Zobacz pełną wersję : posiada ktos karte 4GB do D50 ?
drakenus77
05-11-2006, 15:15
Witam jak w temacie ... jaka karta (4GB) jest kompatybilna z D50 ?
czy ta technologia HC jest rozpoznawalna w d50 ?
http://allegro.pl/item137847631_sandisk_ultra_ii_sd_hc_4gb_z_czytnik iem_kart.html
Z tego co sie orientuje D50 przyjmuje max 2Gb
Swojego czasu chciałem kupić Transcend 4GB x150. Ale wyczytałem o niekompatybilności i dałem sobie spokój.
Władca Pixeli
05-11-2006, 17:58
Pentax poprawił oprogramowanie w swoich starszych kamerach i można używać karty SDHC oraz większe niż 4GB
http://www.dpreview.com/news/0609/06090701pentaxsdhcfirmware.asp
Ciekawe dlaczego Nikon nie może?
bo fat16 uzywany w aparatach moze miec maksymalny rozmiar partycji 2048MB - zeby weszlo wiecej musi byc juz fat32 - a to juz stwarza problemy z kompatybilnoscia - taka karta nie zaskoczy potem w playerku mp3 albo palmtopie czy innym aparacie albo drukarce do fotek czy podobnym wynalazku
zmiana sposobu zapisu moze nie zawsze byc mozliwa - elektronika obslugujaca czytnik moze miec za male bufory, przestrzenie adresowe etc zeby poprawnie obslugiwac fat32
inna droga jest male oszustwo - zaimplementowanie obslugi kilku partycji - wtedy np mamy na karcie 4GB 2x po 2GB a aparat umie sobie przeskoczyc pomiedzy nimi w sposb niewidoczny dla uzytkownika
czy udalo sie komus zaplenic karte 2GB zakladajac ze nie jest to sesja reporterska/pokaz mody czy 2tyg urlop szlakiem zabytkow ? w codziennym uzytkowaniu amatorskim nawet 1GB to az nadto
a jak ktos robi wiecej to albo trzaska byle jak co popadnie albo jak taki zawodowiec to niech zamieni d50 na cos co wciaga CF i kupi sobie CF z microdrive :) czy jakies 8GB CF :)
lepiej miec kilka kart - w waznym momencie moze w razie awarii karty zalozyc druga
Ja podobnie jak Przedmowca wolalbym miec dwie karty 2 GB.
W razie awarii masz druga a w razie utraty prac polowa zostaje.
Czy az tak koniecznie musi byc 4 GB ?
No chyba , ze chcesz filmy krecic ;)
no cos ty - bez dzwieku ? lustro nie ma mikrofonu przeciez :D
czy udalo sie komus zaplenic karte 2GB
ślub znajomych - byłem tam jako gość, nie fotograf i zrobiłem dwie 4 GB karty
fakt, że robiłem NEFy D80, ale JPG z D50 ma tylko 3 razy mniejszy rozmiar więc zamiast 8GB byłoby 2,5 GB
pozdrawiam
Erie
hackermuz
24-11-2006, 23:35
ale to jak to w końcu jest? D50 obsłuży 4GB karte czy nie? sam w tej chwili mam 2GB PQI HighSpeed i chciałem na 4GB wymienić, ale nie chce w ciemno wydawać kaskę...
a weź sprawdź to po prostu - weź swoje body i pójdź do sklepu z kartami - włóż i wystartuj aparat, obawiam sie jednak, że test może dać wynik negatywny :( - jesli jestes z Gliwic lub okolic to mogę służyć swoja kartą do testów - aparatowi i karcie nic się nie stanie - najwyzej aparat wyświetli CARD ERROR
hackermuz
25-11-2006, 08:15
no toście mnie nie pocieszyli... :( może nowy firmware pomoże o ile Nikon takowy wypuści do D50, a jak nie to trzeba będzie zastosować rozwiązanie madburna i zaopatrzyć się w kilka kart...w sumie racja jak jedna pójdzie w strategicznym momencie to jest druga, a historia zna dużo takich przypadków np. mojego kumpla któremu CFka poszła na ślubie...
jacek_w2
27-11-2006, 19:12
Witam,
Osobiście używam karty Transcend 4G 150x z moim D50. Zapis idzie na spoko i wszystko działa. Jedyne czego nie można robić z poziomu aparatu to formatowanie (po podłaczeniu do PC można także formatować).
Pozdrawiam
Jacek