PDA

Zobacz pełną wersję : Odzyskanie plików *.NEF po formacie

dgrabowski
20-01-2010, 12:46
Potrzebuję dobry program do odzyskania plików *.NEF. Dobrze gdyby miał możliwość wskazania tylko tego typu plików. Korzystałem z Ontrack'a ale z marnym skutkiem.
Za pomoc z góry dziękuję!

timi
20-01-2010, 13:42
Oontrack jest chyba najlepszym programem do odzyskiwania. Ostatnio przywracałem 45 giga zdjęć. Wszystko co do jednego. Z tym ze było to chwile po tym jak wykasowałem. Spróbuj Rescue pro.

kubens
20-01-2010, 14:51
a mama mówiła, rób backup !

Sorki za OT, ale najlepiej robić backup'y, często bywa tak, że część plików nie odzyskamy

baqers
20-01-2010, 16:21
gdzieś napisałem wątek kiedyś o tym jak to zrobić pod linuchem, poszukaj.

luckynyc
18-07-2012, 21:03
Niestety Ontrack nie odzyskuje NEFów, tylko JPG
NEFów nie ma na liście rozpoznawanych plików, trzeba dodać parametry takiego pliku, ale nie potrafiłem w necie ich odnaleźć :(

luckynyc
18-07-2012, 22:20
Niestety, skasowałem sobie większość zdjęć z ostatnich dwóch lat :( najśmieszniejsze to, że stało się to przy robieniu ich backupu.
Sytuacja jest o tyle trudna, że na dysku były dwie partycje NTFS, skasowałem obydwie, stworzyłem jedną dużą, sformatowałem ją dwa razy po czym częściowo nadpisałem i wtedy zorientowałem się, że cały jeden duży katalog ze zdjęciami - głownie NEF-ami wcięło.

Próbowałem odzyskać programami:
1) Ontrack EasyRecovery Professional 6,21
2) Pandora Recovery
3) Recuva

Niestety bez skutku.
Dwa ostatnie praktycznie nic nie odzyskały.
Natomiast Ontrack odzyskał trochę plików w trybie RawRecovery, ale z plików graficznych tylko JPEG, ani jednego NEFa pomimo, że było ich kilkanaście GB.

Moja wątpliwość jest związana z ustawieniami OT.
Po wybraniu RawRecowery, który z tego co wiem jest trybem najdokładniejszym, w prawym dolnym rogu jest przycisk File Types. Po jego naciśnięciu jest wybór typów plików - lista jest bardzo długa, ale nie ma na nich NEFów. Może to jest powodem dla którego OT nie odzyskuje mi NEFów? Czy u was koledzy też tak jest?

Druga sprawa, to jeśli powyższe programy nie odnalazły min NEFów, czy jest szansa aby inne odnalazły?

Z góry dzięki za pomoc!

National
19-07-2012, 00:21
Ja wszelkie utracone pliki odzyskiwałem Recuva lecz nie pamiętam czy na liście były NEFy już dwa razy uratował mi zaginione pliki.
Należy pamiętać iż wszelkie nadpisywanie czy praca powodują mniejsze szanse na odzyskanie tych danych i jest to proces z reguły bardzo czasochłonny i nie zawsze dający oczekujący efekt.

Pozdrawiam

vieti
17-11-2012, 19:35
Ja sformatowałem sobie dysk ze zdjęciami jako szybki format. Był to dysk tylko do przechowywania plików, system mam na innym. Użyłem Programu Recuva i odzyskałem cały katalog ze zdjąciami. W menu zaznaczania rodzaju szukanych plików trzeba zaznaczyć INNE ( wszystkie rodzaje plików ) bo po zaznaczeniu by szukał zdjęć znajduje jedynie jpg-i. Pliki nef nie są dla niego zdjęciami. Po przeskanowaniu dysku dobrze jest wybrać w opcjach by pokazał strukturę katalogów, wtedy wystarczy zaznaczyć interesyjący nas katalog. Program jest darmowy. Jedna uwaga: nieznalazł jednego z szukanych katalogów. Była część podkatalogów z zawartością. Może system sobie cos na tym dysku nadpisał lub inne programy do odzyskiwania danych namieszały. Nie wiem.

