PDA

Zobacz pełną wersję : Przetwarzanie obrazu w d300

Soluś
22-01-2010, 12:08
Witam,

Jakie uzywacie przetwarzenie obrazu? Naturalne, standardowe, zywe moze jakies inne?

pozdr

esio
22-01-2010, 13:36
Ja tam ostatnio wszystko na maxa daje.
Wyostrzenie – 9.
Kontrast - +.
Jasność - -.
Nasycenie - +.
Odcień – 0.
Bardzo mi się takie zdjęcia podobają.

Co sądzicie o takim ustawieniu?

sejmajnejm
22-01-2010, 13:58
jak Ci sie takie ustawienia podobaja, to ich po prostu uzywaj a nie pytaj ... bo Cie zaraz zjedza ;-)

pzdr.
A.

maki
22-01-2010, 15:57

Gitesowe

jm
22-01-2010, 15:59
A czy czasem nie powinno być tak, że dla różnych zdjęć stosuje się różne ustawienia?;)
Inne dla krajobrazu, inne dla portretu, a jeszcze inne dla makro?:)

Kalmar
22-01-2010, 16:02
Ale esio napisał, że tak ostatnio tylko używa to znaczy, że co jakiś czas zmienia. Mógłby przynajmniej napisać do czego teraz używa takich ustawień.

Lotuk
22-01-2010, 16:03
Dokładnie, wszystko zależy od tego co się fotografuje

Lustplyt
22-01-2010, 16:03
Po to D300 jest puszką w pełni manualną aby mieć wpływ na wszystkie ustawienia .Każdy dopasowuje sobie wszystkie parametry w zależności od swoich potrzeb .

Soluś
22-01-2010, 19:21
Po to D300 jest puszką w pełni manualną aby mieć wpływ na wszystkie ustawienia .Każdy dopasowuje sobie wszystkie parametry w zależności od swoich potrzeb .

ja glownie reporterka i sport (teraz tylko hala).

esio
22-01-2010, 21:35
Takich ustawień używam do reportażu, zdjęć na ulicy, tylko na dworze.
Do zdjęć z lampami tylko wyostrzenie duże, reszta na środek.
Może lekkie nasycenie jeszcze, bo soczyste barwy mi się podobają.
Ale lekkie portrety to już nie, wtedy miękko żeby rysowało kontrast na minus.
Z lampami też daje mocny kontrast, na max, gdy chcę lekko doświetlić z jednej strony, a reszta żeby w czarnym cieniu ginęła.

To wszystko zależy, co się chce uzyskać.

luxius
22-01-2010, 23:02
jak Ci sie takie ustawienia podobaja, to ich po prostu uzywaj a nie pytaj ... bo Cie zaraz zjedza ;-)

pzdr.
A.
Nawet jak go zjedza to i tak go wy........ :D
Nie ma sie wiec czym przejmowac:)

cheyenne
22-01-2010, 23:08
wgraj sobie profile, zmieści Ci się ich dziewięć i będziesz miał na różne okazje

Soluś
23-01-2010, 11:24
Wyostrzenie – 9.
Kontrast - +.
Jasność - -.
Nasycenie - +.
Odcień – 0.

co to znaczy -- ? - 1?

esio
23-01-2010, 13:47
Wyostrzenie na 9.
Kontrast na +, więcej się nie da.
Jasność na minus, mniej się nie da.
Nasycenie na +, czyli max.
Odcień zostawiam na "0" zero.

Altro
23-01-2010, 20:38
Od zawsze robię RAW na neutral. A w obróbce na kompie wprowadzam taki profil koloru, jaki mi odpowiada. I takie wyostrzenie, jakie trzeba... Trochę kreatywności poza puszką...

nazgul
23-01-2010, 21:11
Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić ale wydaje mi się, że nie ma znaczenia jakie ustawienia się da przy strzelaniu fotek RAW jesli nie woła się z nich JPEG-ów w body albo nie obrabia oprogramowaniem Nikona. Podejrzewam, że te ustawienia to po prostu dodanie pewnych znaczników które są wykorzystywane dopiero w postprocesie i tylko przez oprogramowanie, które te znaczniki umie zinterpretować a więc ViewNX, CaptureNX, body. ACR, LR czy C1Pro - już nie. Przynajmniej ja nie zauważyłem...

esio
23-01-2010, 21:52
Oczywiście, że te ustawienia są do JPG.
Logiczne, że RAW robi się po to żeby resztę w kompie dorobić, więc te ustawienia są bez sensu w RAW.

Jeśli wiem jak aparat działa i wiem, jakie efekty chcę osiągnąć, to włączam takie a takie profile lub ustawienia i robie zdjęcia w JPG.

Szakall1
29-01-2010, 11:32
Oczywiście, że te ustawienia są do JPG.
Logiczne, że RAW robi się po to żeby resztę w kompie dorobić, więc te ustawienia są bez sensu w RAW.

Jeśli wiem jak aparat działa i wiem, jakie efekty chcę osiągnąć, to włączam takie a takie profile lub ustawienia i robie zdjęcia w JPG.

sądzę że trochę się mylisz w swoim toku rozumowania, ponieważ każde zdjęcie można poprawić i stąd RAW, a jak zrobisz w JPG to dupa blada... już nie mówiąc o WB które niezawsze jest idealne... nawet po dobraniu odpowiednich ustawień... albo i też robisz tysiąc JPG aby uzyskać jedno zjdęcie które Cię zadowoli ...

rychu_cmg
30-01-2010, 00:53
jak robię w JPG to używam profili z D2X

esio
30-01-2010, 16:36
A co w wypadku, gdy JPG nie potrzebują aż tak gruntownej obróbki, jaką się robi w RAW?
Jeszcze nie dawno robiłem w JPG i RAW.
Potem popoprawiałem JPG, a RAW wyrzucałem.

esio
30-01-2010, 16:43
Ale mam pytanie: wgrałem dodatkowe ustawienia na portret i krajobraz.
Jedyna zmiana na ustawieniach, to wskaźnik przesunięty na wyostrzeniu.
Pozostałe ustawienia są bez zmian.
Co się tak naprawdę zmienia po wgraniu profili?
Chodzi mi o ustawienia w aparacie. Jak wtedy działa aparat?

maki
30-01-2010, 20:15
Zupełnie inaczej interpretowane są kanały. Tak jak w PSie możesz sobie powyginać krzywe poszczególnych kanałów (RGB), tak w aparacie (profilu) one już są powyginane, tylko Ty tego nie widzisz. Stąd zupełnie inne odwzorowanie zieleni, czerwieni, kontrast itd w poszczególnych profilach. Tobie zostawiono to co zwykle ustawione niby na 0, czyli kontrast, jasność, hue i ostrzenie. A to że przy krajobrazie proponują wyostrzanie +4 a przy portrecie +2 to tylko sugestia producenta, możesz sobie ustawić jak chcesz, ale poszczególnych krzywych kanałów już pogiętych nie podegniesz po swojemu.

Można sobie podgiąć krzywą RGB, czyli jasności, w NXie i wgrać do aparatu, ale zawsze to bedzie na bazie któregoś z profili: neutral, standard, vivid, któryś z DX2 itd. Poszczególnych kanałów sam nie podegniesz nawet w NXie.
Pozdr

Garos
06-08-2011, 12:32
Wyostrzenie – 9.
Kontrast - +.
Jasność - -.
Nasycenie - +.
Odcień – 0.

hmmm, a ja w ustawieniu neutralnym nie mogę przestawić kontrastu i jasności,pozostałe opcje mogę zmienić.

maki
06-08-2011, 13:08
Masz ADL wlaczone

Tapatalk