Zobacz pełną wersję : "przesył" zdjęć bezpośrednio na pecet
Witam serdecznie szukam jakiegoś taniego patentu na... no własnie na to aby zdjęcia zapisywać bezpośrednio na dysku komputera i mieć podgląd bez wyciągania karty z aparatu i zczytywania zdjęć na dysk. Za podpowiedzi dzięki
http://www.bernd-peretzke.de/index.php?option=com_content&view=article&id=6:dcamcapture-engl&catid=1:software&Itemid=3
Najważniejsze że obsługuje 300 i 700 a powiedz testowałeś go?
Na D80 i D90 i tu jest wszystko OK. Na innych modelach myślę, że też tak będzie.
A długość kabla USB to chyba nie ma problemu z jakimś takim 5 metrowcem. Bo rozumiem że to się odbywa przez USB?
Tak po USB. Do 5m nie ma problemu, powyżej może będziesz musiał zakupić kabel ze wzmacniaczem. Ja łącze jeden kable USB zwykły drugi ze wzmacniaczem plus kabelek z małym USB do podłączenia do body i razem mam 11 m
Dzięki serdeczne za pomoc. Nie pytam celowo o bezprzewodowy przesył bo to pewnie kosmos cenowy. Choć może Chińczyki coś wymyśliły zastępczego w tym temacie?
Bez kabla można. Jest do tego dedykowany sprzęt Nikona. Faktycznie cena spora i jak pamiętam szybkość transferu taka sobie.
Sprawdzałem przesyła bardzo dobrze ale póki co na kablu 3m plus firmowy od aparatu.
rafal1676
29-01-2010, 01:50
Sprawdzilem z moim d300s i na windows 7 dziala poprawnie
jackrabbit
29-01-2010, 01:58
rozumiem ze na d70s nie bedzie dzialac?
ok doczytalem
A takie coś? Kabla nie trzeba i podgląd jest.
http://fotoblogia.pl/2009/06/12/bezprzewodowe-karty-eye-fi-w-wersji-pro/
Do takiej karty musi chyba być odpowiedni soft w aparacie, taki który do obsługuje.
Chyba.
//Poprawka
requirements
what you’ll need
* An SDHC compatible camera. The Eye-Fi Share Video card works in hundreds of cameras. Not sure if yours is one of them? Find out here.
* A broadband Internet connection
* A Wi-Fi router compatible with 802.11b/g
* A computer with Windows XP/Vista/7 or Mac OSX 10.4, 10.5, or 10.6 (Snow Leopard)
* An internet browser, specifically Internet Explorer 7 (Windows only), Firefox 2 and 3 (Windows and OS X) and Safari 3 (OS X 10.4 – 10.6)
czyli chyba to działa w stylu "bezprzewodowego serwera" którego konfiguruje się z poziomu komputera, a aparat widzi tylko i wyłącznie normalna kartę pamięci.
Aparat widzi tylko karte.
A karta wysyła zdjęcia na komp.
Ona za wszystko odpowiada.
bartezzx
02-02-2010, 11:22
szkoda tylko że program ten nie wyświetla sam zdjęcia od razu po jego zrobieniu, a może ktoś wie jaki inny program umożliwia właśnie takie coś że po zrobieniu zdjęcia program automatycznie je otwiera i można je zobaczyć? Dodam że jak kolega ma Nikon Camer Control Pro i u niego taka opcja też nie chodzi.
szkoda tylko że program ten nie wyświetla sam zdjęcia od razu po jego zrobieniu, a może ktoś wie jaki inny program umożliwia właśnie takie coś że po zrobieniu zdjęcia program automatycznie je otwiera i można je zobaczyć? Dodam że jak kolega ma Nikon Camer Control Pro i u niego taka opcja też nie chodzi.
No jak to nie działa ?? korzystam z tego już od paru lat :/
bartezzx
02-02-2010, 15:04
a mi nie otwiera program sam zdjęcia tego co akurat zrobiłem, próbowałem coś włączyć w ustawieniach, ale niema tam takiej opcji, albo nie znalazłem :/
a mi nie otwiera program sam zdjęcia tego co akurat zrobiłem, próbowałem coś włączyć w ustawieniach, ale niema tam takiej opcji, albo nie znalazłem :/
Musi być włączony viewer i w opcjach zaznaczona że nowe zrobione zdjęcie ma byś wyświetlane w nim
brodnica
10-02-2010, 20:34
rozumiem ze na d70s nie bedzie dzialac?
ok doczytalem
Camera Control Pro 2 obsluguje d70
http://www.bernd-peretzke.de/index.php?option=com_content&view=article&id=6:dcamcapture-engl&catid=1:software&Itemid=3
Po zainstalowaniu i podpięciu puszki odpalam ACDSee Pro 3 z określeniem lokalizacji zapisywanych zdjęć i wszystko bardzo ładnie hula. Świeżo zrobione zdjęcia wyświetlają się na ekranie, a i przejście do edytora (jakiegokolwiek nie tylko wbudowanego) to prosta kombinacja klawiszy:)
P.S. Dzięki za ten programik:)