Zobacz pełną wersję : 50mm/1.4G, gwarancja i serwis NIKON POLSKA
fotoatelier
19-01-2010, 16:33
Mam duży dylemat, przeglądnąłem sporo dyskusji na temat czy nikkor czy sigma, nie chcę tu roztrząsać co, gdyż posiadam właśnie nikkora 50/1.4G, czyli ta niby nowszą, ostatnią wersję. Zakupiłem ją w maju 2009, fotografowałem tym obiektywem do października... wydawało się, że jest OK. Jednak w pewnym momencie przekonałem się, że obiektyw przestał ostrzyć. Mowa oczywiście o fotografowaniu przy dużym otworze 1.4-2.0 i w pewnym zakresie odległości. Pod koniec października wraz ze zdjęciami testowymi oddałem go do sklepu, który odesłał go do "stołecznego serwisu". Bardzo długo czekałem na odbiór obiektywu. Telefony do sklepu nic nie pomagały... Sprzedawcy żalili się jedynie na to, ze nikt z nich nie ma wpływu na to co wyrabia Warszawa. Całość naprawy gwarancyjnej zamknęła się w około 2,5 miesiąca, bo na dodatek warszawskie fachury przesłali obiektyw do innego sklepu niż zakupiłem. Po czym odebrałem ze sklepu obiektyw i przekonałem się, ze chyba nie drgnęli palcem w zakichanej Warszawce stwierdzając na załączonej fakturze, że "obiektyw sprawdzono z normą producenta i spełnia wymagania optyczne"... Trochę siedzę w optyce, pracowałem na wielkim i średnim formacie na obiektywach zeiss i mamiya, ze sprzętem nikona też już jestem związany wiele lat. Jeśli chodzi o 50mm to akurat pierwszy standard do nikona jaki zakupiłem, wcześniej używałem kilku stałoogniskowych szkieł nikkor serii D i nigdy nie zawiodłem się na tej firmie, mam 20mm,85mm i 180mm. Tym razem jednak jestem zniesmaczony.... pewnie, ze to tylko obiektyw za 1400zł, ale mimo wszystko dowiedziałem się, ze obecnie nikon nie posiada prawie żadnej kontroli jakości. Czy ten obiektyw rzeczywiście tak powinien pracować? Oglądałem sporo zdjęć testowych, wiem, ze na dużych otworach ma prawo nieco przymglony obraz powstawać. Tu mozna zerknąc na moje testowe zdjęcia wykonane d300
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12b1f5a000bc9fbf.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c02a32eb4ab23f33.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7dc3fea824ec7f9b.html
... podobny test robiłem innym body i ciągle to samo. Już sam nie wiem... chętnie bym go sprzedał, ale nie chcę też komuś sprzedać obiektywu, w którym być może optyka nie działa jak należy.
Czy testy robiłeś na statywie? Czy to crop czy cały kadr? Ile m od aparatu był obiekt, który fociłeś?
fotoatelier
19-01-2010, 16:46
oczywiście, że ze statywu... odległość, nie pamiętam szczerze mówiąc, około 1,5 potem 3 i może około 5 metrów. Trochę w pośpiechu , ale obiektyw zaawiódł mnie kiedyś na robocie... ewidentnie widać to fotografując, ze z dość bliska obraz jest zadowalający, nieźle nawet ostrzy przy 1,4, ale oddalając się od obiektu jest już nie do przyjęcia...po prostu nie ostro...
Dziwna rozdzielczość, ale mnie tam zadowala :)
fotoatelier
19-01-2010, 17:10
postaram się jeszcze coś wsadzić z pełnej matrycy, ale powiem szczerze... ODRADZAM TEN OBIEKTYW!!! Obecna produkcja jest tak nierówna, że łatwo trafić po prostu na słabszy egzemplarz...
