PDA

Zobacz pełną wersję : Bowens studio KIT Gemini 400/400

Aberrator
21-01-2010, 01:24
Witam!
Przeczytalem niektore watki zwiazane z tematem studia i doborem oswietlenia. Poniewaz jest to moj pierwszy krok w te strone bylem troche zdezorientowany w wyborze. Im wiecej czytalem postow tym bardziej zdawalem sobie sprawe ze wiem coraz mniej. Naczelna zasada jaka laczy wszystkie posty to : kupujcie lampy z mocowaniami Bowensa! (Jacek) zatem wybor padl na zestaw Bowens Studio Kit 400/400, rozwazalem jeszcze opcje drozsza 500r/500 (jest tam softboks dodatkowo a w 400/400 dwie parasolki ale softbox mozna dokupic jak bedzie trzeba) ustrojstwo bedzie na razie doswietlac portrety i zdjecia reklamowe przedmiotow w studio domowym - pokoj nma wyniary ok 3.5 na 4,5 metra (po przemysleniu i poczytaniu postow stwierdzilem ze na te kubature spokojnie wystarczy 400 - co bedzie jednak gdy nastapi przeprowadzka do pomieszczenia wiekszego powiedzmy 8x10 metrow - Bowens nie podaje na swojej stronie zaleznosci pomiedzy wyborem mocy lamp a wielkoscia studia i tu mam problem bo jezeli od razu zainwestowalbym w mocniejszy zestaw ten 500/500 to czy byloby bardziej przyszlosciowe rozwiazanie?

r_m
21-01-2010, 02:26
Po przeprowadzce, wraz ze wzrostem umiejętności, przyjdzie pora na kolejne lampy, albo mocniejsze, albo słabsze - ale wtedy już będziesz wiedział, czego potrzebujesz (400 powinny być wystarczające)

maggot
21-01-2010, 02:47
mam Bowensy 750 Pro i w studiu 5x9m czesto przydala by sie nizsza niz minimalna moc blysku, za to jeszcze nigdy nie uzylem lampy ustawionej mocniej niz na polowe mocy.
Z reszta co za roznica jaka wielkosc studia? komfort pracy polega na tym ze stawiasz lampe tam gdzie chcesz.

Aberrator
21-01-2010, 03:51
Fajnie ze napisaliscie co nieco - dziekuje za pomoc. Pozostanie mi do kupienia jeszcze radiowy trigger no i softbox. Bowens na swojej stronie opisuje ten zestaw jako entry level (czyli dla poczatkujacych) wiec mysle ze t jest optymalne rozwiazanie i cenowe i doraznie wystarczy w fazie opanowywania podstaw kontroli nad swiatlem studyjnym.
Jakby jeszcze ktos byl laskaw napisac czy lampy o mniejszej mocy jak w tym przypadku 400 Ws nakladaja jakies ograniczenia na wielkosc stosowanego softboxa, czy mozna stosowac równiez wiekszy rozmiar? wiadomo ze im wiekszy tym lepiej.

maggot
21-01-2010, 04:18
uzywalem chinskich lampek CY-200 z okta 120cm i do pakszotow bylo ok

Jacek_Z
21-01-2010, 11:26
Jakby jeszcze ktos byl laskaw napisac czy lampy o mniejszej mocy jak w tym przypadku 400 Ws nakladaja jakies ograniczenia na wielkosc stosowanego softboxa, czy mozna stosowac równiez wiekszy rozmiar? wiadomo ze im wiekszy tym lepiej.można stosowac tak duże jak sie chce.

..Naczelna zasada jaka laczy wszystkie posty to : kupujcie lampy z mocowaniami Bowensa! (Jacek)
Potwierdzam. Oczywiście zawodowiec może wybrac inny system, ale oni już wiedzą czego potrzebują i co dany system oferuje więcej niż Bowens.

