Zobacz pełną wersję : livebox + linksys wrt54gc, udostępnianie internetu
Witajcie!
Czy orientuje się ktoś czy poniższa kombinacja zadziała?
1. livebox rozsyła przez wifi sygnał internetu.
2. linksys wrt54gc odbiera ten sygnał i przesyła dalej
3. dwa kompy łączą się z liveboxem i z niego mają dostęp do netu, pozostałe dwa kompy, znajdujące się w innej części domu (nie dociera tam sygnał liveboxa) łączą się z linksysem i przez niego łączą się z internetem
4. nie ma możliwości podłączenia liveboxa i linksysa kablem lan.
czyli w skrócie - livebox w jednej części domu, w środku domu linksys przesyłający sygnał dalej, w drugiej części domu 2 kompy mające net z linksysa, który to z kolei przesyła net z liveboxa :) zakręcone :)
Jest szansa, że to zadziała? Jeśli tak to jak to ustawić? :)
Jeśli komputery które mają "mieć net" z linksysa będą do niego połączone kablami to radio linksysa musiało by mieć możliwość pracowania w trybie klienta. Jeśli te komputery miały by łączyć się bezprzewodowo z linksysem to jego radio musiało by pracować w trybie repeater. Znalazłem w necie właśnie dokumentację wrt54gc i widzę w niej że jego radio może pracować tylko w trybie punktu dostępowego (Access Point).
Generalnie nie potrzebny Ci jest router bezprzewodowy tylko jakiś Access Point który posiada co najmniej 2 porty LAN (wariant z kompami na kablach) lub obsługuje tryb repeater (wariant z kompami łączącymi się przez wifi). Jeśli dobrze pamiętam to Ovislink WL-5460APv2 ma wszystko co potrzeba żeby zadziałał którykolwiek z wariantów które podałem.
Edit:
Dodam jeszcze że tryb Wireless Repeater nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się dwa niezależne układy radiowe (przykładem sprzętu z dwoma niezależnymi radiami jest OvisLink G.DUO)
reapeater linkysya wre54g prześle Ci dalej bezprzewodowo sygnał ale to wydatek 250zł u mnie sie sprawdza ale nie do końca wart jest swoich pieniędzy.
Może lepiej wrt54g z alternatywnym softem? później można go na milion sposobów wykorzystać
witam
najlepszym rozwiązaniem będzie urządzenie z podwójnym radiem
taki np. OvisLink G.DUO, 2 niezależne radia 802.11b/g za ok. 180,
jedno radyjko odbiera, a drugie nadaje i jeszcze możesz podłączyć
coś po lanie
Kompy miałyby łączyć się z linksysem bezprzewodowo. czyli bez zmiany sprzętu się nie obędzie.
A ewentualnie gdyby można było podłączyć liveboxa i linksysa kabelkiem to linksys będzie mógł rozsyłać sygnał internetu?
Kompy miałyby łączyć się z linksysem bezprzewodowo. czyli bez zmiany sprzętu się nie obędzie.
A ewentualnie gdyby można było podłączyć liveboxa i linksysa kabelkiem to linksys będzie mógł rozsyłać sygnał internetu?
Tak
a moze puscisz sygnal neta po sieci elektrycznej?
Wlasnie mam przed soba gazetke z Cortlandu i w niej pisza o adapterach EDIMAX HP-8501K, EDIMAX HP-2001AV i adapterze ze switchem i punktem dostepowym wifi EDIMAX HP-8501APg.
Wiem, ze nie o to pytasz, ale rozmawialismy wczoraj o tym i teraz znalazlem dokladne nazwy tych urzadzen ;)
Ceny w gazetce to odpowiednio:
EDIMAX HP-8501K - 201,30
EDIMAX HP-2001AV - 278,16
EDIMAX HP-8501APg - 263,52
Maja jeszcze cos co sie zwie Linksys WRE54G Wireless-G Range Expander i kosztuje 264 PLN
To cudo ma niby "odbijac" sygnal wifi, nie trzeba go podlaczac do sieci, musi tylko byc w zasiegu sieci wireless i powieksza jej zasieg...
Rozumiem ze do liveboxa mocniejszej anteny nie da sie zamontowac?
a moze puscisz sygnal neta po sieci elektrycznej?
Wlasnie mam przed soba gazetke z Cortlandu i w niej pisza o adapterach EDIMAX HP-8501K, EDIMAX HP-2001AV i adapterze ze switchem i punktem dostepowym wifi EDIMAX HP-8501APg.
Wiem, ze nie o to pytasz, ale rozmawialismy wczoraj o tym i teraz znalazlem dokladne nazwy tych urzadzen ;)
Ceny w gazetce to odpowiednio:
EDIMAX HP-8501K - 201,30
EDIMAX HP-2001AV - 278,16
EDIMAX HP-8501APg - 263,52
Maja jeszcze cos co sie zwie Linksys WRE54G Wireless-G Range Expander i kosztuje 264 PLN
To cudo ma niby "odbijac" sygnal wifi, nie trzeba go podlaczac do sieci, musi tylko byc w zasiegu sieci wireless i powieksza jej zasieg...
Rozumiem ze do liveboxa mocniejszej anteny nie da sie zamontowac?
Na takie wydatki to sponsor byłby potrzebny... ;)
antenke podobno można podłączyć (http://www.pcworld.pl/artykuly/55934/Livebox.tp.podkrecamy.html). tylko że koszty są wysokie w porównaniu do rozwiązania, które zaproponował slapek (OvisLink G.DUO).