PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do naprawy?

paranoid
20-01-2010, 17:41
Witam temat piszę w imieniu mojego kumpla otóż posiada gość aparat D-40 plus obiektyw 18/55-5.6
koleś ma problem obiektyw się zacina a raczej można wykonać niewielki ruch i koniec dalej stawia opór po drugie w środku znajduje się okrągły element plastikowy , który bezwładnie lata .Mam pytanie do bardziej doświadczonych co to może oznaczać i czy w W-wie ktoś może w tym temacie pomóc ( poza serwisami autoryzowanymi -wiadomo zapora kasowa).Według mnie obiektyw został uszkodzony mechanicznie być może uderzenie ale to moje spekulacje.
Jeśli ktoś może pomóc to dzięki .
Pozdo Andrzej

Hosaka
20-01-2010, 17:48
Zdecydowanie do serwisu. Bezwładne części w środku? Musiał niezła glebę zaliczyć.
Moim zdaniem tylko autoryzowany serwis Nikona, mimo kosztów.

Skibek
20-01-2010, 17:48
A Twój kolega nie wie, czy mu upadł obiektyw na ziemię lub inaczej mechanicznie go uszkodził? Może napierw niech poda szczegóły, bo podczas normalnej eksploatacji takie usterki nie występują.
Jeżeli coś lata to znaczy, że obiektyw do naprawy. Niestety tej klasy obiektywów raczej nie opłaca się naprawiać, bo nowe kosztują prawie tyle, ile serwis weźmie za naprawę i nowe części.
Proponuję przekopać naszą giełdę forumową i znaleźć taki (lub lepszy) obiektyw używany i kupić za grosze ;)
No... chyba, że komuś chce się bawić w naprawę.

Antonioo
20-01-2010, 17:49
a wg mnie lepiej kupić używkę.....wyjdzie taniej

Averne
20-01-2010, 22:20
Tego obiektywu to się raczej nie opłaca oddawać do serwisu. Lepiej kupić drugi, ja za taki dałem 200.

paranoid
20-01-2010, 22:26
Dzięki za zainteresowanie mało atrakcyjnym tematem , reasumując też tak mi się zdaje,że naprawa nie będzie się opłacać w kwestii formalnej ta latająca część jest widoczna fabrycznie powinna chyba być wmontowana na stałe a zacięcie to już poważniejsza sprawa pewnie soczewka blokuje w wyniku uderzenia - koleś nie jak to się odbyło ponieważ gdzieś tam jechali komuś dał żeby pstryknął foty a jechali jeppem więc pewnie na dołku podbiło obiektyw chuknął o coś metalowego i taki był finał.

Averne
20-01-2010, 23:39
Ale skomplikowane zdania, może jakieś przecinki następnym razem?

krzysztofz24
20-01-2010, 23:47
Zawsze mozesz zaniesc do Pana Adama Bienka ,Al.Jerozolimskie 113/115 rzuci okiem i powie co i jak.Choc jak pisza koledzy naprawa pewnie bedzie nieoplacalna...