Zobacz pełną wersję : PROBLEM D700 i BF
dawid1107
21-01-2010, 09:39
Witam, jestem jeszcze świeżym użytkownikiem Nikona D700 (Mam go od Listopada) po przejściu z systemu Canon.
W zestawie:
Nikkor 24-70 F/2.8
Nikkor 70-20 F/2.8
Otóż, oglądając zdjęcia z imprezy zaczęło mnie troszkę drażnić, że tak na prawdę nie było zdjęcia, które dorównałoby poprzedniemu zestawowi Canon 40D + Canon 17-55 IS F 2.8.
Wziąłem go "na testy" i niestety obydwa obiektywy wykazują BF. Co najgorsze, gdyby jeszcze był minimalny FF to przysłoną dałoby się to nadrobić. A tutaj niestety nie. Obiektywy ostrzą dość mocno za obiektem, ok 3-4 mm! może mam przestawioną puszkę?
I teraz pytanie. Proszę o wskazanie serwisu Nikona i udzielenie mi informacji o jakości serwisu. Zestaw kupiłem w Polsce i jest oczywiście na gwarancji. Hmm, co ciekawe gwarancja jest gdzieś z zachodu (Niemcy chyba) więc może oddam tam gdzie kupiłem, ażeby dostroili mi ostrość albo puszkę? Sam nie wiem co robić.
P.S. dodam, że to programowe ustawianie obiektywu nie działa. A to był jeden z plusów na korzyść Nikona, dziś widzę, że jednak to nie działa poprawnie.
Nie chce mi się już robić "prawie" idealnie ostrych zdjęć.
Jeśli zdublowałem temat, lub był już on gdzieś poruszany to przepraszam.
Pozdrawiam i czekam na pomoc z Waszej strony.
a może zdjęcia były robione z lampą ? i trzeba by spróbować z wyłączonym wspomaganiem AF w SB-900
dawid1107
21-01-2010, 11:28
a może zdjęcia były robione z lampą ? i trzeba by spróbować z wyłączonym wspomaganiem AF w SB-900
O widzisz... ale jaki to ma związek? Że lampa powyżej obiektywu i bliżej fotografowanego obiektu? Hmmm... no coś w tym jest. Spróbuję inaczej :) ;)
Dzięki za podpowiedź. Zaraz napiszę co i jak.
O widzisz... ale jaki to ma związek? Że lampa powyżej obiektywu i bliżej fotografowanego obiektu? Hmmm... no coś w tym jest. Spróbuję inaczej :) ;)
Dzięki za podpowiedź. Zaraz napiszę co i jak.
nie wiedziec dlaczego, ale:
nowsze szkla + nowsze puszkami + wspomaganie AF z lampy (dowolnie, od sb600 do sb900) = problemy FF/BF.
I to niezaleznie od modelu szkla czy puszki, u niektorych trafia u innych nie. Czasem zdarzy sie w punkt.
dawid1107
21-01-2010, 11:41
nowsze szkla + nowsze puszkami + wspomaganie AF z lampy (dowolnie, od sb600 do sb900) = problemy FF/BF.
I to niezaleznie od modelu szkla czy puszki, u niektorych trafia u innych nie. Czasem zdarzy sie w punkt.
Człowiek wywala tyle kasy i musi się jeszcze stresować u "ustawiać" szkło.
Nie ma chyba w sumie reguły z tymi szkłami. U mnie np. problem jest ze wspomaganiem z SB-900 przy podpiętej Sigmie 70-200 (do D700). Przy innych szkłach jest OK.
Z SB-600 jest także z Sigmą w porządku...
Dawid, sprawdź bf/ff bez lampy, w dobrym świetle dziennym. Potestuj też na kilku odległościach od obiektu, na który ostrzysz.
robin102
21-01-2010, 11:55
Panie kolego proponuje na początek poddać weryfikacji obiektywy, skoro zakres AF Tuning nie wystarcza na poprawne ustawienie punktu ogniskowania. Zakres w sumie 40 mikronów to bardzo duża wartość pozwalająca na oddalanie lub przybliżanie punktu ogniskowania. Sprawdzić obiektywy należy z innym korpusem-korpusami zwłaszcza, że w rzeczywistości nowe układy AF w które wyposażone są nowe lustrzanki Nikona mają zazwyczaj tendencje do FF, rzadziej do BF choć też się zdarza.
Photoartbox
21-01-2010, 12:01
Sprawdz rowniez czy korekty, ktore wprowadziles zostaly wykonane prawidlowo (czy puszka je w ogole zapamietala). Potestuj na korektach dla samych obiektywow i globalnie (dla puszki - moze puszka ma BF i wtedy zalatwiloby to sprawe).
dawid1107
21-01-2010, 12:17
Sprawdz rowniez czy korekty, ktore wprowadziles zostaly wykonane prawidlowo (czy puszka je w ogole zapamietala). Potestuj na korektach dla samych obiektywow i globalnie (dla puszki - moze puszka ma BF i wtedy zalatwiloby to sprawe).
Hmm, no tak, Sabinka tutaj mieszała, ale to oczywiste, że jeśli 45 stopni nad obiektem to byłą po prostu bliżej fotografowanego obiektu.
Ale hmm, 24-70 niestety trzeba było przestawić na -10 w ustawieniach obiektywu. (To działa zwracam honor) aczkolwiek puszka ładnie działa ;)
Apropos, jeśli mogę spytać trochę nie w temacie. Wczytałem profil kolorów czy jak inaczej się to nazywa DX2MODE3 który ładnie oddaje kolory i jest "miarowy" i tu przypomnienie, że pracowałem wcześniej na Canonie. Macie jeszcze coś lepszego, co odzwierciedla tak czysto kolorki?
Niestety przyzwyczajenia z Canona pozostały.
jak ma być naturalnie (szczególnie skóra) to D2XMODE1 - ja tylko na tym focę
dawid1107
21-01-2010, 13:28
No to chyba można już zamknąć temat. Problem rozwiązany :)
Pozdrawiam !
Nowy firmware jest już na moim D700. Różnice? Zobaczymy ;) ale o tym to chyba w innym wątku ;)