierwsza fota bardzo udana, podoba sie kolorystyka, bardzo podoba sie linia szalika z linia lin od mostu swietnie wspolgraja, usmiech ciut wymuszony to widac niestety, okularki moga byc.
druga mocno odstaje od pierwszej po pierwsze reka, za duza, swiatlo i co najwazniejsze linia reki kloci sie z liniami w tle...sama poza tez taka sobie :)
pozdro
J

Archangel
08-11-2006, 17:21
Odpowiedz na ten wątek

1 bardzo

2 troche mnie, tlo razi w oczy, linie

FunBoy
18-11-2006, 22:19
Zapraszam PADI ;-) http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13674