PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki RAW? Skompresowany czy nieskompresowany?

perek83
21-01-2010, 01:22
Mam prosbe o pomoc. Posiadam D300 i za dw tygodnie mam pierwszy slub. Posiadam 3 kart pamieci 8,4 i 2GB. Moje pytanie brzmi. jak najlepiej zapisac RAW aby moje karty pomiesciły ich najwiecej. W tej chwili mam ustawione RAW - skompresowane bezstratnie i na 8gb wchodzi ok 450 RAW. macie jakies pomysły??

krystek
21-01-2010, 01:24
skompresowany jak nazwa wskazuje

mpwt
21-01-2010, 01:25
Skompresowanie bezstratne 12 bit... aby zmieścić więcej można już tylko stratnie. Ale to cię chyba nie interesuje. Cudotwórcami nie jesteśmy i nic mądrzejszego nie wymyślimy.

kichu
21-01-2010, 01:28
Mam prosbe o pomoc. Posiadam D300 i za dw tygodnie mam pierwszy slub. Posiadam 3 kart pamieci 8,4 i 2GB. Moje pytanie brzmi. jak najlepiej zapisac RAW aby moje karty pomiesciły ich najwiecej. W tej chwili mam ustawione RAW - skompresowane bezstratnie i na 8gb wchodzi ok 450 RAW. macie jakies pomysły??

w zasadzie nie ma sensu uzywac rawow nieskompresowanych- tracisz tylko miejsce na karcie niczego nie zyskujac

skompresowane bezstratne - jak sama nazwa wskazuje nie powoduje utraty zadnej informacji zapisanej w rawie - tak jakbys rawa spakowal zipem i pozniej rozpakowal

kompresowanie stratne powoduje jest teoretycznie wizualnie bezstratne, ale czesc informacji zapisanych w raw znika
(algorytm z tego co czytalem gdzies usrednia niektore sasiadujace ze soba wartosci pikseli jesli jego zdanie nie spowoduje to wplywu na apsket wizualny obrazka) oszczedza sie dzieki temu troche miejsca i w 99% przypadkow
jesli nie bedziesz na maksa forsowal rawa mozna smialo tej opcji uzywac

perek83
21-01-2010, 01:32
no i dzieki za szybko odpowiedz. czyli zostaje na bezstratnych i musze dokupic karte jeszcze jedna...

nonnatus
23-01-2010, 15:40
Mam prosbe o pomoc. Posiadam D300 i za dw tygodnie mam pierwszy slub.

...a narzeczona ma canona? :D
dlaczego od razu zakładasz, ze będzie kolejny:D :D :D
taki nędzny żarcik
:)

na marginesie, ale w temacie: sprawdź jakie to są karty, jakich producentów.
jakieś badziewskie za 100 złotych? czy extreme III/IV

na ślub używaj najlepszej. bo może Ci się zdarzyć to co mi:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img686.imageshack.us/img686/7716/ggg2093net.jpg]źródło ([URL=http://img686.imageshack.us/i/ggg2093net.jpg/)[/URL]

:D

zasada jest taka:
na uroczystość używasz najlepszą kartę jaka masz.
na zabawę - te słabsze

odnosząc się do Twojego bólu, to faktycznie może Ci zabraknąć miejsca.
dobrym rozwiązaniem jest bank danych. a jako,że to droga sprawa - używam małego laptoka 10 calowego.
pojemnośc 40 giga. jak nie masz, to pozycz. sporo ludzi ma takie maleństwa jako drugi komp :)

jackrabbit
23-01-2010, 15:55
nonnatus swietne zdjecie, to slub czy rozwod byl? :mrgreen:

nonnatus
23-01-2010, 15:58
nonnatus swietne zdjecie, to slub czy rozwod byl? :mrgreen:

dwa w jednym :D

monikad4M
23-01-2010, 16:02
o kurde! od razu widać, że zdjęcie prościutkie :)

monikad4M
23-01-2010, 16:05
perek83 - robisz tylko ceremonię, czy komplet z przygotowaniami? bo jak sam ślub to wystarczy dodatkowa karta, jak z weselem i przygotowaniami to kombinuj i kartę i laptopa. Ja bym tak zrobiła.

nonnatus
23-01-2010, 16:08
o kurde! od razu widać, że zdjęcie prościutkie :)

a jakie ma byc krzywiutkie?
przeca to ino ilustracja do przykladu, kiedy nawala karta, a nie fota pod ocenę
boszeee :)

