Zobacz pełną wersję : Statyw z głowicą i kompatybilna szybkozłaczka do monopodu
Dantenius
20-01-2010, 19:48
Szanowni Forumowicze,
Bedę pisał oficjalnie, poniewaz poziom mojej irytacji po przegladaniu polskiego internetu jest juz maksymalny.
Chciałbym kupic statyw - bardzo pasuje mi model SLIK 330DX - będzie wystarczający do moich potrzeb.
mam juz Monopod SLIK 350 - na razie bez głowicy.
Otóż, chciałbym móc się przenosić bez problemu pomiędzy statywem a monopodem - dzięki kompatybilnej płytce jednoczesnie nie wydając na to majatku na monopodzie ma nie być głowicy tylko adapter i płytka.
w polsce adapterów nie ma - jak wpisuję slik dq-20 w wyszukiwarkę to pierwszy wynik to amazon.....
Pomóżcie bo w tym kraju ciemnoty niektóre towary po prostu chyba nie istnieją.......
Szanowni Forumowicze,
Bedę pisał oficjalnie, poniewaz poziom mojej irytacji po przegladaniu polskiego internetu jest juz maksymalny.
Otóż, chciałbym móc się przenosić bez problemu pomiędzy statywem a monopodem - dzięki kompatybilnej płytce jednoczesnie nie wydając na to majatku na monopodzie ma nie być głowicy tylko adapter i płytka.
w polsce adapterów nie ma - jak wpisuję slik dq-20 w wyszukiwarkę to pierwszy wynik to amazon.....
.
Istnieje i to w Polsce wymarzony przez Ciebie adapter Manfrotto QR 323, kosztuje ok 100zł, ale 5zł taniej (może więcej, bez znaczenia) od głowicy monopodowej. foto-net to miał. Co kupiłem - zgadnij.
I tu i tu popularna płytka 200PL-14
Konkretny symbol głowicy tu wątek-dwa poniżej ;). Słabo szukałeś.
EDIT: Oooops głowica własnie podrożała, widzę dobrze ją kupiłem. Dziś róznica ceny chyba nie wynosi 5 zł, ale mojej oceny to nie zmienia
Dantenius
20-01-2010, 20:47
Serdecznie dziękuję za pomoc, ale bedę nienasycony i porosze o więcej.
Kolega forumowicz proponuje mi tutaj adapter w cenie około 100 zł, a w takiej cenie mozna dostac podróbkę głowicy Manfrotto z Goldphoto (430).
Nie ukrywam, ze do manfrotto zniechecają komentarze typu:
cytuję:
"(...)glowice mam niestety Mansrotto 486RC2 i to akurat jest drogi, ciezki, podly mechanicznie i aergonomiczny szajs(...)" tom własnie z tego wątku dwa-trzy ponizej.
I niestety o wiele więcej tego typu komentarzy znajduję na stronach i forach anglojezycznych, gdzie omawia się kilunastu producentów zamiast jedynego w Polsce dostepnego manSrotto....
czy ktoś podpowie coś innego ????
Serdecznie dziękuję za pomoc, ale bedę nienasycony i porosze o więcej.
Kolega forumowicz proponuje mi tutaj adapter w cenie około 100 zł, a w takiej cenie mozna dostac podróbkę głowicy Manfrotto z Goldphoto (430).
Nie ukrywam, ze do manfrotto zniechecają komentarze typu:
cytuję:
"(...)glowice mam niestety Mansrotto 486RC2 i to akurat jest drogi, ciezki, podly mechanicznie i aergonomiczny szajs(...)" tom własnie z tego wątku dwa-trzy ponizej.
I niestety o wiele więcej tego typu komentarzy znajduję na stronach i forach anglojezycznych, gdzie omawia się kilunastu producentów zamiast jedynego w Polsce dostepnego manSrotto....
czy ktoś podpowie coś innego ????
Cześć,
Moja luźna propozycja, popatrz może na Giottos. Co prawda nie wiem ile masz do wydania. Nie jest on najtańszy ale jakością wykonania i precyzja z jaką się go użytkuje o wiele bardziej przewyższa przereklamowane manfrotto.
Dantenius
05-02-2010, 20:42
Kupiłem adapter manfrotto z płytką 200PL - na oko jakość całkiem niezła, tyle, że blokada dźwigni strasznie delikatny mały cyngielek z mosiądzu - mogło by byc pokrętło - było by pewniejsze. Płytka też z penością ulegnie wytarciu na ukośnych krawędziach - już po kilku założeniach są drobne ryski, znaczy że stop nie jest dość twardy.
Ale jest dość powazna wada:
Niestety w stronę którą blokuje zatrzask płytk siedzi pewnie, ale na boki jest na oko 2 mm luzu, mogło by być mniej - aparat ma tendencją do gwałtownego przeskoku pod bocznym naciskiem - jak mi wytnie taki numer podczas ciekawego ujęcia to się wkurzę.....
Nie wiem jak w dłuzszym uzytkowaniu cały mechanizm sprawdzi się w polu - zobaczymy.
teraz jestm skazany na statyw goldphoto z głowicą yh430 lub dokup głowicy manfrotto
witold68
05-02-2010, 20:51
Nie lepiej kupic glowice Velbon QHD-61Q ?
Dantenius
05-02-2010, 23:18
A co ma piernik do wiatraka ?
Założeniem była wymienność płytki pomiędzy monopodem a statywem.
Skoro do monopodu załozyłem adapter manfrotto z płytką 200 PL , to potrzebuję głowicę do statywu z tą samą płytką, nie zamierzam tego ciągle odkręcac i dokręcać.....:(.
Szczerze mówiąc mam dosć dobrą opinię od znajomego o głowicy phottix KB-1 (kosztującej marne pieniądze a mającej pełną regulację), ale tam mocowanie jest w stylu arca-swiss, a kupienie w ciemnogrodzie adaptera arca swiss jest raczej niemozliwe...
Szkoda, że nikt nie podpowiedział, ze mogę mieć głowicę tilt do monopodu 234RC za 20 zł więcej od adaptera.......cóż.....
A co ma piernik do wiatraka ?
Założeniem była wymienność płytki pomiędzy monopodem a statywem.
Szkoda, że nikt nie podpowiedział, ze mogę mieć głowicę tilt do monopodu 234RC za 20 zł więcej od adaptera.......cóż.....
Ej cos nie doczytałeś, ja to mówiłem ;) Przekonywałem że adaptera w takiej sytuacji nie warto...
Jak kupowałem głowicę, była chyba 15zł droższa (potem ceny się ruszyły).