manfred
17-11-2012, 20:20
Niestety Ontrack nie odzyskuje NEFów, tylko JPG
NEFów nie ma na liście rozpoznawanych plików, trzeba dodać parametry takiego pliku, ale nie potrafiłem w necie ich odnaleźć :(

Coś mi się widzi żeś się chyba pomylił. Nefy można odzyskać jpg, tify i inne bździochy ale nie odzyskasz plików które zostały nadpisane. Oczywiście domowym sposobem. W mediarecovery to odzyskasz wszystko co kiedykolwiek zostało zapisane.

Greg77
17-11-2012, 22:15
Zrobilem podobnie, usunalem partycje utworzylem nowe i zformatowalem tzw. dokladnym formatowanie, tym dlugim, sprawa odbyla sie pod wplywem napojow wyskokowych i checi postawienia RAID0:D:D
Nic nie udalo sie odzyskac, moze gdybym dysk wyslal gdzies to by mi odzyskali, ale nie bylo tego warte, mialem back up 95% zdjec.

Jarkod
18-11-2012, 21:25
Potrzebuję dobry program do odzyskania plików *.NEF. Dobrze gdyby miał możliwość wskazania tylko tego typu plików. Korzystałem z Ontrack'a ale z marnym skutkiem.
Za pomoc z góry dziękuję!

Photorec powinno pomóc: http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec

otwieracz
19-11-2012, 17:05
Pobawiłem się trochę nefami w VievNX 2 i zauważyłem że są mniej ostre od jpg-ów, choć mam profil standard wyostrzony na +7. W ogóle takie jakieś blade wychodzą. Ciężko mi dobrać poziom wyostrzenia dla nefów w tym programie. Jak w programie jest ok., to po wyjściu z niego i przejrzeniu zdjęcia w folderze już nie. Jak w NX-ie jest przeostrzone, to w folderze jest ok. Kurde, trochę mnie to zniechęca...

Kurde, zrobiłem bajzel, post miał być nie w tym temacie... To miało iść do tematu "Coś taniego do obróbki NEF - ów"... Nie piszcie postów po trzech piwach ;-)
Weźcie coś z tym zróbcie... To nie ja...

Warciarz
11-07-2014, 00:05
Podłącze się pod temat...

Usunąłem przez przypadek Nefy, które były mi potrzebne. Mam oryginalny folder, w którym się znajdowały. Nefy trafiły do kosza, a później zostały usunięte. Partycja na której się znajdowały została nadpisana. Takie programy jak R-studio, czy Recuva odzyskały te pliki, ale niestety nie da się ich otworzyć :/ Ani poprzez LR, ani ViewNX 2. Jest jakaś szansa naprawienia tych plików, tudzież jakiś inny program, który odzyska je w formie surowej, tak aby dały się otworzyć?

Tak wygląda odzyskany plik. Aparat D600.
http://www.speedyshare.com/3DGSz/RCYBA7A.NEF

GonzoG
11-07-2014, 01:15
Jeśli dysk został nadpisany, to nie ma szans na odzyskanie dostępnymi programami. Nie ma też pewności, że specjalistyczne firmy (np. KrollOntrack) będą w stanie odtworzyć te pliki. Szczególnie, że to są pliki RAW bez danych naprawczych.

Programy jak R-studio, Recuva, Ontrack EasyRecovery są wstanie odczytać tylko to co jest na dysku. W przypadku starych plików, może być wiadomo jedynie gdzie się one znajdowały, ale dane w tych miejscach zostały już podmienione i tylko te mogę te programy odczytać.

