PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Stojak na fasolę nr 01

wpkx
20-01-2010, 23:41
http://wpk.eltrakon.pl/Stojak%20na%20fasol%c4%99%2001.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/Stojak%20na%20fasol%c4%99%2001.jpg)

Wielmożna Krytyko, zapraszam ponownie.
Zajętym podaję gotowe komentarze - wystarczy podać odpowiednią literkę lub kilka:

a) niedoświetlony pierwszy plan/całość niedoświetlona lub zbyt ciemna
b) nieostry plan drugi
c) śnieg jakiś niebieski zamiast biały/całe zdjęcie jest niebieskie/zły balans bieli
d) zbyt duże szumy/zbyt wysokie ISO
e) błędy w kompozycji
f) za dużo pluginów/niedostateczne opanowanie PhotoShopa
g) w ogóle za mało cukierkowe i kiczowate/nie nadające się na kalendarz

To jak wiadomo nie wyczerpuje tematu, pole do popisu dla mniej zajętych otwarte.

Proac150
20-01-2010, 23:46
Piękne zdjęcie, cudownie naświetlone, fantastyczna faktura śniegu, piękny kadr i te ziarno dodające uroku.

Nemeth
20-01-2010, 23:49
Ja mam fazę na kwadraty więc mi góry brakuje. A tak to całkiem całkiem.

jackrabbit
20-01-2010, 23:50
hmmm... interesujace

graf
20-01-2010, 23:54
kompozycja super, ziarno extra pasuje ale balans bieli skopany, to oczywiście m/z :)

Sylvester
20-01-2010, 23:55
podoba sie choć troszke leci w lewo mz

Greg77
20-01-2010, 23:55
No zapomniales dodac ze balans bieli w D...ie

wpkx
21-01-2010, 00:14
No zapomniales dodac ze balans bieli w D...ie

Wypraszam sobie.
Wystarczyło przeczytać dokładnie co proponuję i napisać c3. :mrgreen:

wingeo
21-01-2010, 00:25
...... moim zdaniem musisz to dać na "THE BEST - SUBIEKTYWNIE", ..... świetna fota, nic bym już nie zmieniał.

microbot
21-01-2010, 00:30
Proszę dopisać
h) ciasno ;)
i) nieostry pierwszy plan ;)

Greg77
21-01-2010, 00:48
Zastanawiam sie do czego dazysz z takimi opisami prac?
Zastanawiam sie jaki jest tego cel?

wpkx
21-01-2010, 00:53
Zastanawiam sie do czego dazysz z takimi opisami prac?
Zastanawiam sie jaki jest tego cel?

Doprawdy nie wiem, w czym masz problem.
Jak wszyscy, wliczając Ciebie, oczekuję konstruktywnej krytyki aby w konsekwencji robić "lepsze" zdjęcia.
To przecież oczywiste. :mrgreen:

Greg77
21-01-2010, 01:09
No to juz tobie mowie....wszystko co napisales plus, zastanow sie co sie tobie w tamtej fotce podoba?!?!
No chyba ze to sa zdjecia akiegos "artysty" i probujesz nam pokazac ze sie nie znamy......z tego zdjecia by cos bylo, pomysl jest....aaaa i ten drugi plan pasuje nie ostry......tyle ze nie przyjmuje tego blue....

wpkx
21-01-2010, 01:17
No to juz tobie mowie....wszystko co napisales plus, zastanow sie co sie tobie w tamtej fotce podoba?!?!
No chyba ze to sa zdjecia akiegos "artysty" i probujesz nam pokazac ze sie nie znamy......z tego zdjecia by cos bylo, pomysl jest....aaaa i ten drugi plan pasuje nie ostry......tyle ze nie przyjmuje tego blue....

Widzę, że jako mistrz klifowych panoram masz aspiracje mentora. Bardzo dobrze, ktoś musi ;)
Fotka jest taka sobie, jak 99.99% fotek na forum.
Ale blue Ci się nie podoba. Balans bieli w dupie... Teoretycznie i wg tzw. ogólnych norm jak najbardziej.
Tylko czy robiłeś kiedyś zdjęcia o zmierzchu i patrzyłeś na świat bez włączania mózgowego Photoshopa?

barbi
21-01-2010, 01:21
Szkoda Panie Autorze, że nie przewidziałeś więcej opcji wyboru:wink:. :( Jak dla mnie sam kadr byłby bardzo dobry, pod warunkiem, że coć chce przedstawiać. Tylko pytanie: CO? W tym zdjęciu ja tego nie widzę. Może dlatego, że jestem strasznym laikiem?! Może jakby wpuszczono więcej światła na pierwszy plan, byłoby ciekawiej lub przynajmniej pierwszy plan byłby bardziej ostry?

