Zobacz pełną wersję : Capture NX2 - pokazuje inaczej zdjęcie niż IrfanView
nightelf
20-01-2010, 21:48
Witam
Zmieniłem właśnie monitor z kineskopowego MAG 796PF na LCD DELL 2209WA
I teraz mam taki problem, jest sobie zdjęcie przedstawiające ludzkie ciało, z jednej strony oświetlone, z drugiej pozostające w cieniu.
Gdy oglądam je w NX2 wygląda straszne, zwłaszcza przejście od oświetlonej do ciemnej części, kontrast jakby o wiele większy, skóra wręcz czerwona.
Natomiast to samo zdjęcie oglądane przez IrfanView prezentuje się o wiele lepiej, można powiedzieć, że tak jak na starym monitorze.
W windows przy zarządzaniu kolorami podpięty jest domyślny profil monitora.
W NX2 jakiego bym profilu nie wybrał w zakładce color management wygląda to źle, albo jeszcze gorzej.
Co zrobić, żeby mieć w miarę miłe przejścia między odcieniami?
skóra wręcz czerwona
Typowy przypadek wyświetlenia zdjęcia o mniejszym gamucie bezpośrednio w szerszej przestrzeni monitora. Znaczy aplikacja która tak wyświetla nie ma CMS, ma CMS źle ustawiony, lub ogólnie CMS leży i kwiczy. Do tego wnioskuję przypadkowość zachowania monitora, czyli brak wyregulowania i oprofilowania, który dopełnia obrazu pola bitwy.
nightelf
21-01-2010, 01:50
Typowy przypadek wyświetlenia zdjęcia o mniejszym gamucie bezpośrednio w szerszej przestrzeni monitora. Znaczy aplikacja która tak wyświetla nie ma CMS, ma CMS źle ustawiony, lub ogólnie CMS leży i kwiczy. Do tego wnioskuję przypadkowość zachowania monitora, czyli brak wyregulowania i oprofilowania, który dopełnia obrazu pola bitwy.
Dziękuję za odpowiedź. Zabawne zmieniłem w systemie CMS z profilu domyślnego monitora, na profil Nikonowski RGB i od razu się poprawiło.
Żeby to jeszcze poprawić konieczny byłby kalibrator?
Eye-One Display LT chyba się nada?
Typowy przypadek wyświetlenia zdjęcia o mniejszym gamucie bezpośrednio w szerszej przestrzeni monitora. Znaczy aplikacja która tak wyświetla nie ma CMS, ma CMS źle ustawiony, lub ogólnie CMS leży i kwiczy. .
To raczej typowy, walnięty profil ICC monitora dostarczony przez producenta
To raczej typowy, walnięty profil ICC monitora dostarczony przez producenta
Nie sądzi Pan, że jest to tożsame z napisanym powyżej?
Eye-One Display LT chyba się nada?
"Poprawa" będzie, ale oprogramowanie od LT potraktuje ekran jak laptopa i pokrzywi niemiłosiernie tablicę koloru karty graficznej. Rzutuje to na paletę, płynność przejść tonalnych, przebarwienia w szarościach.
nightelf
21-01-2010, 16:31
"Poprawa" będzie, ale oprogramowanie od LT potraktuje ekran jak laptopa i pokrzywi niemiłosiernie tablicę koloru karty graficznej. Rzutuje to na paletę, płynność przejść tonalnych, przebarwienia w szarościach.
W takim razie czego użyć, żeby było dobrze?
Bo jeszcze żadnego kalibratora nie kupiłem.
Nie sądzi Pan, że jest to tożsame z napisanym powyżej?
Tożsame to nie jest. Chyba, że definiuje Pan profill ICC jak aplikację. Dla mnie to nie jest aplikacja. Taki wątek powraca jak bumerang co miesiąc w dziale oprogramowanie. A odpowiedź w tym przypadku jest prosta: profil ICC od producenta jest rąbnięty. NX2 nie ma problemu z odczytem profili ICC dla monitorów,jedynie ViewNX, ale tylko niektórych.
