Zobacz pełną wersję : ostrzenie centralnym polem i przekadrowywanie - jak się oduczyć?
kuba_rsx
18-01-2010, 20:07
Witam,
mam takie trochę prozaiczne pytanie.
Jak w miarę skutecznie pozbyć się nawyku ostrzenia centralnym polem i przekadrowywania?
Zostało mi strasznie silne przyzwyczajenie z D70 do ostrzenia centralnym polem, teraz na trzysetce dobrze łapie praktycznie każde ale albo nie umiem skorzystać z dobrodziejstwa 51pół albo mylnie uważam że inni jada na wszystkich polach af. Dynamiczny wybór jakoś wydaje mi się mało wydajny, bo się naklikam jak głupi zanim zmienię pole wiec szybciej chyba wychodzi to całe przekadrowywanie.
Czy ktoś byłby uprzejmy mnie oświecić jak robi to większość osób i jak prawidłowo cieszyć się pełnią możliwości 51polowego af...
mozesz sobie zamalowac na matówce to centralne pole ;)
... albo się nie przejmować i dalej go używać.
Ja sam (jak czasami biorę aparat do ręki) to w sytuacjach wymagających pewnego i szybkiego AF używam centralnego pola, a jak mam czas i statyw to dopiero wtedy przełączam się na inne pola AF.
Ja sam (jak czasami biorę aparat do ręki) to w sytuacjach wymagających pewnego i szybkiego AF używam centralnego pola
Ja tak samo. Aczkolwiek po przesiadce z D80 na D700 zacząłem używać już wybieraka. W D700 znacznie wygodniej operować punktami ostrości :)
Jak się przestawić? Po prostu myśleć o tym i tak robić, przyzwyczajenie przyjdzie samo.
Ja praktycznie cały czas używałem wszystkich pól AF a D300. Świetnie się to sprawdzało z jasnymi stałkami. Ilość nietrafień z ostrością była znikoma w porównaniu do techniki środkowy i przekadrowanie. Dodam że używałem pojedynczego pola w trybie S. Czasem trochę się trzeba było naklikać wybierakiem ale mnie się nigdzie nie spieszyło a moim zdaniem warto.
mrpawcio
18-01-2010, 21:45
Zawsze możesz sobie liczbę pól zmniejszyć jak Ci za dużo :-)
A po co chcesz się oduczyć tego? Rób tak jak do tej pory, może z czasem zaczniesz korzystać z wybieraka. Jak się przesiadłem z F90x z jednym polem AF na F100 z 5 polami, to jakoś nie mam z tym żadnego problemu :-) A przez lata miałem i używałem tylko jednego pola AF.
cheyenne
24-01-2010, 18:45
już w poprzednim systemie korzystałem z wybieraka
powodem zamiany na nikona było nieefektywne ostrzenie w skrajnych polach w mojej alfie a300
kupiłem d90 i już było duuuuuuuużo lepiej, teraz w d300 mam ustawione 51 pól i w 90 procentach ostrzę na inne pola niż centralne
Witam,
mam takie trochę prozaiczne pytanie.
Jak w miarę skutecznie pozbyć się nawyku ostrzenia centralnym polem i przekadrowywania?
Zostało mi strasznie silne przyzwyczajenie z D70 do ostrzenia centralnym polem, teraz na trzysetce dobrze łapie praktycznie każde ale albo nie umiem skorzystać z dobrodziejstwa 51pół albo mylnie uważam że inni jada na wszystkich polach af. Dynamiczny wybór jakoś wydaje mi się mało wydajny, bo się naklikam jak głupi zanim zmienię pole wiec szybciej chyba wychodzi to całe przekadrowywanie.
Czy ktoś byłby uprzejmy mnie oświecić jak robi to większość osób i jak prawidłowo cieszyć się pełnią możliwości 51polowego af...
IMHO możesz się zdziwić, jak kiedyś przykucniesz, wyostrzysz na oko człowiekowi, ustawisz przysłonę, 2.8 albo mniej i przekadrujesz... ;)
Ja się nauczyłem korzystać ze wszystkich pól... czasem się przydaje.
Ja do "reporterki" ograniczyłem ilość pól AF do 11. Natomiast na 51 przerzucam jak robię fotki ze statywu.
Ja przy zdjeciach sportowych ustawiam na 11 pol i normalnie na nich pracuje. AF w D300 (17-55, 70-200VR) jest tak dobry, ze nie matwie sie o efekt, tylko robie zdjecia. Inaczej mowiac, aparat nie przeszkadza mi w robieniu zdjec;)
anialodz
25-01-2010, 22:01
IMHO możesz się zdziwić, jak kiedyś przykucniesz, wyostrzysz na oko człowiekowi, ustawisz przysłonę, 2.8 albo mniej i przekadrujesz... ;)
moglbys wyjasnic? czy zawsze przekadrowanie oznacza zmiane ostrosci, czy nie mozna jej zablokowac?
Chodzi o zmianę kąta a co za tym idzie odległości... dlatego używam też bocznych pól AF.
Prosty przykład:
http://photographyinprogress.blogspot.com/2009/08/why-focusing-and-recomposing-is-not-so.html
http://visual-vacations.com/Photography/focus-recompose_sucks.htm