jackrabbit
21-01-2010, 01:26
Tylko czy robiłeś kiedyś zdjęcia o zmierzchu i patrzyłeś na świat bez włączania mózgowego Photoshopa?

to rozumiem ze nastepnym razem zaprezentujesz nam cale czarne zdjecie i powiesz ze to zdjecie ciemnego lasu w nocy? no bo tak z pewnoscia wyglada :lol:

wpkx
21-01-2010, 01:32
to rozumiem ze nastepnym razem zaprezentujesz nam cale czarne zdjecie i powiesz ze to zdjecie ciemnego lasu w nocy? no bo tak z pewnoscia wyglada :lol:

Cytując stary żydowski dowcip:
Obraz zawierający wyłącznie czerwoną płaszczyznę, tytuł "Przejście przez morze czerwone".
Zamawiający: - A gdzie lud Mojżesza?
Twórca: Już przeszli.
Zamawiający: - A żołnierze faraona?
Twórca: - Jeszcze nie nadeszli... :mrgreen:

Ale tak w ogóle to usiłujesz uprościć sprawę.

tormentol
21-01-2010, 01:37
Ciekawy fot, kadr mi się podoba, może bw też by tu pasowało. Fajne miejsce na dwa zdjęcia minimalistyczne z drzewem i stojakiem.

jackrabbit
21-01-2010, 01:43
Ale tak w ogóle to usiłujesz uprościć sprawę.

bo ja prostak jestem :mrgreen:

wingeo
21-01-2010, 02:21
Doprawdy nie wiem, w czym masz problem..............................:

....... Misiu, ... ale o co Ci chodzi?

Greg77
21-01-2010, 02:52
Widzę, że jako mistrz klifowych panoram masz aspiracje mentora. Bardzo dobrze, ktoś musi ;)
Fotka jest taka sobie, jak 99.99% fotek na forum.
Ale blue Ci się nie podoba. Balans bieli w dupie... Teoretycznie i wg tzw. ogólnych norm jak najbardziej.

Tak robilem zdjecia o zmierzchu...........Zenitem wychodzily lepsze zdjecia.......
Ja rozumiem ze masz wizje i chcesz kreowac swoj styl, domagasz sie krytyki ale jej nie chcesz przyjac, widac to w twoich opisach, jezeli zdajesz sobie sprawe z bledow (a raczej piszesz to ironicznie robiac sobie z nas wszystkich jaja) to po co pokazujesz.......
Nie jestem zadnym mistrzem.....ani mentorem!!!!
Twoja fotka ma CIEKAWY KADR!
Ale cala reszta lezy!!!!
Myslisz ze nie wiem co to znaczy robic zdjecia bez obrobki.......myslisz ze jestem dzieckiem cyfry.....to sie mylisz!
A poza tym to widze ze kolejnys wyznawca zdjec prosto z puszki......powodzenia......:D Nie wiem czy wiesz ale kiedys byla ciemnia....teraz jest PS

Strus
21-01-2010, 07:27
C

urbik
21-01-2010, 08:22
Ja wybieram C.Kadr mi sie podoba, ale do tego ziarenka to widziałbym to w B&W

jaś
21-01-2010, 10:53
powiem tak - podobami mi się, ale dopisałbym że na pierwszym planie też nie ma ostrości :), kolorek też nie do końca mi pasuje wolałbym bardziej w granacie niż fiolecie , pasuje do wyzwania zapodanego przez Światło - zagłosowałbym na nią. Więcej luzu.

Nikonozaur
21-01-2010, 11:22
Bosko jest. Nie, Busko jest, po dłuższej kontemplacji widać też Zdrój. :mrgreen:

zaza67
21-01-2010, 11:22
Bosko jest. Nie, Busko jest, po dłuższej kontemplacji widać też Zdrój. :mrgreen:

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

wpkx
21-01-2010, 11:27

Zatem zapraszam na kur... ację. :mrgreen:

Nikonozaur
21-01-2010, 11:34
Zatem zapraszam na kur... ację. :mrgreen:
Nie lubię takich melancholijnych stron, wybiorę & lub okolicę. :mrgreen:

wpkx
21-01-2010, 11:37
Nie lubię takich melancholijnych stron, wybiorę & lub okolicę. :mrgreen:

No to już wybrałeś oglądając stojak. Aus Stettin masz rzut beretem.
Beretem z antenką. :mrgreen:

Pablo 77
21-01-2010, 11:39
Muszę coś takiego zrobic.Popularnosc gwarantowana jak widac:):):)

MadOnion
21-01-2010, 12:49
Dopiero co dostałem kalendarz, poproszę o dodanie 13 miesiaca z tym zdjeciem.

malasana
21-01-2010, 13:21
Hmm, nie widze zdjecia...

ostrytux
21-01-2010, 15:25
Jest kreatywnie i to mi się podoba :)

wpkx
21-01-2010, 20:41
Tak robilem zdjecia o zmierzchu...........Zenitem wychodzily lepsze zdjecia.......

