Zobacz pełną wersję : Czym na chłopski rozum różni się pełna klatka od średniej klatki
Aragon1981
18-01-2010, 15:35
Czym na chłopski rozum różni się pełna klatka od średniej klatki,
szukałem ale nie jestem pewien czy to dobrze zrozumiałem, dla tego proszę was o pomoc w objaśnieniu tej teori i praktyki .
Pozdrawiam.
Fortaigne
18-01-2010, 15:39
jedna jest większa druga mniejsza...to tak na chłopski rozum :)
Aragon1981
18-01-2010, 15:41
jedna jest większa druga mniejsza...to tak na chłopski rozum :)
Hej ale ja tak na serio pytam. bo to co napisałeś to akurat wiem :)
Czytaj cały opis.
I na dodatek "pełna klatka" jest...... mniejsza od tej drugiej.
szukałem ale nie jestem pewien czy to dobrze zrozumiałem
A co zrozumiałeś?
Pełna klatka, czyli popularne FF, np D700, wielkość matrycy zbliżona (teoretycznie) do małego obrazka (24x36mm), średnia klatka (tzw. średni format, np. pentacon six, mamiya itp) klatka 6x6, 4x6... (60 mmX60mm)... Czyli średnia większa od pełnej... :)
mrpawcio
18-01-2010, 15:56
A może Koledze chodzi o DX i FX?
A może Koledze chodzi o DX i FX?
Jeśli tak to ja się poddaje...:P)
to może kolega się sprecyzuje o co mu chodzi, a my pomożemy chętnie :)
Aragon1981
18-01-2010, 16:10
A co zrozumiałeś?
Witaj .
Rozumiem że przy podpięciu obiektywów nie na pełną klatkę z np. body D3x zdjęcia są albo rozszerzone albo z ciśnięte.
To też zależy od obiektywów , są też obiektywy na pełną klatkę , charakteryzujące się prostokątem przy tylnej soczewce (nie wiem czy przy każdych)
Ale wszystko mi się myli i nie wiem o co w tym dokładnie chodzi.
Też przy pełnej klatce widzimy przez wizjer cały kadr który uchwycimy w ujęciu, a przy średniej 90% widzimy kadru , a na kompie dopiero 100%
Pozdrawiam.
Pełna klatka, czyli popularne FF, np D700, wielkość matrycy zbliżona (teoretycznie) do małego obrazka (24x36mm), średnia klatka (tzw. średni format, np. pentacon six, mamiya itp) klatka 6x6, 4x6... (60 mmX60mm)... Czyli średnia większa od pełnej... :)
O tu już większa pomoc, już coś kapuje.Dzięki.
O rany, pomieszane masz nieźle :)
W praktyce chodzi ci o to co zarejestrują różne matryce przy tych samych obiektywach, tak? Wyobraź sobie, że masz matrycę FX. Matryca w tym wypadku jest mniejsza od DX, czyli jest w pewnym sensie wycinkiem obrazu z FX, zgadza się (nie zajmujmy się na razie obiektywami pod matryce DX, czy FX, to nie ma większego znaczenia). Czyli skoro DX jest wycinkiem FX to zmniejszy mu się też pole widzenia, czyli... kąt widzenia.
Czy obiektyw jest DX, FX czy pod średni format, to w pewnym sensie nie ma znaczenia... chyba, że założysz szkło projektowane pod matrycę DX do obiektywu FX. Efektem będzie to, że w rogach będziesz miał winietę. Jest to związane z tym, że ze względów na oszczędności (i nie tylko) producent wykonał mniejsze soczewki i obraz rzutowany przez nie nie pokryje całej wielkości matrycy FX.
----------------------
| FX | |''''''' '''
| ------- | | '''''''''''''''''''''''''''''' '''''
| | DX | | | '''''''''''''''''''''''''''''''' rzutowany obraz z obiektywu
| | |''''''' '''
----------------------
Aragon1981
18-01-2010, 16:31
O rany, pomieszane masz nieźle :)
W praktyce chodzi ci o to co zarejestrują różne matryce przy tych samych obiektywach, tak? Wyobraź sobie, że masz matrycę FX. Matryca w tym wypadku jest mniejsza od DX, czyli jest w pewnym sensie wycinkiem obrazu z FX, zgadza się (nie zajmujmy się na razie obiektywami pod matryce DX, czy FX, to nie ma większego znaczenia). Czyli skoro DX jest wycinkiem FX to zmniejszy mu się też pole widzenia, czyli... kąt widzenia.
Czy obiektyw jest DX, FX czy pod średni format, to w pewnym sensie nie ma znaczenia... chyba, że założysz szkło projektowane pod matrycę DX do obiektywu FX. Efektem będzie to, że w rogach będziesz miał winietę. Jest to związane z tym, że ze względów na oszczędności (i nie tylko) producent wykonał mniejsze soczewki i obraz rzutowany przez nie nie pokryje całej wielkości matrycy FX.
----------------------
| FX | |''''''' '''
| | DX | | | '''''''''''''''''''''''''''''''' rzutowany obraz z obiektywu
| | |''''''' '''
----------------------
Wielkie dzięki, dużo mi pomogłeś.
Naprawdę.
Jak widzisz, obiektyw rzuca obraz a to ile z tego zarejestruje matryca zależy od jej wielkości. Jeśli będziesz miał obiektyw do średniego formatu (np. 6x6) to obraz rzucany przez ten obiektyw będzie większy niż wielkość matrycy. Ale to nic nie zmieni. W przypadku obiektywów kryjących matryce o wielkości DX efekt na FX będzie taki, że rogi będą winietować (mniej lub bardziej, zależne od obiektywu).
Tylko tu jedna wielka uwaga. Ogniskowa obiektywu. Ona się nie zmienia w zależności od matrycy. Bo dlaczego ma się niby zmieniać?! Definicja się kłania!! Zmieni się kąt widzenia obiektywu, bo jaki wycinek rzucanego obrazu będziemy rejestrować zależy właśnie od wielkości matrycy.
microbot
19-01-2010, 11:02
Może jeszcze to (http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_DX_format) pomoże.
i ja bym troche rozgraniczyl pojecia, nie ma czegos takiego jak srednia klatka, tylko sredni format,
Aragon1981
22-01-2010, 03:32
Może jeszcze to (http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_DX_format) pomoże.
Dzięki , również pomogło.