PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Majdanek

Piotr_ek
21-01-2010, 21:24
Witam

Majdanek Concentration Camp
Lublin, Poland 2o1o

. . .

no.1

http://fc05.deviantart.net/fs70/f/2010/021/e/1/Majdanek_by_anoxado.jpg

no.2

http://fc02.deviantart.net/fs70/f/2010/021/8/1/Majdanek_no_2_by_anoxado.jpg

no.3

http://fc08.deviantart.net/fs70/f/2010/021/7/2/Majdanek_no_3_by_anoxado.jpg

. . .

Thanks!

alfapasje
21-01-2010, 21:31
jedynka i trójka dla mnie bdb

nothing
21-01-2010, 21:39
Coś mi się wydaje, że to tylko zwiastun ciekawej serii...

wypass
21-01-2010, 21:39
podpisuje się pod alfapasje, 2 lekko odstaje :)

Sylvester
21-01-2010, 21:42
kurde własnie czytam ksiązke" KL Warschau " M.Trzcinskiej trafiłes z tematem :/

A co do zdjec jedynka super

Radek_1
21-01-2010, 21:43
Niezwykle wymowne ... ****

filvz
21-01-2010, 21:43
Coś mi się wydaje, że to tylko zwiastun ciekawej serii...
oby! bo zapowiada, się bardzo ciekawie.

iahveh
21-01-2010, 21:50
1 i 3 są super :)

erde
21-01-2010, 21:59
do krajobrazu to zupełnie nie pasuje. Poza tym nie rozumiem, po jaką cholerę na polskim forum piszesz po angielsku? Pardon ale coraz bardziej denerwuje mnie ta amerykanizacja.

Co do zdjęć to 3...podoba mi się

harb
21-01-2010, 22:19
Niezwykle wymowne ... ****

zgadzam się, foty zrobione GO :-D

Nikonozaur
21-01-2010, 22:33
Jedynka i trójka dobre. Dwójka mniej, a "thanks" już w ogóle się nie mieści.

ostrytux
21-01-2010, 23:13
Osobiście bardzo lubię tego typu prace - one zwyczajnie uruchamiają umysł i to mi się bardzo podoba.

GUINNESSts
21-01-2010, 23:16
Temat. Wykonanie. Wszystko z ogromna wyobraznia.

Proac150
21-01-2010, 23:50
Temat. Wykonanie. Wszystko z ogromna wyobraźnią.

Się podpiszę

Marrab
22-01-2010, 00:00
Niezwykle wymowne...

Pomyślałem dokładnie tak samo...

Nie neguję ocen nikogo z komentujących, jednak wydaje mi się że akurat w tym przypadku, powinno się oceniać serię jako spójną całość. Nie ma tu zdjęć które "odstają", każde z nich w innym wymiarze przekazuje te same emocje. Zaprezentowane samodzielnie nie miały by tej siły przekazu. Ale jest to oczywiście tylko moje subiektywne zdanie.

Pozdrawiam.

Piotr_ek
22-01-2010, 00:21
do krajobrazu to zupełnie nie pasuje. Poza tym nie rozumiem, po jaką cholerę na polskim forum piszesz po angielsku? Pardon ale coraz bardziej denerwuje mnie ta amerykanizacja.

Nie pasuje to tematycznie do żadnej kategorii na tym forum. Nie jest to reportaż ani abstrakcja. Mogłem umieścić zdjęcia w kat. inne ale to troszkę bezsens bo mało kto tam zagląda. Amerykanizacja - po prostu - kopiuj wklej z deviantart.com. Tytuł jest napisany po Polsku. Myślę też, że każdy Polak doskonale kojarzy do miejsce z lekcji historii więc nie wiem w czym problem. Zresztą czy to aż tak razi ?

Dziękuję za komentarze. Będą następne prace - tylko najpierw w mojej głowie musi narodzić się wizja kadru.

edit:

Ale jest to oczywiście tylko moje subiektywne zdanie.

