Zobacz pełną wersję : SB-600 i kilka wątpliwości amatora.
Sporo czytam i szukam, ale to chyba jest za proste i dlatego nie mogę znaleźć odpowiedzi, więc proszę o wyjaśnienie.
1. Tryb A, światło odbite np. od sufitu i lampa w TTL (pełny automat). Gdybym fotografował palnikiem na wprost to lampa błyśnie obliczoną mocą a gdy odbijam do obiektu dotrze mniej światła, więc czy mam ręcznie ustawić moc błysku na + kompensacją ekspozycji, czy lampa będzie "wiedziała", że jest odchylona np. o 45 stopni w grórę i uwzględni to w mocy błysku?
2. Czy odbijając od sufitu wysówać ten wbudowany odbłyśnik czy lepiej nie. Kiedy używać go i w jkaiej pozycji lampy?
3. Co jest lepsze światło odbite czy założony na lampę dyfuzor i palnik na wprost? Czy obie techniki stosuje się może razem?
4. Co znaczy że SB-600 wyzwolę z D90 zdalnie? Czy potrzebuję do tego jakiegoś wężyka, albo innego dodatkowego urządzenia?
5. Kiedy "można" zrobić dobre zdjęcie i nie "zniszczyć go" lampą z palikiem na wprost?
Okażcie mi cierpliwość i wyjaśnijcie bo naprawdę już używałem i google i funkcji szukaj, trochę wiem, ale na 100% Wy lepiej mi to wytłumaczycie.
Wojtek Mąka
19-01-2010, 14:34
1. TTL oznacza, że zestaw aparat/lampa mierzy światło przez obiektyw. Niezależnie od tego czy światło odbijasz czy nie, TTL teoretycznie nie powinien pozwolić na niedoświetlenie. Ale może się zdarzyć, że niedoświetli, wtedy lampa pokaże o ile było za ciemno i mozna siłę błysku podnieść
2. odbłyśnik jest po to, żeby poszerzyć strumień światła przy szerokich kątach - obiektywach o ogniskowej do 14 mm. jakby tego nie wysunąć, to przy szerokim kącie powstałaby winieta, tzn strumień swiatła byłby zbyt wąski
3. zależy od warunków
4. niczego nie potrzebujesz dodatkowo, musisz w D90 ustawić wbudowaną lampę jako sterownik, dobrać kanał i grupę - identyczna jak w lampie. Wtedy D90 dogada sie z SB-600 na odległość, tzn lampa może stać z boku, możesz ja trzymać w drugiej ręce itd. Błyśnie jak D90 jej każe
5. za trudne pytanie :)
pozdr
1. TTL oznacza, że zestaw aparat/lampa mierzy światło przez obiektyw. Niezależnie od tego czy światło odbijasz czy nie, TTL teoretycznie nie powinien pozwolić na niedoświetlenie. Ale może się zdarzyć, że niedoświetli, wtedy lampa pokaże o ile było za ciemno i mozna siłę błysku podnieść
Jeśli lampa niedoświetli i pokaże o ile niedoświetliła to znaczy, że zabrakło jej mocy więc nie chodzi o zmianę siły błysku tylko o zmianę innych parametrów - przysłony, ISO
2. odbłyśnik jest po to, żeby poszerzyć strumień światła przy szerokich kątach - obiektywach o ogniskowej do 14 mm. jakby tego nie wysunąć, to przy szerokim kącie powstałaby winieta, tzn strumień swiatła byłby zbyt wąski
Znowu jesteś w błędzie. Odbłyśnik (karta odbijająca) służy do tego aby skierować dodatkowy strumień na wprost. To o czy piszesz to nasadka szerokokątna.
SB-600 nie ma odbłyśnika! To płytka rozpraszająca dla szerszego kąta. Autor pytania pomylił się, nazywając to odbłyśnikiem.
A zdalnym wyzwalaniu poczytaj więcej w instrukcjach aparatu i lampy - tam naprawdę jest wystarczająco dużo informacji na początek.
Wojtek Mąka
19-01-2010, 16:47
Jeśli lampa niedoświetli i pokaże o ile niedoświetliła to znaczy, że zabrakło jej mocy więc nie chodzi o zmianę siły błysku tylko o zmianę innych parametrów - przysłony, ISO
Znowu jesteś w błędzie. Odbłyśnik (karta odbijająca) służy do tego aby skierować dodatkowy strumień na wprost. To o czy piszesz to nasadka szerokokątna.
metod rozwiązania tego problemu jest wiele podobnie jak wiele jest sytuacji, a których lampa może niedoświetlic w TTL-u. Podnoszenie ISO i otwieranie przysłony to najprostsze i nabrutalniejsze rozwiązania :)
tak juz zapytam na koniec - miałes SB600 w ręce? Ona nie ma odbłyśnika... więc nie jestem w błędzie
metod rozwiązania tego problemu jest wiele podobnie jak wiele jest sytuacji, a których lampa może niedoświetlic w TTL-u. Podnoszenie ISO i otwieranie przysłony to najprostsze i nabrutalniejsze rozwiązania :)
tak juz zapytam na koniec - miałes SB600 w ręce? Ona nie ma odbłyśnika... więc nie jestem w błędzie
Sam przecież pisałeś o odbłyśniku, myląc go z adapterem szerokokątnym.