Zobacz pełną wersję : Nikon D300s i karty pamięci Sandisk
Ostatnio zakupiłem dwie karty pamięci CF Sandiska - Ultra II 8GB (15MB/s) i Extreme III 4GB (30MB/s). Zauważyłem niepokojącą rzecz tj. extreme III przy odtwarzaniu zdjęć działa wyraźnie wolniej niż ultra II. Zrobiłem w związku z tym 2 małe testy. Wgrałem na 3 karty zestaw tych samych 72 zdjęć w rawie. Karty to: Sandisk Extreme III CF 4GB, Sandisk Ultra II CF 8GB i stary Sandisk Extreme III SD 2GB. Aparat po otwarciu w trybie przeglądania maksymalnej ilości miniaturek (bodajże 72) potrzebował na wyświetlenie na każdej z tych kart kolejno: 13,5 s (E3CF), 7,8 s (U2CF), 7,8 s (E3SD)
Czyli karta, która powinna chodzić teoretycznie najszybciej działa najwolniej.
Z kolei przy zapisie wygląda to już trochę lepiej. Zapisywanych było 10 plików raw 14 bit z kompresją bezstratną wykonywanych w serii. Czas liczony od wciśnięcia spustu do zgaśnięcia lampki kontrolnej zapisu na karcie:
16,3 s (E3CF), 16,3 s (U2CF), 13,5 s (E3SD).
Jak widać extreme SD wyprzedza tutaj wersję CF co też jest trochę dziwne biorąc pod uwagę, iż SD kupowany był 1,5 roku wcześniej.
Przeglądałem wątki dot. podrabianych kart sandiska i moja wygląda jakby była oryginalna. Pewności rzecz jasna nie mam dlatego piszę o tym tu. Wszystkie trzy karty zostały kupione w tym samym sklepie CF-ki tego samego dnia, SD jakieś 1,5 roku wcześniej.
W związku z tym, że d300s miał problemy ze współpracą z niektórymi kartami co miał poprawić uaktualniony firmware mam pewne podejrzenia co do współpracy puszki z kartą. Oczywiście firmware uaktualniłem, ale nie zauważyłem różnicy w działaniu.
Czy ktoś miał może podobny problem albo korzysta z D300s z kartą sandisk extreme III CF 4GB (z serii 30 MB/s)
Jak myślicie co może być powodem takiego działania rzeczonej karty pamięci?
sirdoniu
23-01-2010, 01:04
A czy mógłbyś sprawdzić czy tak samo będą się te karty zachowywać w czytniku?
stachmuszel
23-01-2010, 08:39
Miałem podobnie z kartą Pretec-a X233. Działała wolniej niż niebieski Sandisk standart. Formatowała się dłużej niż wszystkie inne karty które mam. Wymieniłem na inny egzemplarz, to samo. Oddałem biorąc Sandiska Extreme III. Problemy się skończyły. Później czytałem o partii podrobionych Pretec-ów. Dodam, że Pretec-a kupiłem w renomowanym sklepie.
Moim skromnym zdaniem masz uwaloną kartę albo niestety jakiejś maści podróba. Wymień, bo strach zapisywać materiał na "takie cóś":-)
Pozdr.
Sirdoniu: Sprawdziłem czasy przy użyciu czytnika. Jednak nie sądzę a by były to wymierne dane jako, że czytnik już leciwy typu 18 in 1 :) . Kopiowałem 1,32GB w 87 plikach z karty na komputer i odwrotnie.
Odczyt z karty:
3 min 16 s Sandisk Extreme III CF 4GB
3 min 8 s Sandisk Ultra II CF 8GB
4 min 16 s(!) Sandisk Extreme III SD 2GB
Zapis na karte:
3 min 16 s Sandisk Extreme III CF 4GB
3 min 15 s Sandisk Ultra II CF 8GB
6 min 05 s(!) Sandisk Extreme III SD 2GB
Extreme III wypadł znowu na równi z Ultra II, z kolei Extreme pod SD zaliczył porażkę. To moim zdaniem jednak nic nie wnosi tutaj, poza udowodnieniem, że różne urządzenia różnie współpracują z rożnymi kartami.
Widać to również w tym teście, choć tu akurat tylko cf testowano i z tego co pamiętam to stary typ extreme III
http://www.fotografuj.pl/Article/Test_Sandisk_Extreme_IV_dla_kogo_szybkie_karty_CF/id/96/page/3#content
stachumuszel: Dzięki, wiem że zdarzają się często podróby, ale chciałbym się upewnić co do działania tego modelu kart z D300s, żeby bez sensu nie wysyłać do sklepu.