Cieszę się, że dostrzegłeś tryptyk.

Jeszcze raz dziękuję.

krzysztofz24
22-01-2010, 00:26
Nie wiem czy to na pewno ten dzial...ale 3 jest bardzo wymowna i "rozwalajaca" - swietna fota.

erde
22-01-2010, 00:43
Piotrze mam nadzieję, że nie poczułeś urazy względem mojego komentarza. Ostatnio mam cięty język w związku ze zbliżającą się sesją, hektolitrami kawy wypijanej co rano i oczu podkrążonych od promieniowania sRGB :) Na pewno ciężko byłoby się zdecydować w temacie działu...w sumie to cieszę się, że zamieściłeś te zdjęcia tutaj. To jest mój swoisty matecznik na tym forum, dzięki czemu mogłem szybciej owe zdjęcia zobaczyć.

Jeżeli ctrl+c + ctrl+v z devianta to wybaczam:) Ostatnio dużo mówi się o amerykanizacji (między innymi stanowisk w pracy typu TRASH BIN OPERATOR i pojawiających się w PL Patriotach...stąd mój niesmak, taki już jestem niespołeczny )

Nie ma sensu dalej ciągnąć tematu komentarzy. ja pozostaję w swej ocenie przy zdjęciu nr 3. Aczkolwiek uważam, że żadne zdjęcie nie jest w stanie przekazać dramaturgii tego miejsca. Zwiedzałem ten obóz i potem przez tydzień czasu miałem głębokiego doła...zatem mając pojęcie o co tam chodzi wybieram zdjęcie nr 3 jako pasujące najlepiej do moich odczuć.

Pozdrawiam.

Piotr_ek
22-01-2010, 00:50
Piotrze mam nadzieję, że nie poczułeś urazy względem mojego komentarza.

Nie widzę problemu. :P

erde
22-01-2010, 00:59
"Nie widzę przeszkód..." powiedział ślepy koń na Wielkiej Pardubickiej ;) sorka za offtop ale nie mogłem się powstrzymać :D

malasana
22-01-2010, 09:37
1 i 3 sa niemal hipnotyzujace. Swietne, kratywne podejscie do tematu - gratulacje!

PABLOOK
22-01-2010, 10:11
Bardzo ciekawe, wymowne prace.
Poruszją.

jacekz40
22-01-2010, 11:40
do krajobrazu to zupełnie nie pasuje. Poza tym nie rozumiem, po jaką cholerę na polskim forum piszesz po angielsku? Pardon ale coraz bardziej denerwuje mnie ta amerykanizacja

erde no i tu pełna zgodność, pełne poparcie a nawet błogosławieństwo :-D przepraszam, mnie też to wkurza. Już w "Kochaj albo rzuć" było powiedziane - Polacy w stanach są bardziej amerykańscy jak sami amerykanie. Coś w tym jest :-D

Piotr_ek
22-01-2010, 12:28
Coś w tym jest

Jest. Z tego forum odeszło już tak wielu znakomitych ludzi związanych silnie z fotografią. Pod ich zdjęciami pojawiały się właśnie komentarze typu "zła kategoria", "zdjęcie bez sensu", "dziwny kadr"... i wiesz co Ci powiem... Ludzie ci poszli do przodu a to forum tak jak stało tak stoi w tym samym miejscu. Zero najmniejszego progresu. Kolor, HDR i kupa durnych komentarzy nie mających najmniejszego związku z fotografią. Dzięki.

mamoń
22-01-2010, 13:07
Bardzo dojrzałe fotografie,..forma znakomicie współgra z treścią... Specjalny szacunek za 3-kę,..taki prawie abstrakcyjny minimal a ileż w nim wyrazu. Pozdrawiam.

Badyl81
22-01-2010, 13:16
Wszystkie mi się podobają, kawał dobrej roboty.

