PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] na początek - konstruktywna krytyka

radeq
19-01-2010, 22:52
chciałem uzyskać zdjęcie, pozbawione elementów tła które rozpraszaja, miał to być po prostu portret.

jako że dopiero zaczynam zgłębianie tajników fotografowania - proszę o konstruktywną krytykę , co jest źle zrobione - od strony technicznej - na pewno ułatwi mi to poprawę.

Zdjęcie bez żadnej obróki.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/dab7e082952bb16amed-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)

jackrabbit
19-01-2010, 23:10
oj panocku, za ciemnawo troche moim zdanem no i ostrosc looj poszla w cholere

Manfi
19-01-2010, 23:16
Żeby krytyka była konstruktywna to musi mieć jakieś podstawy...

Ciemno, nieostro i poruszenie ;)

LWO
19-01-2010, 23:16
za dlugi czas naswietlania spowodowal ze zdjecie sie rozmylo ale ostatnio nieostre zdjecia sa w modzie wiec ja bym sie tym nie przejmowal :)

Manfi
19-01-2010, 23:20
za dlugi czas naswietlania spowodowal ze zdjecie sie rozmylo ale ostatnio nieostre zdjecia sa w modzie wiec ja bym sie tym nie przejmowal :)

Oglądałem ostatnio jakiś magazyn z ciuchami siostry i nic nie widziałem więc łżesz :D

LWO
19-01-2010, 23:28
Oglądałem ostatnio jakiś magazyn z ciuchami siostry i nic nie widziałem więc łżesz :D

skrytykowalem ostatnio jedno nieostre zdjecie w dziale portret za to ze bylo m.in nieostre i okazalo sie ze dla wielu to bylo dzielo :)

jackrabbit
19-01-2010, 23:38
skrytykowalem ostatnio jedno nieostre zdjecie w dziale portret za to ze bylo m.in nieostre i okazalo sie ze dla wielu to bylo dzielo :)

wszystko jest wzgledne ;)

Manfi
19-01-2010, 23:38

Uważaj co czynisz bo w internecie nie jesteś anonimowy :twisted:
Ile ludzi tyle gustów . Dobra Koniec OT

LWO
19-01-2010, 23:48
konczac OT jakos nie jestem specjalnie anonimowy chyba jak ktos chce swoje zale w 4 oczy wylac nie widze problemu przejechac sie po moich zdjeciach tez mozna ale braku ostrosci nie mozna mi zarzucic :)
a wracajac do tematu jak poprawic to zdjecie zeby zachowac ostrosc robiac zdjecie z reki warto zwrocic uwage na ogniskowa obiektywu i dlugosc czasu naswietlania kiedys na forum byl podpiety watek typu "od czego zaczac" niestety wyparowal :/

FajaR
20-01-2010, 00:47
To ja dorzucę coś, co mnie odrzuciło na pierwszy rzut oka. Jakość tego zdjęcia. Tragedia. Ciekawy jestem czy "brak ostrości" to brak ostrości czy masakra szczegółów. Bardziej stratnego zapisu do jpg'a już się nie dało znaleźć? MZ ciężko takie "coś" nawet ocenić...

Roman K.
20-01-2010, 00:59
Bardzo ładnie uchwycona chwila - spojrzenie, przekaz, moment. Teraz wystarczy popracować nad techniką, i będzie bardzo dobrze ;)

nonnatus
20-01-2010, 01:05
wszystko jest wzgledne ;)

:)
skoro tak to i względność jest względna,
czyli nie jest względna :D

co do foty, to moje skojarzenie zostawie dla siebie, ale oscyluje wokół tych policyjnych...
kadr, światło, obróbka - wszystko na nie. nawet na wielkie nie.
moment fajny, ale co z tego skoro nie fajnie pokazany.

próbuj dalej, teraz już może być tylko lepiej...

Roman K.
20-01-2010, 01:20
Tak sobie myślę - czytając powyższe wypowiedzi i temu podobne - że admin powinien uruchomić na forum strefę VIP, gdzie zawodowcy spełnieni, będą mogli oceniać się wyłącznie we własny środowisku. Sądzę, że takie rozwiązanie załatwiłoby wiele problemów natury ambicjonalnej.

nonnatus
20-01-2010, 01:36
Tak sobie myślę - czytając powyższe wypowiedzi i temu podobne - że admin powinien uruchomić na forum strefę VIP, gdzie zawodowcy spełnieni, będą mogli oceniać się wyłącznie we własny środowisku. Sądzę, że takie rozwiązanie załatwiłoby wiele problemów natury ambicjonalnej.

nie wiem po co takie pisanie...
zdjęcie jest do bani. jest zajechane maksymalnie, a ty wyjeżdzasz z jakąś psychoanalizą...
ehhh....

jackrabbit
20-01-2010, 01:43

jak ktos chce opinie "super fotka" i pozytywne komentarze to zdjecie wrzuca na nasza klase, pokazujac zdjecie tutaj z pewnoscia chce czegos innego, chce wiedziec co robi zle zeby nastepnym razem zaprezentowac lepsze zdjecie

Roman K.
20-01-2010, 02:00
A czym, kolego, różni się taka oto "recenzja" od tych, zamieszczanych na Naszej Klasie ?

oj panocku, za ciemnawo troche moim zdanem no i ostrosc looj poszla w cholere

Nie, nie dam się wciągnąć w bicie piany. Cześć ;)

pinokio
20-01-2010, 02:01
Krótko, j.w. ciemno i nie ostro.