Nikt nie próbował D300s z kartami Extreme III 4GB (30MB/s) ?
Podłączę się do tematu:
Co sądzicie o tej aukcji: http://www.allegro.pl/item922535747_cf_4gb_extreme_iii_karta_pamieci_sam sung_retail.html
Nie jest to przypadkiem podróba?
Po zdjeciach sądząc to to raczej nie jest karta 30MB/s tylko "stara" 15MB/s. Teraz pojawily sie ultra II 30MB/s - tansze od extreme III 30MB/s o jakies 50-100zł moze warto rozwazyc ?
Miałem podobnie z kartą Pretec-a X233. Działała wolniej niż niebieski Sandisk standart. Formatowała się dłużej niż wszystkie inne karty które mam. Wymieniłem na inny egzemplarz, to samo.
Miałem to samo z moim Pretec'kiem, wymieniłem na innego producenta i problem znikł. Podejrzewam, że te Pretec'ki to nie są kompatybilne z niekórymi puszkami... w moim przypadku z d300.
Ja mam 2 karty Preteca 8GB x233 i jedną 16GB x233 i jakoś nie zauważyłem, żeby coś się muliło.
Musiałbym zrobić jakieś testy porównawcze, ale jak na razie nie narzekam na nie.
miron19j
14-02-2010, 01:38
w ostatnim Digital Foto Video jest obszerny test kart. Wyniki są bardzo ciekawe.
Np. dla D300 SanDisk Extreme III jest 3 razy wolniejszy niż SanDisk Extreme.
Żeby było ciekawiej, te sama karta z różnymi aparatami osiąga inne prędkości.
Np. dla D300 SanDisk Extreme III jest 3 razy wolniejszy niż SanDisk Extreme.
Możesz jaśniej?
Ja mam 2 karty Preteca 8GB x233 i jedną 16GB x233 i jakoś nie zauważyłem, żeby coś się muliło.
Musiałbym zrobić jakieś testy porównawcze, ale jak na razie nie narzekam na nie.
NIe trzeba robić testów. Od razu było widać, że muli przy włączaniu aparatu, przy włączeniu podglądu zdjęć, przy wyłączaniu. Nawet taki laik jak ja zauważył, że coś jest nie teges... Włączenie aparatu to były sekundy, żeby zgasła lampka od karty...
No chyba, że niektóre Pretec'ki są gorsze, bo nie podejrzewam, ze to podróbki...
W D300s możliwe, że poproawiono współpracę z Pretecami.
W D3 Pretec spisywał się słabo, mulił straszni, a w D3s zaiwania jak Lexar 300x UDMA
miron19j
14-02-2010, 22:41
Możesz jaśniej?
SanDisk Extreme 16GB 33,38 MB/s
SanDisk Extreme III 16GB 10,14 MB/s
ale to dla D300
bo dla Sony A900
SanDisk Extreme 16GB 57,46 MB/s
SanDisk Extreme III 16GB 23,50 MB/s
Czym robisz pomiary?
Ja z ciekawości zrobię test swoich Preteców.
I jeszcze jedno, co to jest Sandisk Extreme?
Czy chodzi o Extreme z UDMA?
miron19j
15-02-2010, 00:21
Czym robisz pomiary?
Ja z ciekawości zrobię test swoich Preteców.
jak już napisałem wcześniej, taki test jest w ostatnim Digital Foto Video
Preteci też tam jakieś są
Znalazłem na stronie Hamy taki artykuł z DFV.
Nie wiem, na ile aktualny, ale wydaje się, że jest dość świeży:
http://www.hama.pl/webresources/poland/press_releases/karty_pamieci.pdf
Wynika z niego, że spośród kart CF oczywiście na czele jest Sandisk, potem Verbatin, a potem Lexar.
Mój Pretec umiejscowił się na 11 miejscu, ale dostał rekomendację i zajął drugą pozycję w kategorii "Opłacalność" więc chyba nie jest najgorzej.
miron19j
15-02-2010, 01:41
Znalazłem na stronie Hamy taki artykuł z DFV.
data utworzenia 2.10.2008 :-)
ostatnie dla Twoich kart:
Pretec 233x 8GB 8,78 MB/s (D300) 13,87 MB/s (D700)
Pretec 233x 16GB 7,63 MB/s (D300) 7,75 MB/s (D700)
dla D300s nie ma
Tu jest fajna stronka z testami prędkości wszelakiej maści kart z wszelakiej maści puszkami:
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007
Niestety brak D300 w nowszej wersji S. Może ktoś by wysłał maila do autora strony z prośbą o aktualizację pomiarów, skoro są różnice pomiędzy D300 a D300S.