... niż te, które teraz wychodzą Ci z cyfry? :D

Ja rozumiem ze masz wizje

Moja wizja w tym konkretnym przypadku polega na dostrzeganiu niebieskiej dominanty w specyficznym oświetleniu o zmierzchu. Wiem, że matryce lubią dostrzegać ją bardziej i z reguły wszyscy to korygują, ale to nie znaczy, że tej dominanty wtedy nie ma. Na slajdach też mi czasem wychodziła, ale to pewnie dlatego, że nie robiłem ich Zenitem :D

i chcesz kreowac swoj styl, domagasz sie krytyki ale jej nie chcesz przyjac, widac to w twoich opisach, jezeli zdajesz sobie sprawe z bledow (a raczej piszesz to ironicznie robiac sobie z nas wszystkich jaja) to po co pokazujesz.......

Dla jakiegoś powodu odbierasz to jako atak na siebie. Nie rozumiem dlaczego. Chyba nam wszystkim zależy na dobrej zabawie, byle nie cudzym kosztem. Sparafrazuję: to po co odpowiadasz?

Nie jestem zadnym mistrzem.....ani mentorem!!!!

Ton Twoich wypowiedzi raczej temu zaprzecza ;)

Twoja fotka ma CIEKAWY KADR!

Dziękuję.

Ale cala reszta lezy!!!!

Również dziękuję.

Myslisz ze nie wiem co to znaczy robic zdjecia bez obrobki.......myslisz ze jestem dzieckiem cyfry.....to sie mylisz!
A poza tym to widze ze kolejnys wyznawca zdjec prosto z puszki......powodzenia......:D Nie wiem czy wiesz ale kiedys byla ciemnia....teraz jest PS

Specjalnie dla Ciebie wstawiam wersję prosto z puszki, żebyś porównał co zepsuła ona z tym, co dalej zepsułem ja:

http://wpk.eltrakon.pl/_DSC2598-Resizer-1024Q100.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/_DSC2598-Resizer-1024Q100.jpg)

Dodatkowo bonus w postaci fotki zrobionej kilka dni wcześniej, również prosto z puszki. Tu się dopiero skrzywisz:

http://wpk.eltrakon.pl/_DSC2543-Resizer-1024Q100.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/_DSC2543-Resizer-1024Q100.jpg)

Ktoś mądry tu napisał: więcej luzu...

Greg77
21-01-2010, 20:51
Pierwsze z djecie prosto z puszki, przed zepsuciem duzo ciekawsze niz po zepsuciu, gdybys to dal do ladnego B&W to by byl ciekawy minimal!!
A drugie......nie mow mi ze chcesz pokazac jak niebieski jest swiat po zmierzchu??!
Matryce pokazuja taki swiat przy zle dobranym balansie bieli i nie wmowisz mi ze tak jest naturalnie!
Pisz co chcesz ja juz sie nie wypowiadam pod twoimi zdjeciami!

nothing
21-01-2010, 22:13
Próbowałeś może z deko innymi zafarbami...? Pytam z ciekawości...? Mnie to zdjęcie przypadło do gustu.

jackrabbit
21-01-2010, 22:19
moze by tak na negatyw przerobic? ;)

erde
21-01-2010, 22:23
Kadrowo jest dobrze. Obróbkowo według mnie poległeś. Ze swoim zachowaniem również, ale to pomijam. Prosto z puszki jest fajne chociaż i tak zbyt niebiesko. Nie jesteś jedyną osobą, która widziała takie warunki pogodowe i takie światło, więc nie wciskaj kitu :D Spaprałeś balans bieli i tyle.

Przyznać muszę, że znalazłeś za to świetny sposób na wysoką oglądalność i odzew - za to duże brawa.

Pzdr.

wpkx
21-01-2010, 23:00
Kadrowo jest dobrze. Obróbkowo według mnie poległeś. Ze swoim zachowaniem również, ale to pomijam. Prosto z puszki jest fajne chociaż i tak zbyt niebiesko. Nie jesteś jedyną osobą, która widziała takie warunki pogodowe i takie światło, więc nie wciskaj kitu :D Spaprałeś balans bieli i tyle.

Przyznać muszę, że znalazłeś za to świetny sposób na wysoką oglądalność i odzew - za to duże brawa.

Pzdr.

