Zobacz pełną wersję : Starsza Sigma 70-200/2.8 APO EX kontra nowsza MACRO
MariuszF
18-01-2010, 17:18
Dzien dobry.
Spotkal sie moze ktos z porownaniem tych obiektywow?
Sigma bez MACRO wydaje sie dawac obrazy o lepszej jakosci, szczegolnie na dlugim koncu (wnioski tylko po zdjeciach znalezionych w sieci). Jednak nigdzie nie trafilem na bezposrednie porownanie.
Jesli ktos trafil na takowe bede wdzieczny za informacje.
Dziekuje i pozdrawiam, m.
www.optyczne.pl ?
EDIT:
pardąsik, oni tam mają chyba obie wersje "macro"
Niestety nie miałem do czynienia z pierwszą wersją. Jestem natomiast szczęśliwym posiadaczem II i nie mam zastrzeżeń. Świetny do reporterki (byłby idealny gdyby nazywał się Nikkor i miał VR ;) ).
I nie przeszkadza Ci mydełko na 2.8? Chyba że informacje o nim są przesadzone... (w sumie - ponoć nie jest gorsza od Nikkora 80-200/2.8 AF-D)
miron19j
19-01-2010, 13:58
I nie przeszkadza Ci mydełko na 2.8? Chyba że informacje o nim są przesadzone... (w sumie - ponoć nie jest gorsza od Nikkora 80-200/2.8 AF-D)
chyba mocno przesadzone. Może żyletą nie jest, ale daje radę
Ja gdzieś czytałem na forum, że wersja I mniej mydli od wersji II. Ja posiadałem wersję nowszą i powiem tak ładny obraz daje na 2.8 mydli. No i co mnie sprowadziło do sprzedaży tego szkła to FF, którego nie mogli skalibrować poprawnie, ale jak by ci się trafiła sztuka ostrząca w punkt w dobrej cenie to szkło godne uwagi.
gregoire7
22-01-2010, 12:07
Mam pierwszą wersję, optycznie i mechanicznie świetna, HSM rewelacyjny, rozmycie tła po prostu piękne, ostra od 2,8 (używana na D3/D100/F90X, optycznie odniosłem do obrazka z S50/1,4, N85/1,4, N135/2,0DC)
Świetny obiektyw. Trochę ciężki ale moja sztuka szybko ostrzyła i nie było wcale takie mydło jak co niektórzy płaczą. Nie sprawdziła się jednak przy sporcie i szybkiej zmianie ogniskowej. Pierścień za ciężko pracował i trudno było zmieniać szybko ogniskową.
z cyklu dziś pytanie dziś odpowiedź - nada się sporadycznie do portretu?
Pierścień za ciężko pracował i trudno było zmieniać szybko ogniskową.
Dziwne, u mnie ten pierścień dosłownie "lata", jednym lekkim ruchem ręki leci z 70 do 200.
z cyklu dziś pytanie dziś odpowiedź - nada się sporadycznie do portretu?
Mam wersje II, do portretu pierwsza klasa. Portrety robię praktycznie w całym zakresie, można ją sporo przymknąć jeśli światło pozwala a głębia i tak będzie mała dzięki ogniskowej. Na 2.8 jest nieostra ale czy to widać na wydruku czy zmniejszonej focie prezentowanej na www? Zależy co komu potrzebne, dla mnie świetny obiektyw.
mateo912
22-01-2010, 19:50
IBłażej jeśli tylko do portretu to pomyśl nad tamronem 70-200 2,8 trochę tańszy ale dużo lepszy optycznie.
pytam, bo potrzebuję czegoś w zakresie >70 i zastanawiam się nad 70-300 + 85/1.8 i właśnie sigmą - portretów robię mało, a przydałoby się "długo i jasno"... no ale to już temat na osobny wątek.
pytam, bo potrzebuję czegoś w zakresie >70 i zastanawiam się nad 70-300 + 85/1.8 i właśnie sigmą - portretów robię mało, a przydałoby się "długo i jasno"... no ale to już temat na osobny wątek.
Sprawdź dobrze przed kupnem i tyle.
Tu masz foto na 200 2.8 - po zejściu troszkę z ogniskową jest ostrzej. A naprawdę się nie starałem gdy to robiłem - w każdym bądź razie z ręki. Wersja stara sigmy - jeszcze przed makro.
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=984664&postcount=23
witam!sam długo wałkowałem temat szkieł 70-200/2.8, mam Sigmę i jestem bardzo zadowolony...wybierałem z 3 szkieł i tak jak już pisałem kiedyś,świetne, ostre szkło... a tak na marginesie, to N 70-200 też może być mydlany i nieostry...o czym przekonał się forumowy kolega, zakupił N i po krótkim czasie oddał go do żyda, bo był kiepski, cóż nie ma idealnego rozwiązania...a zdjęcia robić trzeba!!!
Mam taką Sigmę - bez Macro, z pierścieniem przysłony. Faktycznie pierścień chodzi lekko, ale z DX nie ma tego problemu; do poprawnej pracy należy go zablokować przy maksymalnie domkniętej dziurze. Co innego z FX.
Przepiękny bokeh, choć zgadzam się z opinią, że przy f/2.8 lekko mydli. Od f/3,2 jest pięknie, a 5.6, 8 i 11 żyleta! Mój egzemplarz najostrzejszy jest w zakresie ogniskowych 80-150. Niemniej jednak to świetne szkło do portretów i reporterki. Gdyby miał VR, na pewno byłoby o nim głośno. Osobiście bardzo polecam.
Ps. Sigma bardzo ceniona jest za HSM. Tamron 70-200 f/2.8 na tym polu kuleje, ale ma ciut lepszą optykę. Swojego czasu stanąłem przed takim wyborem. Zdecydowałem jak zdecydowałem i z wyboru jestem naprawdę zadowolony.
ja mam wersję z Macro jest więcej niż dobra, obudowa dość pancerna, do portretów sie nadaje, choć zaczynam wzdychac do N ale nie wiem cy jest sens...