PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar TTL a różne filtry

KaeF
19-01-2010, 13:39
Przychodzi czas na kolejne głupie pytanie. Mówi się i pisze, że różne filtry mają różną stratę światła. Część osób twierdzi, że trzeba wprowadzić w takim przypadku odpowiednią kompensację ekspozycji.

Ostatnio przyglądałem się dokładnie fotkom, które robiłem z polarem i podczas wywoływania rawów, każdy jeden [ustawione na autoEV] był podciągnięty przez program o +1EV. Wcześniej logika podpowiadała mi, że skoro filtr przyciemnia, to do światłomierza dociera mniej światła i daje to automatycznie odwzorowanie wymaganej kompensacji EV. Nadal jestem w kropce - czy stosować kompensację przy założonym filtrze czy nie? Każdy jeden pomysł ma w sieci swoich zwolenników i przeciwników. Jedni mówią, że mierzyć z założonym, inni, że mierzyć bez, zakładać i wprowadzać EV.

Czy ktoś mógłby wytłumaczyć działanie TTL w połączeniu z filtrami? Połówka ND jest oczywista, możemy pominąć. Z polarem to dosyć popularny problem. A jak to będzie z filtrami do zdjęć BW? Pomarańczowy, czerwony, zielony, żółty, etc. Czy światłomierz wariuje jak "widzi" wszystko na np. zielono? Czy mierzyć bez filtra, czy można mierzyć z filtrem?

JacekCz
19-01-2010, 14:45
Pomiar TTL z samej zasady działania kompensuje filtr. Wręcz po to został wynaleziony. Można akademicko rozważać jakieś wyjątki np polar, kąt/sposób odbijania w czujnikach i związek tego itd (dlatego podobno kołowy a nie liniowy albo na odwrót ;) ) Była dyskusja na pl.ref.foto.cyfrowa i teoretycznie miało być źle, w praktyce u większości dyskutantów najczęściej dobrze.

Co do koloru filtru, za analoga czujnik w aparacie miał kolorową maskę tak dobraną, aby skorygowana jego czułość w kolorach była podobna do typowego filmu (nadmierna czułość półprzewodników na czerwień w przeciwieństwie do filmów na niebieski). Działało to dobrze, dodajmy tym filmy też są/były różne: ortochromatyczne, panchromatyczne, jeszcze inne mikrofilmy i inne, ale użytkownik tych rzadszych wiedział czego może się spodziewać. System (w zakresie twojego pytanie) działał dobrze a nawet bardzo dobrze.

Nie mam informacji o czasach cyfrowych, ale dlaczego by miało być gorzej? oczywiście można znaleźć złośliwy przykład, np. oświetlenie silnym popieprzonym monochromatycznym światłem (zdarzyło mi się na koncercie, lampy z niebieskich LED-ów, do dziś nie rozumiem co D80 zmierzył), ale to są sytuacje skrajne.

Typowe zastosowanie z filtrami nie są monochromatyczne (nawet jak sie wydaje że widac na zielono)

KaeF
20-01-2010, 01:37
Czyli nie ważne co założę na obiektyw, to wprowadzaniem korekt w pomiar nie muszę się martwić?
Została jeszcze jedna kwestia. Autodopasowanie ekspozycji w obróbce RAWa zawsze daje mi +1EV. Czy to oznacza, że mój aparat zwyczajnie nie doświetla poprawnie? Bo takie historie też słyszałem "mój Dxx niedoświetla, więc zawsze mam +2/3EV ustawione"

puch24
21-01-2010, 01:25
W instrukcjach aparatów analogowych z pomiarem matrycowym Nikon pisał, że silne filtry (np. pomarańczowy, czerwony) mogą zakłócać działanie pomiaru matrycowego, i zalecał przełączanie pomiaru na centralnie-ważony. Pewnie miało to jakieś uzasadnienie.

Jacek_Z
22-01-2010, 11:45
.... wyjątki np polar, kąt/sposób odbijania w czujnikach i związek tego itd (dlatego podobno kołowy a nie liniowy albo na odwrót ;) ) Była dyskusja na pl.ref.foto.cyfrowa i teoretycznie miało być źle, w praktyce u większości dyskutantów najczęściej dobrze.
ja miałem liniowe i kołowe polary i nie było specjalnych róznic w pomiarach. Specjalnie sie temu przyglądałem :)
Może wychodzi to w jakim specyficznym układzie, jednym jedynym kącie ustawienia polara? A może pisza to tak na wszelki wypadek (tak obstawiam)

KaeF
23-01-2010, 00:59
Już po pierwszych próbach. Cykałem wg światłomierza z założonym filtrem i było good. Kolorowe filtry do BW przy pełnym słońcu dały mi mega hardcorowe kontrasty na filmie.
I zauważyłem jeszcze coś. Dla testu założyłem cokina na D60 i ustawiłem optymalizację JPG na czarno-białe. Nieważne jaki kolor filtra założę, to i efekt jest taki sam, żadnych różnic. Mogę się mylić, dopiero zaczynam kolorową zabawę.