W takim razie czego użyć, żeby było dobrze?
Bo jeszcze żadnego kalibratora nie kupiłem.
Nie ma jednoznacznej recepty. Na pewno należy podejść metodycznie, zaczynając od regulacji monitora, następnie oprofilowania oprogramowaniem które może tworzyć profile w odpowiedniej wersji. Częstym problemem w działaniu CMM jest za nowy typ profilu.
Taki wątek powraca jak bumerang co miesiąc w dziale oprogramowanie. A odpowiedź w tym przypadku jest prosta: profil ICC od producenta jest rąbnięty.
Profil producenta nie jest "rąbnięty". Problem może być w interpretacji rekordów profili różnych typów, a to wyczerpuje diagnozę pt: "CMS leży".
nightelf
21-01-2010, 17:41
Nie ma jednoznacznej recepty. Na pewno należy podejść metodycznie, zaczynając od regulacji monitora, następnie oprofilowania oprogramowaniem które może tworzyć profile w odpowiedniej wersji. Częstym problemem w działaniu CMM jest za nowy typ profilu.
Hmm, regulacji dokonałem według testów na kontrast i podświetlenie. Wydaje mi się, że to wygląda już w miarę dobrze.
Jednak jakiego użyć kalibratora? Bo na tym niestety się nie znam, ani trochę.
Hmm, regulacji dokonałem według testów na kontrast i podświetlenie.
To jeszcze nie jest regulacja, choć zabiera się Pan od właściwej strony. Regulatora kontrastu proszę nie ruszać z pozycji fabrycznej. Jaskrawość do takiego poziomu, aby w Pana oświetleniu biel przypominała kartkę papieru.
Jednak jakiego użyć kalibratora? Bo na tym niestety się nie znam, ani trochę.
Da się ten monitorek ustawić za pomocą X-Rite I1 Display 2.
Profil producenta nie jest "rąbnięty". Problem może być w interpretacji rekordów profili różnych typów, a to wyczerpuje diagnozę pt: "CMS leży".
Trudno nazwać Pana ekspertem od oprogramowania nikonowskiego skoro nawet go Pan nie zna :mrgreen: , ale oczywiście wie lepiej, że profil monitora działa a rąbnięty jest NX2. Ogólnik typu "CMS leży... być może ...albo" to rzeczywiście wyczerpująca diagnoza.
nightelf
21-01-2010, 19:13
To jeszcze nie jest regulacja, choć zabiera się Pan od właściwej strony. Regulatora kontrastu proszę nie ruszać z pozycji fabrycznej. Jaskrawość do takiego poziomu, aby w Pana oświetleniu biel przypominała kartkę papieru.
Da się ten monitorek ustawić za pomocą X-Rite I1 Display 2.
Dziękuję Panu pięknie za pomoc :-D
Trudno nazwać Pana ekspertem od oprogramowania nikonowskiego skoro nawet go Pan nie zna :mrgreen: , ale oczywiście wie lepiej, że profil monitora działa a rąbnięty jest NX2. Ogólnik typu "CMS leży... być może ...albo" to rzeczywiście wyczerpująca diagnoza.
Proszę się nie posuwać do impertynencji. Profil nie jest "rąbnięty ani NX2 pewnie też. Problem najprawdopodobniej dotyczy niezgodności oczekiwań modułu CM i konstrukcji profilu. O ile mnie pamięć nie myli, u Pana miał miejsce identyczny problem z profilem v4 i Firefoxem. Wszystko sprawne, a CMM w FF leżał.
Proszę się nie posuwać do impertynencji. Profil nie jest "rąbnięty ani NX2 pewnie też. Problem najprawdopodobniej dotyczy niezgodności oczekiwań modułu CM i konstrukcji profilu. O ile mnie pamięć nie myli, u Pana miał miejsce identyczny problem z profilem v4 i Firefoxem. Wszystko sprawne, a CMM w FF leżał.
