Zobacz pełną wersję : sigma 170-500 f5-6.3 APO ASP czy 150-500 mm f/5.0-6.3 APO DG OS HSM
Witam proszę o podpowiedź czy kupić mało używaną sigmę 170-500 f5-6.3 APO ASP czy jeszcze "chwilę" poczekać i dozbierać na sigmę 150-500mm f/5.0-6.3 APO DG OS HSM.
Poradźcie mi proszę co czynić.
Michał Jędrak
19-01-2010, 23:23
Ja mam 150-500 i nie narzekam. Ten obiektyw nie jest demonem ostrości, ale jest nieco lepszy niż 170-500. No i VR działa dość dobrze, gdyż wiele razy udało mi się zrobić zdjęcie na 500mm przy czasie 1/30s. Trzeba się tylko odpowiednio zgrać z VR i w odpowiednim momencie trzasnąć. Jakbyś kiedyś jechał szosą lubelską przy trakcie brzeskim (masz w sumie niedaleko), to wpadnij i sobie go podepniesz. Wtedy będziesz wiedział czy to to czego szukasz.
Ja zaś mam 170-500 APO, kupiłem używany, jestem bardzo zadowolony.
Szybki AF, całkiem przyzwoity pod światło, niezła ostrość aż do 500 mm.
Wady:
- przy ręcznym ogniskowaniu pierścień focusa lata zupełnie bez oporu, to nie ułatwia precyzyjnego ostrzenia.
- zmiana ogniskowej sprawia spory opór, ale przy trzymaniu "dziobem" w dół i tak rozjeżdża się pod własnym ciężarem,
- trochę dziwny wygląd obudowy, sugerujący wrażliwość mechaniczną: przednia część wygląda jak plastikowa osłona przeciwsłoneczna, zaglądasz - a tu soczewa na wierzchu!
- osłona przeciwsłoneczna się "wyluzowała" i ledwie siedzi,
a moze sigme 50-500, ja na swoja nie narzekam, a jak ja kupowalem to przegladalem rozne testy i bawilem sie 150-500 i 50-500 mi bardziej podeszla, jest troche ostrzejsza, a przy 500mm to i tak najlepiej z monopodu strzelac
Dzięki za wszystkie posty już jest 170-500 kupiłem.
Pofocę nią to się przekonam czy mi pasuje czy nie w razie czego sprzedam i kupię coś innego.
Jak fajne fotki będą na pewno wstawię na forum.
Pozdrawiam.