A mam do was jeszcze jedno zasadnicze pytanie.
Jaka jest różnica między kartami:
-Sandisk Ultra 30 mb (http://allegro.pl/item910182712_sandisk_cf_16gb_ultra_ii_30mb_s.html (http://allegro.pl/item920259104_cf_8gb_ultra_30mb_s_extreme_sandisk_ w_wa_promocja.html)) a
-Sandisk Extreme III (http://allegro.pl/item917369939_sandisk_cf_extreme_iii_16gb_30mb_s_p rofesjonal.html) (http://allegro.pl/item917369939_sandisk_cf_extreme_iii_16gb_30mb_s_p rofesjonal.html)
Różnica w cenie całkiem spora.
Czy chodzi tylko o pudełko i dołączone oprogramowanie do wersji Extreme, czy są jeszcze jakieś różnice?
I jeszcze jedno.
Co myślicie o kartach firmy Silicon?
Pisali o nich na jednym z portali, jako o całkiem dobrych kartach.
Może ktoś używał i ma jakieś doświadczenia?
Zainteresuj się kartami Sony, ja kupiłem Sony 300x (45MB/s zapis) i śmiga z d300 jak ta lala. Cena w MM 199zł za 8GB. Dobre są też Lexary Professional, nawet chciałem kupić w Fotobasi (fotobasia.pl) jak były po 134zł/8GB/233x, ale jak podskoczyły do 177zł to od ręki kupiłem właśnie Sony.
Dziś zakupiłem kartę CF Sandiska ULTRA (nie mylić z Ultra II) 30mb/s.
I się okazało...
Przy włożeniu karty do body, dioda gotowości do użycia dla Sandiska świeciła się zaledwie 1-1,5 sek., natomiast przy włożeniu karty Preteca x233, dioda świeciła przez jakieś 5 sek.
Co o tym myśleć?
Bardzo duża różnica, bo praktycznie 3 krotna, a szybkość zapisu jednej jak i drugiej są zbliżone (Pretec jest nawet szybszy według specyfikacji).
Nie wiem, czy D300s nie lubi Preteców, czy coś jest nie tak z kartą?
Dziś zakupiłem kartę CF Sandiska ULTRA (nie mylić z Ultra II) 30mb/s.
I się okazało...
Przy włożeniu karty do body, dioda gotowości do użycia dla Sandiska świeciła się zaledwie 1-1,5 sek., natomiast przy włożeniu karty Preteca x233, dioda świeciła przez jakieś 5 sek.
Co o tym myśleć?
1.Te same wielkości?
2.Sformatowane w puszce?
3.Ze zdjęciami czy bez?
4.Czym ściągane zdjęcia z karty?
Tak naprawdę na prędkość karty wpływa b.dużo czynników. Kiedyś testowałem sobie różne karty poprzez czytnik i okazało się że w zależności od karty (głównie wielkość) oraz czytnika wyniki były różne więc dałem sobie spokój i robię dalej zdjęcia. A tak naprawdę najlepszy tester do kart to... AutoMapa. wystarczy włożyć wolną kartę i wyszukiwać sobie w POI to można jajo znieść. Co innego z szybka kartą, wyszukiwanie chwila moment, ale to są tylko moje odczucia a nie pomiary.
Pzdr
Nie wiem, czy D300s nie lubi Preteców, czy coś jest nie tak z kartą?
Pisałem wyżej, że miałem to samo z moim Pretec'kiem 16GB, długo czytał po włożeniu do puszki. Na wszelki wypadek wymieniłem na inną... ;-)
Chyba będę musiał oddać kartę na gwarancję, bo to lekkie przegięcie.
Z innej strony, to ciekawe, bo 8 GB Preteki działały ok.
Czy ta pamięć zagwarantuje mi bezproblemowe działanie z D300s: http://www.fotobasia.pl/product/karty-pami-ci/compact-flash-cf/sandisk-compact-flash-extreme-ducati-se-4gb ???
Ania84: Raczej bym nie polecał jeśli działa podobnie jak ExtremeIII 4GB to lepiej kupić UltraII 8GB w tej samej cenie, bo ta na pewno chodzi szybciej. Nie wiem jak te nowe Ultra 30MB/s bo nie sprawdzałem jeszcze.
