Zobacz pełną wersję : Przetwarzanie obrazu w d300
Witam,
Jakie uzywacie przetwarzenie obrazu? Naturalne, standardowe, zywe moze jakies inne?
pozdr
Ja tam ostatnio wszystko na maxa daje.
Wyostrzenie – 9.
Kontrast - +.
Jasność - -.
Nasycenie - +.
Odcień – 0.
Bardzo mi się takie zdjęcia podobają.
Co sądzicie o takim ustawieniu?
sejmajnejm
22-01-2010, 13:58
jak Ci sie takie ustawienia podobaja, to ich po prostu uzywaj a nie pytaj ... bo Cie zaraz zjedza ;-)
pzdr.
A.
Gitesowe
A czy czasem nie powinno być tak, że dla różnych zdjęć stosuje się różne ustawienia?;)
Inne dla krajobrazu, inne dla portretu, a jeszcze inne dla makro?:)
Ale esio napisał, że tak ostatnio tylko używa to znaczy, że co jakiś czas zmienia. Mógłby przynajmniej napisać do czego teraz używa takich ustawień.
Dokładnie, wszystko zależy od tego co się fotografuje
Lustplyt
22-01-2010, 16:03
Po to D300 jest puszką w pełni manualną aby mieć wpływ na wszystkie ustawienia .Każdy dopasowuje sobie wszystkie parametry w zależności od swoich potrzeb .
Po to D300 jest puszką w pełni manualną aby mieć wpływ na wszystkie ustawienia .Każdy dopasowuje sobie wszystkie parametry w zależności od swoich potrzeb .
ja glownie reporterka i sport (teraz tylko hala).
Takich ustawień używam do reportażu, zdjęć na ulicy, tylko na dworze.
Do zdjęć z lampami tylko wyostrzenie duże, reszta na środek.
Może lekkie nasycenie jeszcze, bo soczyste barwy mi się podobają.
Ale lekkie portrety to już nie, wtedy miękko żeby rysowało kontrast na minus.
Z lampami też daje mocny kontrast, na max, gdy chcę lekko doświetlić z jednej strony, a reszta żeby w czarnym cieniu ginęła.
To wszystko zależy, co się chce uzyskać.
jak Ci sie takie ustawienia podobaja, to ich po prostu uzywaj a nie pytaj ... bo Cie zaraz zjedza ;-)
pzdr.
A.
Nawet jak go zjedza to i tak go wy........ :D
Nie ma sie wiec czym przejmowac:)
cheyenne
22-01-2010, 23:08
wgraj sobie profile, zmieści Ci się ich dziewięć i będziesz miał na różne okazje
Wyostrzenie – 9.
Kontrast - +.
Jasność - -.
Nasycenie - +.
Odcień – 0.
co to znaczy -- ? - 1?
Wyostrzenie na 9.
Kontrast na +, więcej się nie da.
Jasność na minus, mniej się nie da.
Nasycenie na +, czyli max.
Odcień zostawiam na "0" zero.
Od zawsze robię RAW na neutral. A w obróbce na kompie wprowadzam taki profil koloru, jaki mi odpowiada. I takie wyostrzenie, jakie trzeba... Trochę kreatywności poza puszką...
Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić ale wydaje mi się, że nie ma znaczenia jakie ustawienia się da przy strzelaniu fotek RAW jesli nie woła się z nich JPEG-ów w body albo nie obrabia oprogramowaniem Nikona. Podejrzewam, że te ustawienia to po prostu dodanie pewnych znaczników które są wykorzystywane dopiero w postprocesie i tylko przez oprogramowanie, które te znaczniki umie zinterpretować a więc ViewNX, CaptureNX, body. ACR, LR czy C1Pro - już nie. Przynajmniej ja nie zauważyłem...
Oczywiście, że te ustawienia są do JPG.
Logiczne, że RAW robi się po to żeby resztę w kompie dorobić, więc te ustawienia są bez sensu w RAW.
Jeśli wiem jak aparat działa i wiem, jakie efekty chcę osiągnąć, to włączam takie a takie profile lub ustawienia i robie zdjęcia w JPG.
Szakall1
29-01-2010, 11:32
Oczywiście, że te ustawienia są do JPG.
Logiczne, że RAW robi się po to żeby resztę w kompie dorobić, więc te ustawienia są bez sensu w RAW.
Jeśli wiem jak aparat działa i wiem, jakie efekty chcę osiągnąć, to włączam takie a takie profile lub ustawienia i robie zdjęcia w JPG.
sądzę że trochę się mylisz w swoim toku rozumowania, ponieważ każde zdjęcie można poprawić i stąd RAW, a jak zrobisz w JPG to dupa blada... już nie mówiąc o WB które niezawsze jest idealne... nawet po dobraniu odpowiednich ustawień... albo i też robisz tysiąc JPG aby uzyskać jedno zjdęcie które Cię zadowoli ...
rychu_cmg
30-01-2010, 00:53
jak robię w JPG to używam profili z D2X
A co w wypadku, gdy JPG nie potrzebują aż tak gruntownej obróbki, jaką się robi w RAW?
Jeszcze nie dawno robiłem w JPG i RAW.
Potem popoprawiałem JPG, a RAW wyrzucałem.
Ale mam pytanie: wgrałem dodatkowe ustawienia na portret i krajobraz.
Jedyna zmiana na ustawieniach, to wskaźnik przesunięty na wyostrzeniu.
Pozostałe ustawienia są bez zmian.
Co się tak naprawdę zmienia po wgraniu profili?
Chodzi mi o ustawienia w aparacie. Jak wtedy działa aparat?
Zupełnie inaczej interpretowane są kanały. Tak jak w PSie możesz sobie powyginać krzywe poszczególnych kanałów (RGB), tak w aparacie (profilu) one już są powyginane, tylko Ty tego nie widzisz. Stąd zupełnie inne odwzorowanie zieleni, czerwieni, kontrast itd w poszczególnych profilach. Tobie zostawiono to co zwykle ustawione niby na 0, czyli kontrast, jasność, hue i ostrzenie. A to że przy krajobrazie proponują wyostrzanie +4 a przy portrecie +2 to tylko sugestia producenta, możesz sobie ustawić jak chcesz, ale poszczególnych krzywych kanałów już pogiętych nie podegniesz po swojemu.
Można sobie podgiąć krzywą RGB, czyli jasności, w NXie i wgrać do aparatu, ale zawsze to bedzie na bazie któregoś z profili: neutral, standard, vivid, któryś z DX2 itd. Poszczególnych kanałów sam nie podegniesz nawet w NXie.
Pozdr
Wyostrzenie – 9.
Kontrast - +.
Jasność - -.
Nasycenie - +.
Odcień – 0.
hmmm, a ja w ustawieniu neutralnym nie mogę przestawić kontrastu i jasności,pozostałe opcje mogę zmienić.
Masz ADL wlaczone
Tapatalk