Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nakładanie tekstury

imonmati
18-01-2010, 20:58
Ludzie pomocy- bo ja już zwątpiłam, że coś potrafię:) Chcę nanieść w PS teksturę na wybrane zdjęcie i nie potrafię zrobić tego tak żeby część zdjęcia tą teksturą nie była pokryta. Wiem, że trzeba to zrobić przy użyciu maski- no właśnie jak, bo nijak mi to nie wychodzi:)) Robię tak: wybieram zdjęcie, robię z niego warstwę, następnie wybieram teksturę (z jakiejś strony), otwieram w PS- robię z niej następną warstwę. I co dalej- bo jak zmniejsze krycie, to wiadomo- na całości zdjęcia. A chodzi mi o to, żeby np. twarz na zdjęciu nie była teksturą pokryta, a reszta tak:)) Jak ktoś może i znajdzie chwilę, to niech mi tak jakoś łopatologicznie.... proszę:))

manfred
18-01-2010, 20:59
A pomazać gumką z różnym kryciem.

Andrzej Olender
18-01-2010, 21:26
Ludzie pomocy- bo ja już zwątpiłam, że coś potrafię:) Chcę nanieść w PS teksturę na wybrane zdjęcie i nie potrafię zrobić tego tak żeby część zdjęcia tą teksturą nie była pokryta. Wiem, że trzeba to zrobić przy użyciu maski- no właśnie jak, bo nijak mi to nie wychodzi:)) Robię tak: wybieram zdjęcie, robię z niego warstwę, następnie wybieram teksturę (z jakiejś strony), otwieram w PS- robię z niej następną warstwę. I co dalej- bo jak zmniejsze krycie, to wiadomo- na całości zdjęcia. A chodzi mi o to, żeby np. twarz na zdjęciu nie była teksturą pokryta, a reszta tak:)) Jak ktoś może i znajdzie chwilę, to niech mi tak jakoś łopatologicznie.... proszę:))

Baw się w mieszanie warstw ale nie na normal, zrób eksperyment, otwórz zdjęcie, następnie teksturę, dla tekstury ustawiaj sobie po kolei metody krycia, np. Overlay, Soft Light, Hard Light itp. :)

imonmati
18-01-2010, 21:32
Już lepiej- mieszaniem się już bawiłam, ale jakoś niezadowalające efekty mi to przynosi. A jak jest z tymi maskami- jak tego użyć w takim przypadku, bo zupełnie pojęcia nie mam. Próbuję, mieszam- ale mi nie wychodzi to czego bym oczekiwała- czyli nietkniętej teksturą np. twarzy, czy sylwetki- i reszt tkniętej teksturą:)) Dajcie jeszcze jakiś pomysł, bo już dziś mnie ten PS wyprowadza z równowagi:))

Andrzej Olender
18-01-2010, 21:36
Pokaż owe zdjęcie i teksturę, zobaczymy z czym masz do czynienia, bo suche pojęcia jak "zdjęcie" i "tekstura" są mylące dla wszelkich porad.

imonmati
18-01-2010, 22:08
Ok- wstawiam przykładowe zdjęcie- zdjęcie baza to zdjęcie z zegarem na jakiejś białej ścianie, na to nałożyłam teksturę ściągniętą z flickr- zmniejszyłam krycie- i efekt widać. A chciałabym, żeby na tarczy zegara tekstury nie było:) Ot i cały problem. Wertuje net-piszą ludzie o nakładaniu maski- ale dla mnie to jakaś magia z tego wyszła, a rozwiązanie jak przypuszczam jest banalne:))
Dzięki za pomoc, Panowie:))

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img502.imageshack.us/img502/802/25706488594169b103f1b.jpg)

Andrzej Olender
18-01-2010, 22:37
jak chcesz by zegar nie był przykryty teksturą to możesz po prostu na warstwie z teksturą dodać maskę i na niej czarnym pędzlem odsłonić zegar. Nie robił bym tego jednak na 100% odkryciu, jednak od Ciebie zależy jak to chcesz przedstawić.

imonmati
19-01-2010, 01:10
jak chcesz by zegar nie był przykryty teksturą to możesz po prostu na warstwie z teksturą dodać maskę i na niej czarnym pędzlem odsłonić zegar. Nie robił bym tego jednak na 100% odkryciu, jednak od Ciebie zależy jak to chcesz przedstawić.

No i teraz już wiem- dziękuję bardzo za podpowiedzi a raczej rzeczowe wytłumaczenie jak i co. Pozdrawiam:)