Zobacz pełną wersję : justowanie pentacon el. 50 1.8
ironlord
18-01-2010, 16:28
Witam,
Czy Pentacon electric 50mm 1.8, da się wyjustować, tak aby ostrzył na nieskończoność z nikonem d90?
Kto by mi to mógł zrobić w Warszawie i ile taka usługa może kosztować?
Posiadam dokładnie ten model: http://www.wholesaledigital.co.za/pntcnel50f1.8.htm
Jest tu bolec który jakoś muszę zablokować aby korzystać z przysłon. Jeżeli ktoś już to robił lub ma jakiś pomysł prosze o pomoc.
pozdrawiam
ironlord
18-01-2010, 21:46
Na pewno ktoś miał do czynienia z Was z tym obiektywem, serio ja nie mam żadnego pomysłu co z tym zrobić...
Najprawdopodobniej nieskończoność uzyskasz tylko z przejściówką z soczewką. Tutaj problem tkwi w odległościach pomiędzy bagnetem a matrycą/kliszą w bagnetach M42 i F. Po prostu są one różne
Podłączam się do pytania: Gdzie w Warszawie można wyjustować M42 tak, żeby ostrzył na nieskończoność na Nikonie.
Koledzy justowali Sonnara, więc Pentacona też pewnie można. Bez konieczności zakupu przejściówki z soczewką.
ironlord
18-01-2010, 23:35
Najprawdopodobniej nieskończoność uzyskasz tylko z przejściówką z soczewką. Tutaj problem tkwi w odległościach pomiędzy bagnetem a matrycą/kliszą w bagnetach M42 i F. Po prostu są one różne
Wiem, że taki problem istnieje bo inaczej nie byłoby tematu. Widziałem że niektórzy na forum mają pentacony 50 1.8...może oni podłączą się do tego tematu i coś doradzą.
Boryszuk
07-05-2010, 18:07
To i ja odświeżę.
Na nieskończoności mi nie zależy ale maksymalna odległość ostrzenia 1.5 metra to troche mało :(
Na 90% wszystkie soczewki stanowią jeden blok, który w całości przesuwa się w gwincie wielozwojowym. Wystarczy go wykręcić i wkręcić z przeskokiem o 1-2 zwoje. Ograniczeniem może być tylko fizyczny brak miejsca między soczewkami a tylną pokrywą.
Odkręcenie 3 śrubek i zdjęcie dekielka powinno wyjaśnić sprawę. Pomógłbym ale we Wrocławiu.
Boryszuk
07-05-2010, 19:45
aha. To nie powinno być problemu żeby zrobić to samemu. Rozumiem, że przesunięcie bliżej matrycy wydłuży odległość ogniskowania, tak? Tak podejrzewam bo im dalej wkręcę pentacona w adapter tym dalej ostrzy.
W weekend trzeba sie będzie tym zająć ;)
aha. To nie powinno być problemu żeby zrobić to samemu. Rozumiem, że przesunięcie bliżej matrycy wydłuży odległość ogniskowania, tak? Tak podejrzewam bo im dalej wkręcę pentacona w adapter tym dalej ostrzy.
Dokładnie tak. Czasem wystarczy tylko odkręcić jeden wkręt, który blokuje pierścień w pozycji nieskończoność. Wtedy da się pokręcić poza nią. Ale można przypadkiem wykręcić cały obiektyw kręcąc w odwrotnym kierunku.
Boryszuk
09-05-2010, 17:22
Justowanie mojego szkła (Pentacon 50 1.8 Multi Coating) (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Pentacon_50mm_1.8_lens.jpeg) jest dziecinnie łatwe i można wykonać bez zdejmowania go z aparatu.
1)Palcami odkręcamy przednią, plastikową osłonę (tę z napisami). Może ona siedzieć ciasno. W takim wypadku można wziąć kawałek gumy żeby poprawić uchwyt (jest dość ciasno). Ja odkręciłem używając skórzanego pokrowca na SB-28
2)Małym wkrętakiem odkręcamy wkręt robaczkowy na wewnętrznym pierścieniu.
3)Palcami odkręcamy wewnętrzny pierścień
4)Oczom naszym ukazują się trzy śrubki wokół bloku optycznego.
5)Luzujemy śrubki i obracamy pierścień ostrości tak by wskazywał mniejszą niż nieskończoność wartość.
6)Dokręcamy trzy srubki i sprawdzamy czy obiektyw swobodnie dokręca się do nieskończoności na skali. Jeśli nie to znowu luzujemy trzy śrubki i wydłużamy trochę zakres.
7)Składamy wszystko w odwrotnej kolejności i cieszymy sie obiektywem.
Ja dużo nie zyskałem- ok metra ale powinno mi to wystarczyć (max ostrzy na ok 2.5m).
ironlord
17-06-2010, 15:15
A w jaki sposób zablokować bolec przysłony w: Pentaconie electric 50mm f/1.8
Boryszuk
17-06-2010, 15:49
nie wiem jak w electric ale w moim jest pstryczek A(uto)-M(anual) który aktywuje lub dezaktywuje bolec.