Mi nowa ultra 30 mb śmiga aż miło :)
mini21: a możesz zrobić mały teścik dla wszystkich użytkowników d300s?
jak możesz to zrób taki teścik tego ulra 30MB/s: wgraj na czystą kartę kartę 72 zdjęcia w rawie. Ustaw w trybie przeglądania zdjęć maksymalną ilość miniaturek. Wyłącz aparat, przygotuj sobie stoper włącz aparat i wciśnij jedncześnie start stopera i przycisk "play" żeby otworzyć listę miniaturek. Zmierz ile czasu potrzeba żeby wyświetlił wszystkie miniaturki. (u mnie poszczególne pliki przeważnie miały wielkość ok 15MB) W ten sposób można sprawdzić przędkość odczytu karty wewnątrz aparatu.
Żeby zmierzyć zapis:
Tryb "Ch" (szybkiej serii),
program "M" (manual)
AF ustawiony na "M"(z manualnym ustawieniem ostrości, dzięki temu nie wchodzi w rachubę działanie AF).
ISO 6400
Ustawienia zdjęć: raw 14 bit z kompresją bezstratną .
Ja fotografowałem monitor z wyświetlonym pulpitem 3/4 obrazu białe, reszta szaro/czarna, kilka ikonek (średnio zdjęcie zajmowało ok. 19 900 KB
Czas liczony od wciśnięcia spustu do zgaśnięcia lampki kontrolnej zapisu na karcie.
Jakby ci się chciało wykonać taki teścik sprawdzilibyśmy jaka jest różnica w odniesieniu do kart Extreme III i Ultra II
Ania84: Raczej bym nie polecał jeśli działa podobnie jak ExtremeIII 4GB to lepiej kupić UltraII 8GB w tej samej cenie, bo ta na pewno chodzi szybciej. Nie wiem jak te nowe Ultra 30MB/s bo nie sprawdzałem jeszcze.
Szybciej? Ducati ma deklarowaną prędkość 45MB/s a nowa Ultra 30MB/s
Cześć.
Przepraszam, że dopiero teraz, ale nie miałem czasu.
Jutro zrobię taki teścik i napiszę jakie efekty.
Przejrzałem dziś test kart pamięci w jednej z gazet i teraz już widzę, że te karty Preteca mają tak długi czas dostępu.
Np:
Pretec 8 GB x233 - czas dostępu: 2,8 ms
Pretec 16 GB x233 - czas dostępu: 3,5 ms
Sandisk Extreme III 4 GB - czas dostępu 0,2 ms (!!!!)
Sandisk Extreme III 16 GB - czas dostępu 0,7 ms
Jak widać, między Preteciem 16 GB a Sandiskiem 16 jest 5 krotna różnica w czasie dostępu (oczywiście na rzecz tej drugiej).
Chciałem się was jeszcze poradzić w jednej sprawie.
Co lepiej kupić:
-drugą kartę CF 16 GB jako zapas
-kartę SD 16 jako druga w body ?
Karty SD o dużych pojemnościach są chyba trochę droższe od CF, ale pod względem szybkości chyba już dorównują CF'kom i nie wiem, na co się zdecydować.
Ania84: Dokładnie tak jak napisałaś jest to prędkość deklarowana. Poza tym zdaję mi się, że ta do której podałaś link ma 30MB/s. Czyli teoretycznie w warunkach idealnych osiąga takie prędkości. Jednak w praktyce każda karta z różnymi urządzeniami działa inaczej. Dlatego opisałem proces domowego sprawdzenia prędkości jaki sam wykonywałem na początku tego wątku. Natomiast jeśli chodzi o kartę Ducati to jest to jedynie moje przypuszczenie na podstawie Extreme III, której to ulepszoną wersją jest rzeczona Ducati. Jednak ponieważ każda karta zachowuje się inaczej musiałby się wypowiedzieć użytkownik D300s z taką kartą.
