PDA

Zobacz pełną wersję : Profil kolorów w programach Adobe

rkk
22-01-2010, 14:22
Witam,
Wiem, że nie ta branża, ale może ktoś z Was zna odpowiedź.
Używam pakietu Adobe CS4 wersji web premium i często pracuję w Fireworksie, gdzie przygotowuję projekt strony www. Po eksporcie grafiki do jpg sprawdzam z ciekawości w Photoshopie jaka jest przestrzeń barwna dokumentu za pomocą opcji Konwertuj do profilu. I tam w polu Przestrzeń źródłowa jest Adobe RGB. Po konwersji na sRGB oczywiście kolory są mniej wysycone.
Zastanawiam się więc czy da się zmusić Fireworksa do pracy w przestrzeni sRGB, bo za nic nie mogę znaleźć takiej opcji.
Chyba, że błędnie celuję i Fireworks wcale nie przydziela przestrzeni kolorów a Photoshop wyświetla roboczą przestrzeń jako źródłową...

Lesiu83
22-01-2010, 14:36
wpisz w firefoxa about:config i tam w linijce gfx.color_management.display_profile wpisz ścieżkę do profilu jakiego używasz ...

rkk
22-01-2010, 14:43
Chodzi mi o program graficzny Adobe Fireworks (ten przejęty od Macromedia) a nie o przeglądarkę Mozilla Firefox.

tiguar
24-01-2010, 17:22
Jakie ustawienia przestrzeni barw masz w photoshopie? adobe rgb? przy projektowaniu stron internetowych i publikowaniu zdjeć w internecie zalecane jest używanie przestrzeni srgb, to najpopularniejszy profil i jest zalecany przez wc3. najlepiej będzie jeśli ustawisz przestrzeń barw we wszystkich programach adobe właśnie tę przestrzeń - czyli illustrator i photoshop, w fireworksie nie znalazłam takiej opcji. tak naprawdę to przestrzeń jaką masz ustawioną w photoshopie pokazuje ci tylko w photoshopie, ogolnie dla systemu nie ma możliwości ustawienia np profilu adobe rgb.