PS. Robienie zdjęć na terenie obozu płatne?

jacekz40
22-01-2010, 13:29
Jest. Z tego forum odeszło już tak wielu znakomitych ludzi związanych silnie z fotografią. Pod ich zdjęciami pojawiały się właśnie komentarze typu "zła kategoria", "zdjęcie bez sensu", "dziwny kadr"... i wiesz co Ci powiem... Ludzie Ci poszli do przodu a to forum tak jak stało tak stoi w tym samym miejscu. Zero najmniejszego progresu. Kolor, HDR i kupa durnych komentarzy nie mających najmniejszego związku z fotografią. Dzięki.

Wrzuciłeś wszystkich do jednego wora, skrytykowałeś forum i jego użytkowników :???: Takie Twoje prawo, tak samo ja mam prawo bronić języka polskiego. Ty napisałeś niezbyt miłe rzeczy w temacie fotografii i ludzi, którzy się nią pasjonują a ja zrobiłem tylko poboczną małą uwagę na temat czystości języka. Totalne niezrozumienie. Nie znam historii tego forum, kto był, kto odszedł i z jakiego powodu ale jeżeli ktoś odchodzi z tak prozaicznych powodów to po pierwsze - dziwak a po drugie nie znosi żadnej krytyki czyli nie jest w stanie zaakceptować i uszanować zdania innych. Na zdecydowanej większości forach internetowych są ludzie, którzy bronią czystości i poprawności języka polskiego i ja tylko w pełni popieram takich ludzi i nie takie drobne uwagi tam padały, to były prawdziwe wojny na słowa.... i nikt z takiego powodu nie uciekał z forum, bo forum to dyskusja, wymiana zdań, poglądów. Dziwne byłoby dla mnie gdyby na forum fotograficznym mówiono tylko o fotografii, wiesz jakie byłoby smutne i nudne te forum! :) Także Piotr_ek spokojnie....
A tak na marginesie Twoje fotki podobają mi się i nie uważam za kontrowersyjne ani, że zła kategoria (w poprzednim poście źle zaznaczyłem cytat, miał on dotyczyć tylko spraw językowych):-D

woda
22-01-2010, 13:45
Piotrze, traktuje te zdjecia jako wstep do czegos wiecej ale czy nie sadzisz, ze troche stereotypowo podszedles do tematu? Wchodzac tu i widzac jaki tytul ma watek od razu czulem, ze zdjecia beda czarno-biale a glownym motywem beda druty. Tak to wlasnie niemal wszyscy pokazuja. Rozumiem ponura konotacje tego miejsca ale skoro szukasz swojego sposobu by opowiedziec o tym to chyba powinienes raz jeszcze przemyslec koncepcje. To tak moim skromnym zdaniem.
A tak na marginesie to same zdjecia mi sie podobaja :)

Choc sam pomysl aby skupic sie na drobnych szczegolach zamiast szerszych planow uwazam za bardzo dobry.

Piotr_ek
22-01-2010, 15:05
Totalne niezrozumienie. Nie znam historii tego forum, kto był, kto odszedł i z jakiego powodu ale jeżeli ktoś odchodzi z tak prozaicznych powodów to po pierwsze - dziwak a po drugie nie znosi żadnej krytyki czyli nie jest w stanie zaakceptować i uszanować zdania innych.

Zgadza się. Jestem dziwakiem i osobą całkowicie wyizolowaną ze społeczeństwa. Ale z wielkim szacunkiem podchodzę do każdego autora i jego prac. Poświęcam temu wiele godzin i staram w mej krytyce być uczciwy. Nie lubię na czarne mówić, że jest białe. Nie lubię też gdy patrzę na białe a jakiś zły głos za moimi plecami wmawia mi, że to co widzę jest fioletowe. Nie robię zdjęć na pokaz. Robię dla siebie. Z każdym kolejnym przeze mnie założonym wątkiem pojawia się jakiś znawca sztuki fotograficznej i wytyka mi jakiś śmieszne błędy. Czy te fotografie są niepoprawne technicznie ? - wyłącznie to zagadnienie powinno być na tym forum istotą dyskusji. Polskie tytuły - OK przyznałem się w którymś poście - po prostu mój zapęd - kopij i wklej z jakiegoś innego portalu foto gdzie jest szersza grupa widzów, którzy j. polskiego nie znają. Ile razy mam się jeszcze do tego przyznawać ? A może ciekawiej by było gdybym pokazał zdjęcia i w ogóle nic nie mówił na ich temat...