Moonbeam
23-01-2010, 17:52
Różnica pomiędzy rawem skompresowanym stratnie i bezstranie będzie widoczna tylko w 1:1 lub formatach większych niż 30x45... Dlatego na ślubie myślę że spokojnie można używać takiej kompresji, i tak nikt nie zauważy różnicy, a odetchną karty i dyski. Ja mimo że robię śluby w kompresji stratnej, to i tak mam 2 TB zajętego miejsca na dyskach... Nowe już się nie mieszczą w obudowie.

stig
23-01-2010, 18:23
Od zawsze robie 12-bit z kompresja stratna. Trzeba sie naprawde postarac (eksperymentalne, niespotykane w normalnej pracy forsowanie), zeby zobaczyc jakies roznice, a i to tylko wtedy, kiedy porownuje sie pod lupa w Photoshopie -- dokladnie takie same kadry). Na normalnej odbitce z normalnego zdjecia, nikt w zyciu nie dojrzy efektow tej kompresji.

perek83
23-01-2010, 18:27
no to mnie teraz pocieszysliscie. w sumie mlodym mam oddac zdjecia na plycie, wiec mysle ze od razu do druku pojda. no ale nie beda czepiac sie i exif-ów sprawdzac nie beda;) bede musial z tym powalczyc bo laptopa mam ale 15" wiec nie bede go targal:P chyba sprobuje z ta kompresja stratna, zobacze jakto wyjdzie:)

stig
23-01-2010, 18:32
Jesli chcesz byc pewnym swojej decyzji, to po prostu zrob szybki eksperyment. Aparat na statyw, ustaw NEF z kompresja stratna, najlepiej niedoswietl o 1 EV, potem zrob drugiego z kompresja bezstratna, i wywolaj obydwa w ten sam sposob. Bedziesz wiedzial czy warto oszczedzic miejsce na kartach i dysku, czy tez nie.

monikad4M
23-01-2010, 18:59
a jakie ma byc krzywiutkie?
przeca to ino ilustracja do przykladu, kiedy nawala karta, a nie fota pod ocenę
boszeee :)

przecie żartowałam!!!! boszeee :) :) :)

Martix
23-01-2010, 22:09
W d200 jest tylko wybór z kompresją lub bez. W instrukcji jest podane że przy kompresji jest strata w jakości. Da się jakoś ustawić by nie było straty?

stig
23-01-2010, 23:52
W d200 jest tylko wybór z kompresją lub bez. W instrukcji jest podane że przy kompresji jest strata w jakości. Da się jakoś ustawić by nie było straty?D200 nie ma mozliwosci wlaczenia kompresji bezstratnej. Jest tylko niekompresowany i kompresowany stratnie.

Martix
24-01-2010, 08:53
Dzięki, czyli pozostaje mi focenie bez kompresji

Moonbeam
03-02-2010, 16:47
Porównywałem 3 rawy: skompresowany stratnie, bezstratnie i 14-bit bezstratnie rozjaśnione o 4 EV. Różnica między pierwszymi dwoma była zauważalna w skali 1:1, ale żaden z nich się nie wyróżniał. Po prostu trochę inny rozkład przejść tonalnych, ale dynamika i detale niemal te same. No może jakaś minimalna przewaga bezstratnej była, ale za to miała więcej szumu (mocno rozjaśnione iso 200). Różnica między 12 a 14 bit w najgłębszym cieniu też była bardzo niewielka. Co prawda niektóre małe obszary w 12 bit były czarne, a w 14 jakiś tam detal się pojawił, ale znów kosztem szumu. Jeśli nie obrabiasz intensywnie zdjęć to różnicy nie będzie prawie żadnej, jeśli obrabiasz to co najwyżej dopatrzysz się jej sam, ale nikt z oglądających.

Sokolik Wędrowny
24-08-2014, 22:56
Odkopię :)
Mam d300, kartę 8 GB i zagwozdkę: przy pustej karcie i ustawionej 12-bitowej głębi kolorów aparat pokazuje identyczną liczbę zdjęć możliwych do wykonania w przypadku braku kompresji i kompresji bezstratnej. Nie jest to czasem dziwne? Na chłopski rozum liczba zdjęć możliwych do zapisania w tym drugim przypadku powinna się zwiększyć...

stig
25-08-2014, 08:01
Ale komputer aparatu nie potrafi przewidzieć w jakim stopniu zarejestrowane przez Ciebie obrazy się skompresują, więc przy pustej karcie nie jest w stanie podać prawidłowego wyniku. Ten będzie na bieżąco korygowany wraz z zapisywanymi zdjęciami.

Sokolik Wędrowny
25-08-2014, 08:37
Dziękuję za wyjaśnienie, miło wiedzieć, że poczciwy D300 nie postradał zmysłów na starość... :)