Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Panoramka
Pierwsza panorama z Sigmy......daje rade???
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/viewer.php?file=rcmb1mpt2vkq6y3t35nz.jpg)
1400x369 (http://iv.pl/images/fqwu4drocpuj4t1hfr7b.jpg)
Aaaa ten mozg z prawej to Locter
niestety nie Grzesiu - ale Locter też się uczył tego szkła, trzeba jak z każdym nowym złapać sposób, inna sprawa ze motyw wybrałes taki sobie - no cóz zima i trudno o atrakcyjne miejsca :-D
niestety nie Grzesiu - ale Locter też się uczył tego szkła, trzeba jak z każdym nowym złapać sposób, inna sprawa ze motyw wybrałes taki sobie - no cóz zima i trudno o atrakcyjne miejsca :-D
Eeee no spodziewam sie ze nie bedzie ochow i achow;) Luz....miejscowka jest taka bo czasu bylo malo i wyskoczylismy blisko.....
Dzieki za opinie....
Pozdrawiam
Eeee no spodziewam sie ze nie bedzie ochow i achow;) Luz....miejscowka jest taka bo czasu bylo malo i wyskoczylismy blisko.....
Dzieki za opinie....
Pozdrawiam
to tylko moje zdanie i jest to ocena związana z tym co cały czas nam pokazujesz , a panoramy robisz znakomite :)
Widze od paru dni, ze masz Sigme - sweitne szklo! Co do zdjecia to taki samograjek:-)
grudzinsky
19-01-2010, 23:08
sigmy to tu malo widac ;)
to szklo nadaje sie idealnie do pojedynczych kadrow najlepiej z przedplanem :D
kolorki przednie, technicznie bez zarzutu...miejscowka to juz sam wiesz ;)
Sebastianito
19-01-2010, 23:23
Sigmy trzeba sie nauczyc, i polara do szerokiego kata tym bardziej! ale zdjecie takie w twoim stylu!
a po prawej to kto ???
brakuje mi ladu u dołu , ladny kolor
GUINNESSts
20-01-2010, 00:06
Jak to w panoramie. Ciezko o temat, motyw. Czasem sie udaje. Sam dajesz do zrozumienia, ze takie probne. No i zle nie jest.
Zartujac to i motyw i temat w postaci Loctera fotografujacego palik jest;):):)
ostrytux
20-01-2010, 00:08
kolorki przednie, technicznie bez zarzutu...miejscowka to juz sam wiesz ;)
Zgadzam się z kolegą :)
sigmy to tu malo widac ;)
to szklo nadaje sie idealnie do pojedynczych kadrow najlepiej z przedplanem :D
Heh......ze z przedplanem to juz wiem.....ale was teraz bede meczyl takimi kadrami:D
Obiecuje poprawe....jak tylko sprawy w domu mi sie wyjasnia to jade w plenerki....bo na jednym sie nieskonczy:D
BEDA SAMOGRAJE!!!!
Heh......ze z przedplanem to juz wiem.....ale was teraz bede meczyl takimi kadrami:D
Obiecuje poprawe....jak tylko sprawy w domu mi sie wyjasnia to jade w plenerki....bo na jednym sie nieskonczy:D
BEDA SAMOGRAJE!!!!
proponuję Ci za radą Grudzinskyego zająć się na razie pojedyńczymi kadrami bo będziesz miał szeroko i warto to wykorzystać w pojedyńczych strzałach jak opanujesz szkło to panoram Twoich będzie sie strach bać :-D
proponuję Ci za radą Grudzinskyego zająć się na razie pojedyńczymi kadrami bo będziesz miał szeroko i warto to wykorzystać w pojedyńczych strzałach jak opanujesz szkło to panoram Twoich będzie sie strach bać :-D
Tak zrobie......nareszcie patrzac przez wizjerek widze stopy.....hehe to daje mozliwosci:D
grudzinsky
20-01-2010, 08:50
Tak zrobie......nareszcie patrzac przez wizjerek widze stopy.....hehe to daje mozliwosci:D
nie przesadzaj, az tak szeroko to nie jest ;) no ale z drugiej strony jak sie przesiadles z 17-50 to roznica jest. jeszcze nie raz bedziesz klnac, ze przydalo by sie szerzej :D i wtedy wlasnie do akcji wchodzi bezdech i szybkie kadrowanie :D dwie klatki i panoramka gotowa...i jak szeroko :D jak masz polara to uwazaj bo polaryzuje tylko pol kadru, czasami 1/3 ;)
nie przesadzaj, az tak szeroko to nie jest ;) no ale z drugiej strony jak sie przesiadles z 17-50 to roznica jest. jeszcze nie raz bedziesz klnac, ze przydalo by sie szerzej :D i wtedy wlasnie do akcji wchodzi bezdech i szybkie kadrowanie :D dwie klatki i panoramka gotowa...i jak szeroko :D jak masz polara to uwazaj bo polaryzuje tylko pol kadru, czasami 1/3 ;)
A widzisz dobrze wiedziec z tym polarem.....przyblizysz czemu tak sie dzieje?
grudzinsky
20-01-2010, 17:48
A widzisz dobrze wiedziec z tym polarem.....przyblizysz czemu tak sie dzieje?
z wlasnych obserwacji na roznych szklach (18-70 i 10-20) wywnioskowalem, ze 10mm to zbyt szeroko by polar zadzialal. przy 15mm jest juz normalnie. podejzewam tez konstrukcje przedniej soczewki ;) na szkle 17-35 Nikkora takie bajery sie nie dzieja, a kat widzenia ma ciutke wiekszy niz s10-20 :)
Nie pisałem nic o tym zdjeciu bo jakos nie mialem koncepcji, a wiec, obróbkowo i kolorystycznie to ja jestem (jak zawsze u ciebie) na TAK, natomiast kadrowo nie bardzo, tez walczylem z panorama ale dalem se siana.
borregaard
20-01-2010, 19:44
Obserwuję zmagania z nowym słoikiem i muszę powiedzieć,że,jak dotychczas,nie jest najlepiej.Kadry,jak to kadry,ale i kolorystycznie i obróbkowo nie jest jak było...softu ,chyba, nie zmieniałeś...?
Obserwuję zmagania z nowym słoikiem i muszę powiedzieć,że,jak dotychczas,nie jest najlepiej.Kadry,jak to kadry,ale i kolorystycznie i obróbkowo nie jest jak było...softu ,chyba, nie zmieniałeś...?
Eeee nic nie zmienilem.....poza slojem....tak na serio to wybralismy sie na plener testowy w dosc trudnych warunkach pod swiatlo!
Popracuje nad tym!
Obiecuje;)