stereotypowo podszedles

Wiem, że innowacją i przejawem artyzmu było by pokazanie małpki skaczącej po tych drutach. Sorry ale taka jest mojej wizja i koncepcja. W ogóle chcąc uniknąć nieciekawości, którą mógłbym stworzyć podczepiając szeroki kąt zabrałem ze sobą tylko skromne 50mm. Tak to wyszło. Oceń to co widzisz. Jeżeli masz swoją wizję to zapraszam do Lublina. Wielką przyjemnością będzie dla mnie możliwość zobaczenia Ciebie jako fotografa w akcji a jeszcze większość radość dadzą mi wyprodukowane przez Ciebie fotografie.

PS. Robienie zdjęć na terenie obozu płatne?

100% free.

stig
22-01-2010, 15:34
Amerykanizacja - po prostu - kopiuj wklej z deviantart.com.Twoją prywatną stronę też skopiowałeś z DeviantArt? ;)

Tytuł jest napisany po Polsku.Jeśli już, to po polsku.

Zresztą czy to aż tak razi ?Jak widać -- jednak tak.

Piotr_ek
22-01-2010, 15:40
Jak widać -- jednak tak.

Ok. Nie będę z Wami walczył. Sarkazm i chora mentalność.

Wszystkim komentującym i dyskutującym przy moich fotografiach bardzo dziękuję za wsparcie, miłe słowo i szczerą krytykę. Widać nic nie może wiecznie trwać.

malasana
22-01-2010, 15:49
Ok. Nie będę z Wami walczył. Sarkazm i chora mentalność.

Wszystkim komentującym i dyskutującym przy moich fotografiach bardzo dziękuję za wsparcie, miłe słowo i szczerą krytykę. Widać nic nie może wiecznie trwać.
Piotr_ek, nie sadze, aby ktos mial tu zle intencje wobec Ciebie czy Twoich fotografii. Przeciwnie, sa one komplementowane. Tu chodzi tylko o ten tytul. Mysle, ze za bardzo bierzesz to do siebie. Pozdr!

stig
22-01-2010, 15:52
Ok. Nie będę z Wami walczył. Sarkazm i chora mentalność.Uważaj na słowa, bo nikt Ciebie tu nie obrażał.
Tłumaczysz sie z angielskiego opisu, na polskim forum, tyczącym się bardzo polskiego tematu zdjęć, za pomocą rzekomego "copy&paste" z innego serwisu, więc zapytałem, czy tak samo robiłeś w przypadku swojej strony www. Masz polską domenę, angielskie tytuły, nazwy działów, potem znowu polski opis swojej osoby, a zaraz niżej angielskie podziękowania, i lista "Cameras" oraz "Lenses". No śmieszne to po prostu jest. :) Jesli tak bardzo chcesz być "international", to przetłumacz jeszcze ten tekst o sobie, bo taki groch z kapustą nie jest dobrze odbierany ani przez Polaków, ani gości anglojęzycznych.

EOT

Piotr_ek
22-01-2010, 16:30
Jesli tak bardzo chcesz być "international", to przetłumacz jeszcze ten tekst o sobie, bo taki groch z kapustą nie jest dobrze odbierany ani przez Polaków, ani gości anglojęzycznych.

Fajnie i dzięki.

elmo
22-01-2010, 16:40
trójka i jedynka - świetne

harb
22-01-2010, 16:50
Jest. Z tego forum odeszło już tak wielu znakomitych ludzi związanych silnie z fotografią. Pod ich zdjęciami pojawiały się właśnie komentarze typu "zła kategoria", "zdjęcie bez sensu", "dziwny kadr"... i wiesz co Ci powiem... Ludzie Ci poszli do przodu a to forum tak jak stało tak stoi w tym samym miejscu. Zero najmniejszego progresu. Kolor, HDR i kupa durnych komentarzy nie mających najmniejszego związku z fotografią. Dzięki.