.Bowens nie podaje na swojej stronie zaleznosci pomiedzy wyborem mocy lamp a wielkoscia studia i tu mam problem bo jezeli od razu zainwestowalbym w mocniejszy zestaw ten 500/500 to czy byloby bardziej przyszlosciowe rozwiazanie?Bo takiej zależności nie ma.
Róznica w mocach 400 a 500 (o ile te cyfry by oznaczały moc w WS) jest aptekarska, rzędu 1/4 przysłony, więc ....
2x większa moc - zysk jednej przysłony. Co można nadrobić (gdy się ma słabe lampy) podnosząc ISO o 1 EV.

novell
22-01-2010, 18:52
no wlasnie pojawilo sie slowo ... przeslona.
jak bedziesz mial duze moce lamp to bediesz mogl cykac na f8 i ni ebedziesz sie potykal o stojaki....
jak bedziesz mial slabsze to bedziesz cykal na f4 albo przysowal lampy i sie potykal..... tak ja to widze- wyszedl bym of jakie f chce miec?

Aberrator
24-01-2010, 17:46
no wlasnie pojawilo sie slowo ... przeslona.
jak bedziesz mial duze moce lamp to bediesz mogl cykac na f8 i ni ebedziesz sie potykal o stojaki....
jak bedziesz mial slabsze to bedziesz cykal na f4 albo przysowal lampy i sie potykal..... tak ja to widze- wyszedl bym of jakie f chce miec?
No to policzyłem że jak ustawię np f/8 to biorąc GN Jaką podaje Bowens czyli 76 dla Gemini 400 daje dystans przy ISO 100 9,5 metra!, natomiast f/11 - 6,9 metra. Coś mi tu nie pasuje bo szybsze przysłony skutkowałyby koniecznością wystawienia lamp do pobliskiego sklepu mięsnego:) . Wyszedłem ze wzoru LP=dystans * przysłona czyli dystans = LP/przysłona. Wychodzi na to że lampy te sa o wiele wiele za mocne do małego pokoju.

Aberrator
24-01-2010, 17:53
Poprawka - przecież LP podane jest dla pełnej mocy a tam bodajże mozna regulowac w zakresie 1/1 1/32 czyli wtedy robiąc np połowie mocy da nam to w przybliżeniu 76/2 = 38 GN co już da odległość odpowiednio 4.75m oraz 3.45 m a to jeszcze deczko za daleko, czyli mocy na takie małe pomieszczenie dla 400 Ws to naprawdę sporo w zapasie - co mnie bardzo cieszy.

BlackRoger
24-01-2010, 19:34
Pod większe pomieszczenie to może i zapas mocy będzie dla takich lamp ale w tym małym pokoju na bank będzie Ci brakować dołu. No chyba że będziesz pracować na oktach fi 200.

Aberrator
24-01-2010, 21:18
Pod większe pomieszczenie to może i zapas mocy będzie dla takich lamp ale w tym małym pokoju na bank będzie Ci brakować dołu. No chyba że będziesz pracować na oktach fi 200.
Mógłbyś rozszerzyć tę kwestię i wyjaśnić na czym będzie polegać brak dołu?

BlackRoger
24-01-2010, 22:37
Dół = minimalna moc lampy.
Przy delikatnym doświetlaniu, słabej kontrze itp czasem ustawienie lampy na minimalną moc będzie niewystarczające. Im większy modyfikator, większe oddalenie tym będzie lepiej ale w małym pomieszczeniu nie da się czasem odsunąć lampy na kilka metrów. Nie mówiąc już o tym że odbywać się to będzie kosztem zmiany charakterystyki światła. Z mojej praktyki widzę że w średnio-małym studiu (ok 30m2) lampy 250Ws są wystarczające. No może czasem do dużej okty powyżej 120cm lub stripa przydałaby się jedna lampa 500Ws.
Bez szaleństw z tymi mocami lamp - nawet na wyposażeniu dużych powierzchni studyjnych są lampy rzędu 200Ws.

orwo
24-01-2010, 22:59
Witam, forumowiczów
:-D
Też miałem ten problem, wybrałem Bowens Gemini 200/200 kit.

krystek
25-01-2010, 00:35
przepraszam bardzo, ale uzywanie GN jest najglupsza rzecza jaka mozna wymyslic z lampami studyjnymi. kazdy odblysnik ma inna sprawnosc, jeden z da f/128 z 1m, inny f/32 na tej samej mocy, wiec pojecie GN mozna sobie wsadzic...
nie liczyc tylko pytac ludzi (p. Andrzej z foto7 - dystrybutor bowensa), bo chyba tylko hensel ma przeprowadzona pelna fotometrie w polsce na ktorej mozna bazowac

dvkoc
30-01-2010, 21:42
Nie mozna tak szachowac natezeniem swiatla w funkcji odleglosci oswietlanego obiektu. Nie sa to funkcje liniowe, w ktorych jest wprostproporcjonalna zaleznosc miedzy nimi.