Ewentualnie kupując przez internet porozmawiaj ze sprzedawcą o ewentualnej możliwości wymiany w razie problemów. Co prawda przy zakupach internetowych można zwrócić towar. Jednak Sandiski jak i wiele innych kart są pakowane w taki sposób, że trzeba zniszczyć odlane plastikowe opakowanie, aby się dostać do karty.
mini21: Ja osobiście mam CF i SD bo to wygodne mieć od razu dwie karty w środku wtedy po przepełnieniu jednej możesz spokojnie strzelać dalej i wymienić ją w dogodnym czasie. SD w D300s wcale nie działają gorzej od CF, a Extreme III nawet powiedziałbym, że w wersji SD lepiej sobie radzi. Jeśli używasz starszego czytnika kart to karty SDHC mogą nie być obsługiwane, to chyba jedyny mankament. Niby SD mniejsze i delikatniejsze jednak nie zdarzyło mi się jak dotąd zniszczyć ani zgubić żadnej karty czy to CF, czy SD.
Mam jedną kartę SD, ale 4 GB, a to trochę za mało.
Dlatego zastanawiałem się, czy kupić drugą CF czy większą SD.
Chyba w takim razie wybiorę kartę SD.
Zastanawiam się tylko nad marką.
Dość wysokie noty odnotowała Toshiba Class 6, Godram (tu moje zdziwienie) no i oczywiście Sandisk.
Ciekaw jestem tego Godram'a.
Wydawało mi się, że to taka firma "krzak", a tu 3 miejsce w teście DFV.
stachmuszel
24-02-2010, 15:02
Kolega, który pracuje w dystrybucji nośników pamięci, zdecydowanie nie poleca Goodram-ów. Najbardziej zawodny produkt z marek którymi handluje. Testy testami, a życie życiem:-). Ja wolę dołożyć do czegoś co się sprawdziło (np. Sandisk).
Pozdr.
Dzięki.
O taką właśnie opinię mi chodziło.
Godramy sobie odpuszczę.
Zostaje jeszcze Toshiba i Verbatin, które zdobyły dość wysokie noty.
mini21: test testem, ale powiedz mi co dokładnie i jak oni testowali? tego nie wiadomo jest podana jedna wartość. Czy to odczyt , zapis, a może średnia? czy mierzone były dla realnych działań na aparacie czy po prostu kopiowana na i z karty pliki poprzez USB?
dlatego takim testom można odpuścić.
Rzetelniejsze już są testy na http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007 ,ale nie ma tam d300s. Podejrzewam, że może być w D300s inne urządzenie CF niż w d300, jako że konstrukcja inna i jest dodatkowo SD. Więc też nie do końca pomocne będą rezultaty tych testów.
Jeśli wybierać karty to markowe jak Sandisk, Lexar. Z innymi miewałem już problemy więc zrezygnowałem.
Tylko kwestia jeszcze jaki dokładnie model żeby dobrze współpracował ..?
BTW mini21 czy pokusisz się o taki teścik CF ultra 30, na który przepis podałem wcześniej?
To fakt, nie wiem, jak wyglądała procedura testowania tych kart.
Natomiast mogę ze swojego doświadczenia napisać, że Pretec bardzo długo się "ładuje".
Jak znajdę chwilę czasu, to zrobię taki test.
Szkoda tylko, że nie znalazł się nikt z d300s i Extreme III co by potwierdził bądź nie, występowanie problemu opisanego w pierwszym poście tego wątku :/
A czy miał ktoś styczność z kartami Silicon Power?
Zależy mi na tej informacji, bo czytam o tych kartach i zdobywają całkiem niezłe noty.
Chciałem się poradzić, czy z kartami nie ma żadnych problemów?
Kosmala_Jurek
27-02-2010, 15:22
Silicon Power??
Na kartach pamięci się nie oszczędza a jeśli szukasz już czegoś taniego to kup:
- SD http://www.allegro.pl/item939074022_samsung_8_gb_sdhc_nowa_6lass_%5E.htm l
- CF http://www.allegro.pl/item935369137_8_gb_samsung_233x_compact_flash_card _35mb_s.html
Są to te same karty co Lexar Professional.
Pytam o tą firmę, bo ostatnio trochę o niej słychać w mediach.
Było kilka artykułów na portalach o ich kartach, dlatego się zastanawiam, co to za firma.
superfejmus
26-07-2014, 21:10
Jaka w tym momencie karta jest dobrym pomysłem do d300s, tzn niekoniecznie najdroższa/najszybsza żeby nie marnować jej potencjału i gotówki niepotrzebnie ale nie za wolna by wykrzesać wszystko co się da z tej puszki. Mam w tej chwili 8GB SD Sandisk ultra 15MB, chcę dokupić CF ewentualnie wymienić też SD jeśli na lepszej karcie body szybciej będzie pracować. Mam tutaj na myśli karty Sandiska jedynie 2x 8 lub 2x 16GB