Zobacz pełną wersję : D80 i podczerwień / termowizja
Witam,
Przymierzam się do ocieplenia domu (typowa kostka z lat 60/70tych).
Potrzebuję kamery termowizyjnej (takie coś co pokazuje gdzie jest ciepło a gdzie zimno) służącej do zlokalizowania "wycieków" ciepła z domu.
Czy fotografia w podczerwienie może zastąpić taką kamerę? Jeśli tak to jak się do tego zabrać mając D80?
Pozdrawiam
obawiam się że nie zastąpi a co do D80 żeby robić nim IR musiał byś go odrobinkę popsuć w sposób uniemożliwiający wykonywanie normalnych zdjęć, a mianowicie usunąć z matrycy filtr dolnoprzepustowy
Macienty
22-01-2010, 13:57
taniej , bezpieczniej będzie chyba zatrudnić pana od certyfikatów energetycznych, który zrobi to szybko sprawnie i skutecznie. No chyba, że masz może kolegę strażaka. Większość jednostek PSP ma już takie kamery :)
Czy fotografia w podczerwienie może zastąpić taką kamerę?
W żadnym wypadku nie.
hmmm no to lipa z tym D80... a na analogu coś można wskórać? Inne marki cyfrówek? Canony?
audyt energetyczny nie rozwiąże mojego problemu. Chcę określić miejsca ucieczki ciepła a nie ilość ciepła.
Nie mam też kolegi strażaka.
Nie rozumiem jednak czemu uważacie że podczerwień się do tego nie nadaje?
Możecie mi to wyjaśnić?
Promieniowanie cieplne nie może przecież być niewidoczne w zdjęciach w podczerwieni? A może się mylę?
Nie rozumiem jednak czemu uważacie że podczerwień się do tego nie nadaje?
Możecie mi to wyjaśnić?
Promieniowanie cieplne nie może przecież być niewidoczne w zdjęciach w podczerwieni? A może się mylę?
Bo matryce w lustrzankach są czułe na bliską podczerwień a na średnią już nie bardzo. -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Podczerwie%C5%84
Art Erie
22-01-2010, 16:56
Jak już napisali koledzy - nie ten zakres widma, po drugie każdy budowlaniec na podstwie tradycyjnego zdjęcia powie Ci, gdzie znajdują się mostki cieple, po trzecie takie info jest zupełnie zbędne, bo będziesz ocieplał całe ściany, a nie wybrane miejsca.
Wg mnie (jako "pseudo" budowlańca) ma to niewielki sens, a to z powodu który podał kolega wyżej. Nie bedziesz docieplał budynku punktowo tylko całościowo. Mostki termiczne najpewniej (jeżeli wystąpią) to przy balkonach, loggiach. Takie jest moje prywatne zdanie :)
żeby zrobić taką analizę to wcale nie potrzeba badań termowizyjnych, bo mogą być równie przydatne, co szkodliwe, a już na pewno nie takie zdjęcie, bo to zupełnie inna bajka, co zresztą zostało już powiedziane
natomiast ktoś już dobrze powiedział, należałoby zrobić audyt energetyczny - ale wcale nie chodzi o certyfikat, a właśnie o audyt, czyli ekspertyza wskazująca najsłabsze punkty budynku, ale również proponowane sposoby ich poprawy i rozwiązania technologiczne poparte wyliczeniami dla konkretnych warunków.
a coś takiego to albo do audytora energetycznego (potworne koszty), albo porządnego inżyniera mającego doświadczenie w tej materii...
a na własną rękę to możesz po prostu zwrócić szczególną uwagę na naroża budynku, poddasze, ścianki kolankowe, cokół, wieńce stropowe, mocowanie płyt balkonowych, nadproża, przewody wentylacyjne etc. - tam zawsze najwięcej ucieka, choć jak dla mnie byłoby głupotą ocieplanie budynku i inwestowanie kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych żałując 1000 - 1500zł na poważną ekspertyzę wraz z nadzorem.
Nie mam też kolegi strażaka.
Zadzwoń pod 998 i powiedz,że wydaje Ci się, że gdzieś mieszy tynkiem, a cegłami powstał mały pożar. Przyjadą, sprawdzą termowizją, dasz im w łapę, pojadą i po sprawie...
Oczywiście żart ;)
A tak serio, to są firmy, które świadczą takie usługi. W np. w Płocku jest to m.in. "ORLEN Automatyka". Myślę, że Twoim mieście też się znajdzie kilka firm z kamerą termowizyjną.
Podczerwień i termowizja to dwa różne zagadnienia. Podczerwień to zwykłe światło (dla nas już niewidzialne), które jest odfiltrowane specjalnym filtrem (który nie przepuszcza światł o dł. fali do np. 720nm).
