Zobacz pełną wersję : d5000 i problemy z adapterem m42
Mam pytanie, czy ktoś z Was spotkał się z problemem że po podłączeniu obiektywu z przejściówką m42 do d5000aparat wyświetla komunikat, że obiekty nie podłączony i uniemożliwia robienie zdjęć???
Przełączyłeś aparat na tryb M?
hmm
Ale przecież jak włączysz tryb M to możesz robić zdjęcia bez obiektywu, i patrzeć na to jak lata lustro itd.
Może podłącz normalny obiektyw, i sprawdź czy ten tryb M działa, może ci się pstryczek popsuł ?
// Mo że Ty mówisz o kółku ? nie chodzi o to kółeczko u góry body gdzie masz M S A P i programy, tylko z przodu masz chyba gdzieś taki cycek A/M
...z przodu masz chyba gdzieś taki cycek A/M
Ten "cycek" jest na obiektywie.
W dk5 można również włączyć tryb M ustawiania ostrości (bo chyba o to chodzi) z poziomu menu.
hmm
masz chyba gdzieś taki cycek A/M
D5000 nie ma śrubokęta więc takiego przełącznika też nie będzie
Ten "cycek" jest na obiektywie
Na manualnym, a taki raczej podłączył - czegoś takiego nie ma.
W dk5 można również włączyć tryb M ustawiania ostrości (bo chyba o to chodzi) z poziomu menu.Możliwe że będzie to rozwiązaniem
Heliosy mają coś takiego :D
Ten "cycek" jest na obiektywie.
i to właśnie miałem na myśli, ale że m0211 jasno tego nie napisał .... :)
Oj, dobra, wiem, wiem że niektóre mają, ale w tym przypadku i tak niczego to nie zmieni ;)
Celeborn
21-01-2010, 20:04
Heliosy mają coś takiego :D
maja ale raczej nie od autofocusa...
maja ale raczej nie od autofocusa...
Nie raczej a na pewno :)
Jacenty Z.
21-01-2010, 23:43
Mam pytanie, czy ktoś z Was spotkał się z problemem że po podłączeniu obiektywu z przejściówką m42 do d5000aparat wyświetla komunikat, że obiekty nie podłączony i uniemożliwia robienie zdjęć???
To jak najbardziej normalne. Tak jak Koledzy mówią - zignorowanie wyświetlającego się na LCD komunikatu "F--" i wyłączenie związanej z nim blokady przycisku migawki możliwe jest przez wybranie trybu M na pokrętle programów.
W tej sytuacji aparat "nie widzi" jaka przysłona jest ustawiona na obiektywie. Czułość i czas naświetlania (w aparacie) oraz ostrość i przysłonę (w obiektywie) ustawiasz ręcznie. Bądź też przygotowany na to, że wartości przysłony jaka była ustawiona nie zobaczysz potem w załączonych do zdjęcia danych EXIF.
Taki urok obiektywu który nie ma własnego silnika AF ani procesora komunikujących się z korpusem. Innymi słowy "powrót do korzeni fotografii", gdy zamiast automatów był jedynie człowiek ;)
Ja kiedyś chciałem podczepić Heliosa do D60. Da się pstrykać, ale cudów nie ma. Za to gdy przykręciłem Heliosa do jego "oryginalnego body" (Zenit - przyp.aut.), to do teraz jestem zakochany w tym sprzęcie po uszy.
Jeśli nie chcesz robić makro, to sobie odpuść m42 i przejściówki.
Raz, że przejściówka z soczewką na nieskończoność więcej psuje niż naprawia,
Dwa, że D5000 (o ile się nie mylę) nie mierzy światła z m42.
Trzy, każde szkło m42, które nie ma trybów A/M [trybów przysłony oczywiście, a nie AF:D] trzeba rozbierać i zablokować popychacz przysłony.
Cztery, bo to zwyczajna katorga. Ja jestem zdania, że albo pełna elektronika, albo pełna mechanika.
--
Z pomiarem światła z m42 w D60 jest taki haczyk i cień nadziei:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=108731
Jeśli d5k ma obrazek przysłony na wyświetlaczu, to może być lekkie ułatwienie.