LWO
20-01-2010, 09:09
trzeba przyznac racje rzadko spotyka sie tutaj komentarz ktory wyjasnia jak uchronic sie od pewnych bledow ale jak widze slabe zdjecie a pozniej 10 wpisow TWA ze jest mega odkrywcze i nowatorskie a slabosc techniczna podkresla tylko jego jakosc to zastanawiam sie czy jest sens cokolwiek pisac :) osobiscie wole jednak przeczytac pod zdjeciem uszczypliwy komentarz i wiedziec na czym stoje. Mysle ze autpr zdjecia zdawal sobie sprawe ze cos mu z ostroscia nie poszlo itd ale wstawil zdjecie nie dlatego ze liczyl na pochwaly tylko rzeczowe uwagi jak poprawic zdjecie na ktore niestety ciezko tutaj liczyc. Wiekszosc z osob w tym dziale wie jak wykonac to zdjecie poprawnie od kadrowania do swiatla jak mysle wiekszosc nie napisze jak dobrac przyslone i ustawic swiatlo zeby pozbyc sie rozpraszajacego tla a wydobyc portretowana osobe na zdjeciu tylko z jednej przyczyny zeby nie wyrosl kolejny gosc ktory zrobic slub za 300 i psol rynek :) zastrzegam sobie ze jest to tylko i wylacznie moje zdanie :D

chciałem uzyskać zdjęcie, pozbawione elementów tła które rozpraszaja, miał to być po prostu portret.

jako że dopiero zaczynam zgłębianie tajników fotografowania - proszę o konstruktywną krytykę , co jest źle zrobione - od strony technicznej - na pewno ułatwi mi to poprawę.

Zdjęcie bez żadnej obróki.

nonnatus
20-01-2010, 10:26
"ciemnawo troche moim zdanem no i ostrosc looj poszla w cholere"

"za dlugi czas naswietlania spowodowal ze zdjecie sie rozmylo"

"wracajac do tematu jak poprawic to zdjecie zeby zachowac ostrosc robiac zdjecie z reki warto zwrocic uwage na ogniskowa obiektywu i dlugosc czasu naswietlania"

"To ja dorzucę coś, co mnie odrzuciło na pierwszy rzut oka. Jakość tego zdjęcia (...)
Bardziej stratnego zapisu do jpg'a już się nie dało znaleźć"
------------------------------------------------------------------

po mojemu kolega otrzymał trochę informacji co do zdjęcia, więc lamenty o pustosłowiu komentów można sobie darować.

Kolego LWO - nie każdy jest tu wyrachowany, zeby kierował się mysleniem - nie podzielę się wiedzą, żeby mi konkurent nie wyrósł był... :)
trochę niepowazne takie insynuacje nieprawdaż?

taki urok forum, że słów wiele, a treści niewiele,
ale niewiele nie oznacza, że nic...
jak ktoś uważnie czyta, to dla siebie wyczyta co należy...
więc nie ma się co spuszczać nad poziomem forum kiedy fotiszcze słabe jak lebioda...
pozdrawiam rozgorączkowanych...

:)
ravau

LWO
20-01-2010, 11:01
pisze i czytam z przymruzeniem oka wiec tak tez tzreba podchodzic do tematu :)

2 uwagi do zdjecia z zacytowanych naleza do mnie :) na 284 wejscia przyznasz ze napisac ze mozna sporo wiecej napisac :)

ze za ciemno i nieostro pewnie sam autor wie koledzy mogli by podpowiedziec jak zrobic zeby bylo odpowiednio naswietlone i ostre :)

Krzysiek Kisała
20-01-2010, 11:56
więc nie ma się co spuszczać nad poziomem forum kiedy fotiszcze słabe jak lebioda...

hehehehehe ! się uśmiałem ;)
pozdr

nonnatus
20-01-2010, 13:47
LWO :)
forum to nie caritas, że kazdemu musi pomóc...
to, że jest sporo wejść nie oznacza, ze każdy musi się wypowiedziec.
nie wypowiadasz się przecież w kazdym obejrznym watku (chyba?) :)

rozumiem Twoj punkt widzenia, też chciałbym, zeby były tylko merytoryczne i ad vocem posty,
ale to forum jest jakie jest i wiesz to lepiej ode mnie, choćby i stad że dlużej tu jesteś i robisz lepsze foty ode mnie...
...ironiczność i mega sarkastyczność to nieusuwalne cechy tego forum. taki ma koloryt i tyle.
przyznam - czasem lubię, czasem nie...

chyba każdy tu oberwał po paluchach. i chyba kazdy przynajmniej raz zastanawiał sie czy wystawiac kolejne fotiszcze czy nie...

autor watku wstawił mega słabe zdjęcie. tak słabe, ze wielu nie chciało się nawet pisać co ma zmienić, bo musi zmienić wszystko (z wyjatkiem fajowej modelki):D
więc nie ma się co dopatrywać drugiego dna.
po prostu.
oberwał. poduma. przekadruje, poswieci i wstawi kolejną fotkę, która będzie superowa.
i o to idzie. i o to biega... ROZWÓJ PRZEZ BÓL :D

pozdrawiam ciepło, bo qrva zima jakas... :D

ravau