Następnym razem dodam podpunkt dotyczący mojego zachowania, które w swej dobroci "pominąłeś"... :mrgreen:

Dziękuję wszystkim, którym zechciało się zabrać głos w wątku, nawet jedną literką ;) - cała przyjemność po mojej stronie.

erde
22-01-2010, 00:50
koniecznie. dzięki za ujęcie trudnego ortograficznie i gramatycznie słowa w cudzysłów. Bez tego mógłbym się pogubić i niechybnie napisać jakiegoś babola.

a tak od serca - przestań robić z siebie sfrustrowanego pseudo artystę, weź aparat i rób zdjęcia prezentując je później bez zbędnych dodatków.

Pablo 77
22-01-2010, 00:51
a tak od serca - przestań robić z siebie sfrustrowanego pseudo artystę, weź aparat i rób zdjęcia prezentując je później bez zbędnych dodatków.
Jestem za:):):)

wpkx
22-01-2010, 00:58

Witam mentora numer dwa. :mrgreen:

erde
22-01-2010, 01:01
Domniemane witanie nastąpiło nieco wcześniej. Poluzuj nieco pasek w spodniach i będzie wszystko dobrze.

wpkx
22-01-2010, 01:04
Domniemane witanie nastąpiło nieco wcześniej. Poluzuj nieco pasek w spodniach i będzie wszystko dobrze.

Yes, sir.

krzysztofz24
22-01-2010, 11:43
Zdjecie prosto z puszki jak dla mnie lepsze od tego obrobionego,kadr calkiem ciekawy ( to obrobione wyglada jakbys mial PS od paru dni i staral sie dowalic wszystkiego co sie da na sile - zafarb plus ziarno), co do bonusa sie nie wypowiem.

jarek76
22-01-2010, 21:35
Witam mentora numer dwa. :mrgreen:

Proszę o powstrzymanie się od takich tekstów, nie jesteśmy na forum onetu :evil:

wpkx
22-01-2010, 22:43
Proszę o powstrzymanie się od takich tekstów, nie jesteśmy na forum onetu :evil:

Jaki groźny emotikon...
Spokojnie, sam wczoraj doszedłem do tego wniosku. Aczkolwiek nie sądziłem, że komuś z "władzy" będzie się chciało jeszcze odzywać w tak niestosownym, jak widać, wątku...

Zatem przepraszam wszystkich, że pozwoliłem wciągnąć się w dziecinne słowne gierki, stawiające mnie poniżej "dopuszczalnego" poziomu.

Choć nie wydaje mi się, że kogokolwiek obraziłem i na pewno nie było to moim celem. Jeśli jednak się mylę i ktoś tak się poczuł oraz chciałby satysfakcji, to proszę przede wszystkim o priva abyśmy nie nabijali bezsensownych postów.

Mam tylko wrażenie, że Twoja uwaga nie powinna dotyczyć tylko i wyłącznie mojej osoby.

harb
22-01-2010, 23:20
Następnym razem dodam podpunkt dotyczący mojego zachowania, które w swej dobroci "pominąłeś"... :mrgreen:......

mz. im więcej będzie tych następnych " pokazów " tym bardziej spadać Ci będzie oglądalność, na tym forum co jakiś czas pojawiają się skandaliści i zbiegiem czasu ślad po nich zanika, tracąc zainteresowanie giną śmiercią naturalną

kreatywność ma również pewne kanony, prace muszą być naprawdę kreatywne, wzbudzanie zainteresowania czy też frustracji sposobem prezentacji i narracji na dłuższą metę nie przynosi efektów

pozdrawiam :-?

wpkx
22-01-2010, 23:33
mz. im więcej będzie tych następnych " pokazów " tym bardziej spadać Ci będzie oglądalność, na tym forum co jakiś czas pojawiają się skandaliści i zbiegiem czasu ślad po nich zanika, tracąc zainteresowanie giną śmiercią naturalną

kreatywność ma również pewne kanony, prace muszą być naprawdę kreatywne, wzbudzanie zainteresowania czy też frustracji sposobem prezentacji i narracji na dłuższą metę nie przynosi efektów

pozdrawiam :-?

OK, pojechałeś sobie po mnie. Nawet nie sądziłem, że zostałem skandalistą. Powinienem chyba być dumny - ale jakoś nie jestem.

Twoje uwagi przyjmuję do wiadomości, bo akurat jesteś jedną z niewielu osób, które cenię wśród krajobrazowców.
I pozdrawiam bez przekąsu.

borregaard
22-01-2010, 23:53
OK, pojechałeś sobie po mnie. Nawet nie sądziłem, że zostałem skandalistą. Powinienem chyba być dumny - ale jakoś nie jestem.

Twoje uwagi przyjmuję do wiadomości, bo akurat jesteś jedną z niewielu osób, które cenię wśród krajobrazowców.
I pozdrawiam bez przekąsu.
Nie zostaleś skandalistą,nie pochlebiaj sobie....:wink:
Niezbyt udane foty...dawaj dalej...:-D