Piotrze ale dlaczego Ty doświadczony forumowicz dajesz się prowokować, ponadto sam dobrze znasz wartość swoich prac więc tym bardziej nie wdawaj się w przepychanki !!!! , mz. uwaga na temat języka czy też formy opisu zdjęcia jest nie związana z jego treścią
a co do samych fot każdy jest inaczej wyrobiony fotograficznie, i choć na pierwszy rzut oka widać ze zdjęcia są spójne to mimo wszystko będą różnie odbierane i poddawane różnej ocenie - w moim odbiorze zdjęcia są tak wymowne że mógłbyś się tylko pod nimi podpisać jako autor, nic więcej nie jest konieczne a sugerowanie Tobie jako autorowi innej formy przedstawienia tematu mija się z celem gdyż tutaj wkraczamy już w strefę wizji autora czyli gustu, a przecież wszyscy jesteśmy różni - więc "easy " Piotrze :-D

pozdrawiam :-D

Piotr_ek
22-01-2010, 17:24
więc "easy " Piotrze

Dzięki Janie za rozmowę. Troszkę mnie to wystudziło.

Zapędziłem się za bardzo kierując swoje wypowiedzi do ogółu forumowiczów wśród których są wspaniali fachowcy. Z mojej strony padły zbyt silne słowa - nie wiem jak Admin podejdzie do mojej prośby. Szkoda mi tych lat współpracy z tym forum a z drugiej strony to moje prace są w internecie ogólnie dostępne... więc po co mam truć to forum.
Mało w tym wszystkim specjalistycznego żargonu fotograficznego a za dużo potyczek personalnych.

borregaard
22-01-2010, 17:35
Dzięki Janie za rozmowę. Troszkę mnie to wystudziło.

Zapędziłem się za bardzo kierując swoje wypowiedzi do ogółu forumowiczów wśród których są wspaniali fachowcy. Z mojej strony padły zbyt silne słowa - nie wiem jak Admin podejdzie do mojej prośby. Szkoda mi tych lat współpracy z tym forum a z drugiej strony to moje prace są w internecie ogólnie dostępne... więc po co mam truć to forum.
Mało w tym wszystkim specjalistycznego żargonu fotograficznego a za dużo potyczek personalnych.
Zawsze twierdziłem,że...więcej luzu...to tylko matrix..:mrgreen:
Piotrek,przestań się mazać,bo nie ma o co ...wstawiaj następne....mogą być ze światów równoległych.. i tylko w czarnym lub tylko białe...:mrgreen:
Natomiast ,tak całkiem poważnie....palce nie mogą być szybsze od rozumu....czytaj co wstawiasz...:wink:

<| MICHAŁ |>
22-01-2010, 18:15
A ja prosze, aby szanowna Administracja, lub uprawomocnieni Modzi zajeli wreszcie stanowiskow tej sprawie.
To nie jest pierwsza awantura wywolana zapozyczeniami z obcych jezykow i nie pierwszy raz ktos sie na kogos obraza.
Jak widac, jesli nie ma ustanowionego prawa, to zaczyna sie anarchia i pyskowka (bilateralna)
jesli wreszcie bedzie jasno powiedziane wolno/nie wolno, to przynajmniej nie bedzie problemow z interpretacja i latwiej karteczki bedzie sie rozdawac :D
dziekuje.

erde
22-01-2010, 18:16
No i jak zwykle musiałem wywołać mały armagedon...:/

borregaard
22-01-2010, 22:23
Pior_ek ,proszę o kontakt...519508614......moze być jutro,po 15.00-tej...:-D

david
23-01-2010, 00:01
Jedynka świetna, zdecydowana GO i ładny bokeh.