Jacek_Z
31-01-2010, 00:39
natężenie światła zmienia się z kwadratem odległości.
Z LP można łatwo wyliczyć jak zmiana odległości zmieni przysłonę. Zmiana odległości o 1,4x zmienia 2x natężenie światła. Czyli o jedną przysłonę. Tylko po co to liczyć. To sie mierzy (flashmeterem)

dvkoc
01-02-2010, 18:49
A co sadzicie o zestawie Bowensa Gemini 2x500Pro + 2x750Pro. Oczywiscie z softboxami itp. do studia okolo 100mkw, do fotografowania mody, ludzi i portretow? Czy zapas mocy bedzie wystarczajacy ?

BlackRoger
01-02-2010, 18:58
A co sadzicie o zestawie Bowensa Gemini 2x500Pro + 2x750Pro. Oczywiscie z softboxami itp. do studia okolo 100mkw, do fotografowania mody, ludzi i portretow? Czy zapas mocy bedzie wystarczajacy ?
Więcej szczegółów: na jakim ISO będziesz robił foty? ISO 200, 100, 50... ? Obiekty statyczne czy ruchliwe (czasy synchronizacji) - chociaż patrząc po wstępnym wyborze lamp raczej jakieś modeliny w ciuszkach masz zamiar robić. Jak duże będą te modyfikatory. Zwykłe lustro czy w planach coś z centralna migawką?
Wstępnie powinno być ok, najwyżej uzupełnisz potem ten zestaw o mocniejsze lampy.

Jacek_Z
01-02-2010, 19:13
Bowensy 750 pro zdaje sie maja krótkie czasy błysku, wyraźnie krótsze niż Bowensy 500. Sprawdź ten parametr. To zaleta przy modelkach w ruchu.

BlackRoger
01-02-2010, 19:18
Bowens 500 Pro i 750Pro mają praktycznie takie same czasy (odpowiednio 1/2400 i 1/2300) "Zwykłe" bowensy 500R z kolei 1/900s.

dvkoc
01-02-2010, 20:59
A ja myslalem, ze to spory zapas. Co do iso to w D3 mam 200. Obiektywy to 85 1.4 50 1.4 70-200afs vr. A propos modyfikatorow poza softboxami oswietlajacymi cala sylwetke, to raczej nic wielkiego czyli plastry miodu zakladane na reflektory beauty dish. Niczego wiekszego nie uzywalem do tej pory.
Chyba, ze radzicie cos zupelnie innego bardziej przydatnego.

BlackRoger
01-02-2010, 21:29
Pod D3 wystarczą, podobnie bym dobrał zestaw pod taką powierzchnię - rozumiem że wspomniane 100m2 to powierzchnia netto studia bez zaplecza, biura itp. I nie jakaś długa , niska i wąska kiszka?

dvkoc
01-02-2010, 23:02
Powierzchnia jest duzo wieksza to hala jakies 500mkw, wydzielic mozna dowolny fragment o dowolnym ksztalcie. Te 100m to takie umowne. Co radzisz zeby jeszcze dokupic ?

BlackRoger
01-02-2010, 23:11
Na pewno blendy, żurawia, oktę, sensowne sterowanie radiowe (rozważ dokupienie modułów pocket wizard do tych lamp) a dalej kupno akcesoriów wg zapotrzebowania ;) No i do mody przydałby się jakiś Ring Flash - ale tutaj kłania się albo zestaw z generatorkami albo adaptery na lampy (Bowens takie tez robi ale raz że kosztują prawie tyle co lampy a dwa że są nieporęczne).

dvkoc
01-02-2010, 23:23
Dzieki wielkie za pomoc, troche rzeczy juz mam. Reszte niestety musze dokupic.

BlackRoger
01-02-2010, 23:35
No i nie zapomnij o dziewczynach i nie rób im hardcoru - przebieralnia, łazieneczka i stanowisko do wizażu na poziomie. Bo one pamiętliwe są ;)

Aberrator
01-02-2010, 23:42
............ sensowne sterowanie radiowe (rozważ dokupienie modułów pocket wizard do tych lamp) a dalej kupno akcesoriów wg zapotrzebowania ;) ...............