Temat coraz bardziej zaczyna odbiegać od D80 ;)
Pytanie jest następujące: co rozumiesz przez ocieplenie domu? Jeśli jeśli tylko docieplenie ścian styropianem jak robi to większość to daruj sobie jakąkolwiek termowizję, skoda kasy. Jeśli coś więcej (największe straty ciepła są z reguły przez dach) to w Gliwicach jest firma która świadczy takie usługi kamerą termowizyjną.
Takie zdjęcia mogą być jedynie pomocą przy sporządzaniu projektu docieplenia budynku ale go nie zastąpią.
Kamera termowizyjna sprawdza się w tedy, gdy wykonamy już ocieplenie budynku i chcemy sprawdzić "fachowość" tego wykonania! Straty ciepła jednak trzeba policzyć. Co do strat ciepła to najwięcej naszych "złotówek" ucieka jednak przez okna. Więc od okien należy zacząć wszelkie ocieplanie, dach można ocieplić np. wełną granulowaną, na ściany styropian i można za zaoszczędzone pieniądze w sezonie grzewczym kupić jakieś fajne szkiełko do aparatu.
Dach dachem, trzeba zadać pytanie czy poddasze jest użytkowe czy nie. Bo jeżeli jest nieużytkowe to się dociepla ostatni strop i praktycznie po sprawie. Ale faktycznie chyba odbiegamy od tematu d80 i jego zdolności termowizyjnych ;)
Wielkie dzięki za wyjaśnienia :) - nie ten zakres :(
Na ocieplenie całości mnie nie stać, wyeliminowanie mostków termicznych może zmniejszyć koszty ogrzewania o ok. 10-20% zwróci się w ciągu 2-3 lat, ocieplenie ścian, zwróci się po 15-20 latach zależnie od cen energii.
Określenie strat ciepła jest proste ale tylko pod warunkiem znajomości materiału z którego dom powstał - a tego nie wiemy (trochę cegieł, trochę bloczków domowej roboty, może jest pustka pomiędzy warstwą nośną a elewacyjną a może nie). Wyjściem jest "pomiar", który przy obecnych mrozach jest banalnie prosty, miałem jednak nadzieję że uda mi się go zrobić samemu.
Art Erie
24-01-2010, 20:29
Wielkie dzięki za wyjaśnienia :) - nie ten zakres :(
Na ocieplenie całości mnie nie stać, wyeliminowanie mostków termicznych może zmniejszyć koszty ogrzewania o ok. 10-20% zwróci się w ciągu 2-3 lat, ocieplenie ścian, zwróci się po 15-20 latach zależnie od cen energii.
Określenie strat ciepła jest proste ale tylko pod warunkiem znajomości materiału z którego dom powstał - a tego nie wiemy (trochę cegieł, trochę bloczków domowej roboty, może jest pustka pomiędzy warstwą nośną a elewacyjną a może nie). Wyjściem jest "pomiar", który przy obecnych mrozach jest banalnie prosty, miałem jednak nadzieję że uda mi się go zrobić samemu.
Wątek dawno powinien lądować w cafe, bo z D80 ma coraz mniej wspólnego ;)
Ale:
* Nie musisz ocieplać jednorazowo całego budynku, można ocieplić jednorazowo jedną ścianę, na drugi rok kolejną itd. Ważne, by zabezpieczyc styropian przed UV (siatka i klej). Proponuję zacząc od ściany północnej (najbardziej zacienionej).
*Ocieplenie budynku zwróci się znacznie szybciej niż przypuszczasz ;)
*Budynki z lat 70-tych budowane były wg. technologii: ściana nośna + wykładka od wewnątrz z "dziurawki", "pomiędzy" dyletacja 2cm pustka powietrzna ( często przez fachowców wypełniona zaprawą ;) ).
*Mostki cieplne masz w nadprożach drzwi i okien, przy balkonach, wieńcach stropowych etc.
Jeśli coś pokręciłem, to proszę o korektę gdyż nie jest to "mój ogródek" ;)
pioter m
24-01-2010, 20:30
Zalezy jak grube sa te sciany. Moj tesciu ma chate z dobrej czerwonej cegly, ale jak ocieplil (styropian), to mu sporo mniej opalu schodzi. A jak docieplil strych (zagospodarowano na pokoj), to jeszcze mniej. Najlepiej roznice jednak widac latem. W domu jest duzo przyjemniej pomimo goraca na zewnatrz.
Krótko zwięźle i na temat, największe mostki na nieocieplonej ścianie powoduje materiał o największej przewodności ciepła (czyli beton, żelbet), tak jak kolega wyżej napisał "nadproża, balkony, wieńce stropowe"!
Ludzie, to forum fotograficzne, a nie budowlane. Proponuję do Cafe to przenieść...
A ja po prostu zamknę, temat w aspekcie D80 wyczerpany :)