Photoartbox
19-01-2010, 17:42
Mam duży dylemat, przeglądnąłem sporo dyskusji na temat czy nikkor czy sigma, nie chcę tu roztrząsać co, gdyż posiadam właśnie nikkora 50/1.4G, czyli ta niby nowszą, ostatnią wersję. Zakupiłem ją w maju 2009, fotografowałem tym obiektywem do października... wydawało się, że jest OK. Jednak w pewnym momencie przekonałem się, że obiektyw przestał ostrzyć. Mowa oczywiście o fotografowaniu przy dużym otworze 1.4-2.0 i w pewnym zakresie odległości. Pod koniec października wraz ze zdjęciami testowymi oddałem go do sklepu, który odesłał go do "stołecznego serwisu". Bardzo długo czekałem na odbiór obiektywu. Telefony do sklepu nic nie pomagały... Sprzedawcy żalili się jedynie na to, ze nikt z nich nie ma wpływu na to co wyrabia Warszawa. Całość naprawy gwarancyjnej zamknęła się w około 2,5 miesiąca, bo na dodatek warszawskie fachury przesłali obiektyw do innego sklepu niż zakupiłem. Po czym odebrałem ze sklepu obiektyw i przekonałem się, ze chyba nie drgnęli palcem w zakichanej Warszawce stwierdzając na załączonej fakturze, że "obiektyw sprawdzono z normą producenta i spełnia wymagania optyczne"... Trochę siedzę w optyce, pracowałem na wielkim i średnim formacie na obiektywach zeiss i mamiya, ze sprzętem nikona też już jestem związany wiele lat. Jeśli chodzi o 50mm to akurat pierwszy standard do nikona jaki zakupiłem, wcześniej używałem kilku stałoogniskowych szkieł nikkor serii D i nigdy nie zawiodłem się na tej firmie, mam 20mm,85mm i 180mm. Tym razem jednak jestem zniesmaczony.... pewnie, ze to tylko obiektyw za 1400zł, ale mimo wszystko dowiedziałem się, ze obecnie nikon nie posiada prawie żadnej kontroli jakości. Czy ten obiektyw rzeczywiście tak powinien pracować? Oglądałem sporo zdjęć testowych, wiem, ze na dużych otworach ma prawo nieco przymglony obraz powstawać. Tu mozna zerknąc na moje testowe zdjęcia wykonane d300
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12b1f5a000bc9fbf.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c02a32eb4ab23f33.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7dc3fea824ec7f9b.html
... podobny test robiłem innym body i ciągle to samo. Już sam nie wiem... chętnie bym go sprzedał, ale nie chcę też komuś sprzedać obiektywu, w którym być może optyka nie działa jak należy.
fotoatelier pewnych fragmentow Twojej wypowiedzi nie rozumiem i wlasnie do nich sie odniose. Dla ulatwienia zaznaczylem je pogrubieniem. Jesli obiektyw przez pewnien czas od zakupu ostrzyl poprawnie, to zaczy, ze kontrola jakosci wykonala swoje zadanie poprawnie. Druga mozliwosc, jesli przez 1/2 roku nie byles w stanie tego stwierdzic, to znaczy, ze kupiles sobie niewlasciwy obiektyw. Polecam np 50-ke makro ze swiatlem 2.8. W pewnym stopniu podzielam Twoje rozgoryczenie, ale nie rozumiem dlaczego kierujesz je w strone miasta, ktore bardzo lubie. Czy jakby serwis znajdowal sie w np. Krakowie, to pisalbys o tym miescie "zakichany krakowek"? Wrzuc na luz i zrob porzadne zdjecia testowe, bo z tych, ktore zamiesciles niewiele mozna wywnioskowac, albo wymien obiektyw na inny.
Ja może jestem mało wymagający, no i pewnie na cropach wygląda to inaczej, ale mi podobają się te zdjęcia.
To normalne, że wraz z odległością, na maksymalnie otwartej przysłonie, spada ostrość, a raczej wrażenie/odbiór ostrości. Przecież i na mniejszych dystansach jest nie całkiem ostro, ale nie razi to tak bardzo.
Dotyczy to też starszych 50/1.4. Te szkła nie są idealne na pełnej dziurze.
Może zrób porządniej test i pokaż pełne kadry.