Warciarz
11-07-2014, 02:33
To mnie nie pocieszyłeś. A te odzyskane uszkodzone pliki da się jakoś "naprawić", aby chociaż w jakiejś części były czytelne? R-Studio w folderze $RECYCLE.BIN znalazł 22GB danych. Może jest w tym coś nie nadpisanego.

PiotrekW
11-07-2014, 08:15
Polecam PhotoRec. Niedawno odzyskałem nim 100% danych z 2 kart.

manfred
11-07-2014, 08:17
Polecam PhotoRec. Niedawno odzyskałem nim 100% danych z 2 kart.
Nadpisanych?

PiotrekW
11-07-2014, 08:26
Nadpisanych?

Nie, w tym przypadku dane nie były nadpisane. Ale może warto spróbować. Program działa bardzo dobrze, może sobie z tym poradzi...

manfred
11-07-2014, 08:29
Uważam a wręcz stwierdzam kategorycznie że może sobie nie poradzi. A dla odzyskania zdjęć nie nadpisanych to poradzi sobie każdy lepszy program do tego przeznaczony.

GonzoG
11-07-2014, 12:16
To mnie nie pocieszyłeś. A te odzyskane uszkodzone pliki da się jakoś "naprawić", aby chociaż w jakiejś części były czytelne? R-Studio w folderze $RECYCLE.BIN znalazł 22GB danych. Może jest w tym coś nie nadpisanego.

Niestety nie da się.
To co odzyskałeś, to tylko i wyłącznie kopia aktualnych danych z miejsca, gdzie kiedyś były zdjęcia.
Jedyny sposób, aby móc próbować odzyskać dane i to tylko z dysków HDD (talerzowych), to użycie specjalnych urządzeń, które są w stanie odczytać wcześniej zapisane informacje. Sam dysk tego nie potrafi.

RyszardZu
19-02-2015, 15:53
Ja dziś po lekturze tego posta odzyskałem całą zawartość karty SD z Nikon D800 programem Recuva. Udało się!

tekk
22-03-2015, 20:43
właśnie po 2 h poszukiwania programy odzyskałam swoje NEFy (wszystkie inne programy, które próbowałam nie dawały rady) - TestDisk dał radę, naprawdę polecam!

manfred
22-03-2015, 20:45
Zrobiłaś zdjęcia nefy następnie sformatowałaś kartę i ponownie zapełniłaś kartę nefami i odzyskałaś te pierwsze hmmmm szczerze wątpię.

tekk
22-03-2015, 23:15
Zrobiłaś zdjęcia nefy następnie sformatowałaś kartę i ponownie zapełniłaś kartę nefami i odzyskałaś te pierwsze hmmmm szczerze wątpię.

nie, nie formatowałam karty.

manfred
22-03-2015, 23:17
Każdym darmowym programem można odzyskać zdjęcia. Sztuką jest odzyskać zdjęcia nadpisane.

KaarooL
22-03-2015, 23:26
Skoro się udało to luz. Obadaj sobie jeszcze programik BadCopy Pro.

manfred
22-03-2015, 23:27
Skoro się udało to luz. Obadaj sobie jeszcze programik BadCopy Pro.

Ja? Bo jeśli do mnie to sprawdziłem wszystkie jakie są ogólnie dostępne w sieci. Niestety żaden nie potrafi odzyskać nadpisanych zdjęć.

KaarooL
22-03-2015, 23:29
Do tekk, ale może być i do Ciebie, manfred. Pewnie sporo w tym prawdy, co piszą chłopaki o odzysku nadpisanych plików.

GonzoG
23-03-2015, 00:53
Ja? Bo jeśli do mnie to sprawdziłem wszystkie jakie są ogólnie dostępne w sieci. Niestety żaden nie potrafi odzyskać nadpisanych zdjęć.

Żaden program, ani żaden sprzęt nie będzie w stanie odzyskać nadpisanych danych na pamięci flash.
Ten typ pamięci nie posiada efektu pamięci, który występuje w nośnikach magnetycznych.
Ale nawet na HDD nie odzyska się nadpisanych danych samym oprogramowaniem na komputer.