Nie wiem o jakich impertynencjach tutaj mówimy. Napisałem przecież prawdę. Nie zna Pan NX2 ani jego możliwości . Więc nie ma się czym denerwować. Może sobie Pan gdybać do końca życia i dłużej. Przykład z FF jest akurat niefortunny.NX2 i PS na nim działa, tylko ViewNX(o czym pisałem/pisano nie raz, a ten problem jest znany od dawna) i FF nie. Zresztą o ile pamiętam, bo to było dawno temu, uwierzył Pan w to dopiero po 5h rozmowy:mrgreen:
Poza tym, wiele producentów od czasu do czasu daje profile na których wykłada się PS,NX2, GIMP itd. Problem znany nie od dziś. Bo skoro PS nawet ich nie czyta to co ma czytać ? Co więcej, z plikami ICC dzieje się czasem to samo co ze zwykłymi plikami, które stają się "corrupted" czyli mają błędy. A jeśli mają błędy to nie mam mowy o niezgodności oczekiwań. Nic na nich nie pójdzie. No ,ale pewnie takiej opcji Pan również nie dopuszcza...
Nie wiem o jakich impertynencjach tutaj mówimy. Napisałem przecież prawdę. Nie zna Pan NX2 ani jego możliwości.
A co ma piernik do wiatraka? Tak samo nie znam setki innych programów a wiem jak powinien w nich działać CMM. Potrafię je nawet skonfigurować oraz zweryfikować sposób i poprawność działania.
Może sobie Pan gdybać do końca życia i dłużej. Przykład z FF jest akurat niefortunny.NX2 i PS na nim działa, tylko ViewNX(o czym pisałem/pisano nie raz, a ten problem jest znany od dawna) i FF nie. Zresztą o ile pamiętam, bo to było dawno temu, uwierzył Pan w to dopiero po 5h rozmowy:mrgreen:
Pan raczy żartować. Pamiętam nasz wieczór "konsultacyjny" i to nie ja działałem wówczas na oślep. Miałem nadzieję, że udało się wytłumaczyć podstawy działania zarządzania barwą w omawianych aplikacjach, ale jak widać metoda prób i błędów jest mocniejsza.
Poza tym, wiele producentów od czasu do czasu daje profile na których wykłada się PS,NX2, GIMP itd. Problem znany nie od dziś.
Bardzo proszę o przykład takiego profilu razem z opisem jak się PS na nim "wykłada".
Co więcej, z plikami ICC dzieje się czasem to samo co ze zwykłymi plikami, które stają się "corrupted" czyli mają błędy. A jeśli mają błędy to nie mam mowy o niezgodności oczekiwań. Nic na nich nie pójdzie. No ,ale pewnie takiej opcji Pan również nie dopuszcza...
Sugeruje Pan, że Dell psuje integralność plików jakie daje do swoich monitorów?
Pan raczy żartować. Pamiętam nasz wieczór "konsultacyjny" i to nie ja działałem wówczas na oślep. Miałem nadzieję, że udało się wytłumaczyć podstawy działania zarządzania barwą w omawianych aplikacjach, ale jak widać metoda prób i błędów jest mocniejsza.
Nie wiem czy sobie Pan jaja robi czy może myli spotkania z klientami . Kalibrował Pan mi tylko monitor a nie wykładał podstawy zarządzania barwą . 5h rozmowy ( czyt. mozolnego przekonywania) to było na GG, ale po tym jaka "Pański profil ICC" nie działał z ViewNX i FF(dlatego się odezwałem) w co Pan nie chciał wierzyć. 8) Bo przecież jak to możliwe. Dopiero jak przysłałem plik w ręce "nieomylnego".... . A Pan to nazywa działaniem na oślep. Mogę tylko odwrócić się i parsknąć śmiechem. No, ale nie ma jak sobie wmawiać
Sugeruje Pan, że Dell psuje integralność plików jakie daje do swoich monitorów?