No widze ze zawartosc watku zaczela totalnie odbiegac od rzuconego na poczatku tematu ale nic.. roszczen do watky nie wnosze a zawsze ktos bedzie mial z niego jakis pozytek. Wytluscilem temat potuszony przez Ciebie bo chcialbym wiedziec jak tego uzywac - wyslalem pytanie dotyczace tego sterowania do sklepu ale nie umieli mi odpowiedziec, chodzi mi o to ile potzreba tych nadajniko-odbiornikow np do sterowania 2oma lampami, czy podlaczamy nadajnik do goracej stopki a odbiornik do jednej lampy a reszte ustawiamy na slave i odpalaja na fotocele? np ten kit co mnie interesuje (tytulowy z watku) ma w akcesoriach radiowy wyzwalacz ale tam jest tylko jeden element i zupelny brak opisu.
Dzieki za odpowiedz

BlackRoger
02-02-2010, 00:23
W Bowensach z serii R oraz Pro (nowe serie) jest możliwość zainstalowania (opcjonalnie) modułu do wyzwalania radiowego - do wyboru Pocket Wizard (wersja EU lub USA) lub PULSAR. Wygląda to w ten sposób że montujemy taki moduł we wnętrzu lampy a w body standardowy nadajnik. Plusy takiego rozwiązania to: taniej (minimalnie ale zawsze w porównaniu do odbiorników montowanych na zewnątrz), brak konieczności wymiany baterii no i nic nam nie dynda na zewnątrz lampy.
To czy kupisz tylko jeden odbiornik lub dwa na dwie lampy to Twoja osobista sprawa - jak jeden to drugą lampę ustawiasz na fotocelę, jak dwa to wiadomo... Nie wiem jak to wygląda niestety we wspomnianym przez Ciebie zestawie, myślę że podobnie.
Jeśli już kompletujesz taki zestaw to też myślę że pod kątem braku wpływu wyzwalania lamp przez przypadkowy błysk - na plenerze jak się zbiegną gapie z małpkami to masz po chwili dosyć. Poza tym czasem fotocela lubi być ślepa, szczególnie w większych pomieszczeniach i w plenerze. Więc jeśli kaska pozwala to instalowałbym wewnętrzną radiówkę w każdej z lamp.

dvkoc
02-02-2010, 03:09
Podczepilem sie pod watek, zeby nie zakladac nowego bo w sumie jest on bardzo zblizony i wyjasnia wiele pokrewnych kwestii doboru lamp.

marszull
02-02-2010, 15:17
Czy ktos korzystal z bowensow R i Pro z wbudowanymi pocketami? Jak wyglada wybór kanalu?

krystek
02-02-2010, 15:49
podczas włączenia lampy, przez 30s naslu****e sygnalu, w tym czasie wyzwalasz test w nadajniku. kompletne idiot mode, nie da sie tego popsuc

marszull
02-02-2010, 16:30
rzeczywiscie idiot mode ;-)
tak samo jest z sekonickiem?

krystek
02-02-2010, 16:41
jezeli pytasz o spinanie sekonica z lampa to tak

BlackRoger
02-02-2010, 19:09
Czasem nie 10s? 30s trochę długawo tym bardziej że system zczytuje kanał przy każdym włączeniu lamp.

marszull
02-02-2010, 20:10
jezeli pytasz o spinanie sekonica z lampa to tak

o to mi chodzilo, dzieki

krystek
02-02-2010, 21:59
30, wtedy masz czas zeby spokojnie wlaczyc wszystkie lampy w studio i dac sygnal

BlackRoger
02-02-2010, 22:46
30, wtedy masz czas zeby spokojnie wlaczyc wszystkie lampy w studio i dac sygnal
Pytałem bo w foto7 mówili coś innego - no ale widać się pomylili ;)

krystek
02-02-2010, 23:05
to moze klamie, ale pamieta mi sie ze 30. tak czy inaczej to bez znaczenia ;]

BlackRoger
02-02-2010, 23:16
to moze klamie, ale pamieta mi sie ze 30. tak czy inaczej to bez znaczenia ;]
Racja. Olać te ułamki :)