PDA

Zobacz pełną wersję : wewnątrzpuszkowe odszumianie RAWow D700

<| MICHAŁ |>
22-01-2010, 19:56
Jesli taki temt byl, to sorry - nie widze, nie znajduje, nie znam sie, zarobiony jestem :mrgreen:

zrobile zdjecie swojemu siersciowi lezacemu na lozku - paramtetry jak parametry, ale ISO4500.
podeslalem zmniejszone do 1200, lekko podostrzone swojemu koledze...

dialog przebiegal tak:

no dobrze, 4500 robi wrażenie.
Ale to jotpeg z aparata, nie?
Czy tez „robiony” raw Nikosia... oni postanowili juz grzebac w rawach z odszumianiem... a to nifajnie.

To raw, ale nie dotykany – tylko zmniejszenie, usm 350|0,2|1 i ramka

prosz pana – raw TYKANY W APARACIE !!!
chyba, ze sie myle, ale czytałem na optycznych...
poszperaj w testach i jakas puszka tak wlasnie ma – nie dostajesz prosz pana raw data, tylko boiled data J

Czy rzeczywiscie D700 odszumia rawy na etapie zrzutu z matrycy?
Zawsze myalelem, ze niskoszumnosc ma podloze bardziej sprzetowe, niz bardzie programowe :)

dzieki za odzew

nickt
22-01-2010, 21:08
Było o tym na optycznych przy okazji testu puszki:
http://optyczne.pl/81.7-Test_aparatu-Nikon_D700_Szumy_i_jakosc_obrazu_w_RAW.html
...tylko jakie to tak naprawdę ma znaczenie, skoro nie widziałeś na zdjęciach, że brakuje Ci szczegółów a szumu również nie było to tylko się cieszyć

fafniak
22-01-2010, 21:15
spytaj sie kolegi jakie to ma wedlug niego znaczenie

prz3mo
22-01-2010, 21:23
Zaryzykuję twierdzenie, że oprogramowanie każdej puszki, jakiegokolwiek producenta, ingeruje w mniejszym lub większym stopniu w RAW.

Nikuś
22-01-2010, 21:26
...tylko jakie to tak naprawdę ma znaczenie, skoro nie widziałeś na zdjęciach, że brakuje Ci szczegółów a szumu również nie było to tylko się cieszyć

Hmm.. a jeżeli to odszumianie działa skutecznie/realnie na ISO200? To może jednak kupię.. :mrgreen: ;)

.

plusfoto
22-01-2010, 21:46
Nie wiem o co chodzi ale chyba odszumianie działa na wysokich czułościach (3000 i powyżej) i długich czasach

<| MICHAŁ |>
22-01-2010, 21:49
kolega, jak rozumiem chcialby otrzymac zrzut 1:1 z matrycy, albo prznajmniej mozliwosc zrzutu..
zebym byl dobrze zrozumiany - ten temat powstal z ciekawosci... jedynie.
dla mnie, jesli rzeczywiscie cos tam rzezbi z RAWem, to niech rzezbi - bez znaczenia.
efekt jest swietny - nawet lepszy, niz ten kotrego sie spodziewalem.
dla mnie git :mrgreen:

Pawel Pawlak
23-01-2010, 14:03
cholera wie co robi nikon w body przed zapisem do RAWa. Może i odszumia ? nie zdziwiłbym się, bo canon robi to chyba od 20D i dzięki temu przez wiele lat był mistrzem w jakości obrazka przy słabym świetle. Teraz może nikon robi to po prostu lepiej ?