Jeśli nie wie Pan w jaki sposób zwykły plik może się popsuć to proszę się od kogoś dowiedzieć, bo czasami ręce opadają jak czyta się ton a'la "guru". Można mieć wiedzę w danej dziedzinie, ale pozę, którą czasem Pan przyjmuje leży i kwiczy. Ale to pewnie ze względu na wykonywany zawód .8)
5h rozmowy ( czyt. mozolnego przekonywania) to było na GG
O to, to! Czyli jednak nie pomyliłem osób. Plik jest poprawny, aplikacja działa, choć niektóre wersje FF "nie lubią" go z jakiegoś powodu. Przy czym, powtarzam (nie wiem po co chyba po raz setny) przyczyna nie tkwi w profilu. Pańska usilnie forsowana hipoteza jest po prostu fałszywa. Nie mówi tego głos guru a zwyczajna, normalna, sformalizowana formuła pliku profilu.
Co do działania na oślep, to kto wpinał rozmaite profile w panel ustawień FF i budował na tej podstawie dziwne teorie?
PS. Dyskusja ta jest co najmniej niemerytoryczna. Proponuję zakończyć.
O to, to! Czyli jednak nie pomyliłem osób. Plik jest poprawny, aplikacja działa, choć niektóre wersje FF "nie lubią" go z jakiegoś powodu. Przy czym, powtarzam (nie wiem po co chyba po raz setny) przyczyna nie tkwi w profilu. Pańska usilnie forsowana hipoteza jest po prostu fałszywa. Nie mówi tego głos guru a zwyczajna, normalna, sformalizowana formuła pliku profilu.
Wątek tyczy się nie mojego pliku tylko kolegi. Mój profil to inna bajka. Ma Pan wyjątkową tendencje do odwracania kota ogonem. A tak dla wiadomości. Plik ICC, który dostałem od producenta monitora nie działał ani na PS ani na NX2. Więc jeśli dalej Pan upiera się, że wszystkie pliki ICC od producentów są dobre to ja poraz kolejny mogę tylko parsknąć śmiechem.
Co do działania na oślep, to kto wpinał rozmaite profile w panel ustawień FF i budował na tej podstawie dziwne teorie?
Nie wiem czy Pan robi z siebie... czy tylko gra ? Jeśli profil nie działa z pewnymi aplikacjami należy się dowiedzieć w czym tkwi problem . Czy w profilu ICC czy w aplikacji. Rutynowa procedura , która dla Pana jest taka dziwna. No,no,no. . Ale jak tak usilnie stara się Pan wywlekać różne rzeczy, tylko po to ,aby bronić swego to może i ja zapytam:
Przypomina Pan sobie co chciał mi wgrać na komputer ?
Pewnie byłby to hit tego forum, ale się powstrzymam:mrgreen:, bo aż taki zły to ja nie jestem8)
No i faktycznie zakończmy to rozmowę.
Witam
Natomiast to samo zdjęcie oglądane przez IrfanView prezentuje się o wiele lepiej, można powiedzieć, że tak jak na starym monitorze.
nie polemizuję z dyskusją o profilach, natomiast IrfanView dla mnie jest programem ulepszającym zdjęcia w locie. To ma dobre i złe strony. Dobre-wiadomow, złe jak tzreba mieć wgląd aż do granic możliwości. Wg moich spostzreżeń, jak sprawdzałem pixelozę JPG przy różnych ustawieniach, IV był do takiej oceny nieprzydatny bo ulepszał.
Mam wrażenie że na szum tez może coś mieć, choć tego nie przysięgnę... teoria mówi, że nie ma przeglądarki zupełnie bez algorytmów (choćby sensownie pokazać obraz dopasowany do ekranu, to już niebanalny algorytm), ale gdzie ich granice - nie wiem ....